Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Redukcja z Canon EF do M 42 (nie odwrotnie!). Ew. pomoc w zamontowaniu makro...

Domyślnie Redukcja z Canon EF do M 42 (nie odwrotnie!). Ew. pomoc w zamontowaniu makro...

Po kilku dniach googlowania, szperania po forach itp. stwierdzam, ze Google to jeden wielki ogłupiacz, który działa automatycznie i nie czyta ze zrozumieniem (w sumie to logiczne...).

Szukam adaptera, który miałby wejście Canon EF, a wyjście M42. Czyli tak jakbym chciał podłączyć obiektyw z montowaniem EF do np. Practici, albo Zenita. Wszystkie wyszukania na siłę wciskały mi popularne zastosowanie obiektywów M42 w nowych aparatach.

Czy taka przejściówka w ogóle istnieje?

Ewentualnie pierścień odwrotnego mocowania z wyjściem na M42. Tu z kolei znalazłem, ze takie coś kiedyś dawno istniało. Ale najnowsze wyszukanie było z 2006 roku.

Może co chcę zrobić... chciałem kupić budżetowy mieszek makro pod m42. Z jednej strony zaczepić aparat, a z drugiej odwrotnie Heliosa 44. I z czymś takim próbować makro. Tylko mogę kupić adapter odwrotnego mocowania z wejściem na Canon EF, albo redukcję na inny obiektyw. A niestety będę miał tam wejście na M42. Kompletnie nie mam pomysłu jak to zaczepić... :/

Ma w ogóle sens taki pomysł? Może lepiej założyć to na inny obiektyw (np. na jakiś 135mm?), albo bezpośrednio do aparatu?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Redukcja z Canon EF do M 42 (nie odwrotnie!). Ew. pomoc w zamontowaniu makro...

To chyba średnio będzie działać. Przysłona jest sterowana elektronicznie. Więc obiektyw pracowałby na pełnej dziurze.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Redukcja z Canon EF do M 42 (nie odwrotnie!). Ew. pomoc w zamontowaniu makro...

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Jak masz mieszek makro to nie potrzebujesz obiektywu zakładać odwrotnie. Ale jeśli chcesz to pierścienie masz tutaj Raysfoto (Marumi, Heliopan, Hitech, Lumiquest, Sto-fen, Formatt, Tiffen, LEE Filters, Leica) - Akcesoria foto na allegro też się trafiają, ale w tej chwili chyba nic nie ma, zakończona aukcja PIERŚCIEŃ ODWROTNEGO MOCOWANIA M42 / 52mm - 3380600190 - oficjalne archiwum allegro
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    To chyba średnio będzie działać. Przysłona jest sterowana elektronicznie. Więc obiektyw pracowałby na pełnej dziurze.
    Przepraszam, ale kompletnie nie rozumiem o czym mówisz... Helios 44M ma przysłonę manualną.

Cytat Zamieszczone przez Bouli_wro Zobacz posta
    dla opcji 2 pierścień dostaniesz na ebay
    Pentax Zenith FIT ETC M42 Reverse Ring TO 49mm Filter Macro Coupler Japan | eBay
    Dokładnie o takie coś mi chodzi! Teraz tylko do tego redukcja z 52mm do 49mm, albo muszę znaleźć takie samo, ale na 52mm... Musze policzyć, czy to sie opłaca... bo może za te same pieniądze kupię mieszek do canona, a to by rozwiązało wszystkie problemy... Ale kombinuję taniej

Cytat Zamieszczone przez PawelB Zobacz posta
    Raysfoto (Marumi, Heliopan, Hitech, Lumiquest, Sto-fen, Formatt, Tiffen, LEE Filters, Leica) - Akcesoria foto
    Widziałem to i niby są, ale ich nie ma :/
    Ostatnio edytowane przez Peter87 ; 09-12-2013 o 13:18

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

sorka bo myślałem, że helios ma 49mm średnicę filtra

HELIOPAN PIERŚCIENIE ODWROTNE NA M42,
    http://www.raysfoto.pl/DefaultPage.a...NadAlbumu=1359

Cytat Zamieszczone przez Peter87 Zobacz posta
    Szukam adaptera, który miałby wejście Canon EF, a wyjście M42. Czyli tak jakbym chciał podłączyć obiektyw z montowaniem EF do np. Practici, albo Zenita. Wszystkie wyszukania na siłę wciskały mi popularne zastosowanie obiektywów M42 w nowych aparatach.

Czy taka przejściówka w ogóle istnieje?
    rozumiem, że chcesz robić fotki na kliszy z obiektywu canon EF??
    Ostatnio edytowane przez Bouli_wro ; 09-12-2013 o 13:33

Pełne uzależnienie

Czyli tak jakbym chciał podłączyć obiektyw z montowaniem EF do np. Practici, albo Zenita.
    Przepraszam, ale kompletnie nie rozumiem o czym mówisz... Helios 44M ma przysłonę manualną.
    To ja też już się pogubiłem. :P

O! I super! To jest git... w sumie w tę stronę nie myślałem Bo to jest adapter filtra 52mm na obiektyw o średnicy filtra 42mm. Jak do tego dodam pierścień odwrotnego mocowania miedzy obiektywami z 52mm na 52mm to będę miał to co chcę!

Generalnie efekt jaki chcę uzyskać to wręcz mikroskopijne odwzorowanie- coś jak ten Rosjanin, który starym kompaktem i odwrotnie założonym Heliosem robił płatki śniegu (wysyp jego fotek był z miesiąc- dwa temu).

jellyeater - "tak jakbym chciał" co nie znaczy, ze tak chcę Chcę podłączyć odwrotnie obiektyw M42. Dostępne adaptery chwyraja za gwint od filtra i daja wyjście na Canon EF. Na mieszku mam wejscie na M42, wiec potrzebuje redukcji z EF na M42.

No chyba, ze sprowadze z Hong Kongu tę redukcję z 52 na 42 i zrobię tak jak opisałem wyzej
    Ostatnio edytowane przez Peter87 ; 09-12-2013 o 13:38

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

tu masz jeszcze, ale drogo moim zdaniem
    Pentax Lens Reversing Ring Rowi M 42 52mm 9521 | eBay

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Peter87 Zobacz posta

jellyeater - "tak jakbym chciał" co nie znaczy, ze tak chcę Chcę podłączyć odwrotnie obiektyw M42. Dostępne adaptery chwyraja za gwint od filtra i daja wyjście na Canon EF. Na mieszku mam wejscie na M42, wiec potrzebuje redukcji z EF na M42.
    podpinanie obiektywów canonaEF do tego mieszka M42 bym sobie darował, choćby ze względy na sterowanie przesłoną.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów