Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Redukcja z Canon EF do M 42 (nie odwrotnie!). Ew. pomoc w zamontowaniu makro...

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Redukcja z Canon EF do M 42 (nie odwrotnie!). Ew. pomoc w zamontowaniu makro...

Nie chcę podpinać żadnego obiektywu EF... Schamat u dołu:

Odwrotnie zamontowany Helios 44-> mistyczna część, której potrzebuję-> mieszek M42-> adapter M42- EF-> EOS.

I teraz pytanie jak odwrotnie zamontować Heliosa 44 ze średnicą filtra 52mm na wejście M42? Mój pomysł był taki, ze kupię adapter odwrotnego montowania z 52mm na EF, a potem bym dodał przejściówkę z EF na M42 i zaczepię na mieszek.

Gdzieś zniknął jeden link do tej redukcji za 5 funciaków z Hong- Kongu... :/ To było póki co najlepsze rozwiązanie.

O takie : http://www.ebay.pl/itm/Adapter-Ring-...uhb=1#shpCntId
    Ostatnio edytowane przez Peter87 ; 09-12-2013 o 16:37

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Redukcja z Canon EF do M 42 (nie odwrotnie!). Ew. pomoc w zamontowaniu makro...

ok teraz wszystko jasne
    coś takiego + redukcja
    Macro Coupler Reverse Ring 46mm TO 42mm 1 0mm M42 | eBay
    najprościej będzie jak zamontujesz go w normalnej pozycji bo przy tej ogniskowej nie ma aż takiej wielkiej różnicy w skali między odwrotnym a normalnym mocowaniem.
    Ostatnio edytowane przez Bouli_wro ; 09-12-2013 o 17:25

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Peter87 - to wszystko jest przekombinowane.
    Co innego robienie makro kompaktem, co innego mieszkiem.
    Sam mieszek da Ci na tyle duże powiększenie, że odwracanie Heliosa jest już niepotrzebne.
    Więc jeśli masz Heliosa, mieszek M42, to potrzebujesz jedynie adaptera M42/EOS do aparatu.

skoro tak mówicie...

Tzn ten Ruski zrobił coś a'la mieszek właśnie- wsadził w rurkę od ręcznika papierowego, usztywnił listwą i owinął taśmą klejącą. I Heliosa zamontował odwrotnie.
    Alexey Kljatov – rewelacyjne fotografie makro płatków śniegu

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

pierwsze raz widzę takie macro śniegu, wygląda świetnie
    niestety z tego co przedstawia schemat na flickr.com jego zestaw ma o wile większe powiększenie niż budowany przez Ciebie zestaw 5D+mieszek+Helios, pomijając mniejszą matrycę na jego kompakcie to pomiędzy jego matrycą a heliosem jest jeszcze optyka której u ciebie nie ma, widziałem takie zestawienie ale z soczewkami raynox.
    Wszystko zależy od wielkości płatka śniegu

tak na szybko:
    6D + mieszek
    http://allegro.pl/mieszek-makro-do-c...755700743.html
    + odwrotnie zamocowany Helios 58 f2

ten sam zestaw z normalnie zamocowanym Heliosem

Ostatnio edytowane przez Bouli_wro ; 10-12-2013 o 01:18

O widzisz... faktycznie średnio jest sens. Chyba, że bym założył jeszcze jakiś obiektyw po drodze.
    Np. Tu gość też płatek śniegu zrobił zestawem takim, że założył odwrotnie Heliosa na Sonnara 135 i miał jeszcze jakieś pierścienie po drodze. To wsyzstko robione 40D
    Btw- nei mam 5D, tylko 60D

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

kurcze nie wiem skąd mi się te 5D wplątało
    lepiej będzie jak zastąpisz heliosa jakimś manualem o ogniskowej 28mm, dość popularny jest vivitar 28mm f2.8, odwrotnie mocowany na mieszku da o wiele większą skalę od heliosa.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Przy dużych skalach (powyżej 1:1) odwrócenie obiektywu może mieć sens. Nie z powodu dodatkowego powiększenia, ale jakości zdjęcia.
    Obiektywy zwykłe (nie-makro) są konstruowane na odległość do obiektu większą niż odległość do matrycy. Przy powiększeniu większym niż 1:1 odległość do matrycy jest większa niż do obiektu i odwrócenie może mieć wpływ na jakość zdjęcia.

To nawet widać na przykładzie od Bouli_wro.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 10-12-2013 o 12:15

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Peter87 tu masz ciekawe testy jak zainteresowany jesteś większą skalą:
    Twelve lenses at 5X (full frame test)
    My thougths on MP-E 65mm (APS-C test) by John Hallmen
    10X full frame test

ale to już zupełnie inne macro i inny budżet, ostrzegam, że oglądanie galerii może wprowadzić w kompleksy
    Ostatnio edytowane przez Bouli_wro ; 10-12-2013 o 13:20

Dzięki! Faktycznie fajne to!
    Zalicytowałem na Alledrogo taki zestaw, ze jest uszkodzona Praktica (ponoć migawka siada) + 3 obiektywy (28/2,8; 50/2; 135/2,8- ten ostatni trochę sponiewierany i porysowany). Będę coś z tego wyciągał, ale... dopiero po tym jak zalicytowałem, zobaczyłem, że to ma mocowanie Practica B, a nie gwint M42... Niby są adaptery, ale za 179zł moge mieć fajny obiektyw Dużo nie dałem, wiec może ktoś mnie przebije Albo w razie czego bede odwracał i takie montował

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów