Po kilku dniach googlowania, szperania po forach itp. stwierdzam, ze Google to jeden wielki ogłupiacz, który działa automatycznie i nie czyta ze zrozumieniem (w sumie to logiczne...).
Szukam adaptera, który miałby wejście Canon EF, a wyjście M42. Czyli tak jakbym chciał podłączyć obiektyw z montowaniem EF do np. Practici, albo Zenita. Wszystkie wyszukania na siłę wciskały mi popularne zastosowanie obiektywów M42 w nowych aparatach.
Czy taka przejściówka w ogóle istnieje?
Ewentualnie pierścień odwrotnego mocowania z wyjściem na M42. Tu z kolei znalazłem, ze takie coś kiedyś dawno istniało. Ale najnowsze wyszukanie było z 2006 roku.
Może co chcę zrobić... chciałem kupić budżetowy mieszek makro pod m42. Z jednej strony zaczepić aparat, a z drugiej odwrotnie Heliosa 44. I z czymś takim próbować makro. Tylko mogę kupić adapter odwrotnego mocowania z wejściem na Canon EF, albo redukcję na inny obiektyw. A niestety będę miał tam wejście na M42. Kompletnie nie mam pomysłu jak to zaczepić... :/
Ma w ogóle sens taki pomysł? Może lepiej założyć to na inny obiektyw (np. na jakiś 135mm?), albo bezpośrednio do aparatu?