Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Odpowiedni wybór - wymiana 40d

Widok wątkowy

Domyślnie Odp: Odpowiedni wybór - wymiana 40d

Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
    Jeżeli af wystarczył ci w 40D to śmiało 70D jako nowy, notabene w B&H foto aktualnie 70D jest za 985 dolaróW. Uchylny ekran jest przydatny. Pytanie czy przy 24-105 będziesz nosić 10-22 do pomieszczeń? Bo można próbować Sigma 17-35 1.8 i wysokie ISO.
    AF w 40D mi wystarczał, z kolei jeśli chodzi o wybór ciemniejsze szkło ale ze stabilizacją vs jaśniejsze szkoło ale bez, to właśnie się zastanawiam nad tym. Niejednokrotnie zdarzało mi się, że niby człowiek na scenie lub przy mównicy się nie rusza, a jednak przy czasach rzędu 1/20 przy jakimś gestykulowaniu/pokazywaniu czegoś, miał rozmyte ręce. I może jednak lepiej mieć coś jaśniejszego, żeby te czasy jednak skrócić. Nie zawsze można doświetlić sobie lampą.

Cytat Zamieszczone przez krakał
    Ja mam sześćdziesiątkę, więc do sześćdziesiątki namawiam 70 góruje paroma bajerami, ale testy Optycznych pokazują że zdjęcia ta matryca robi takie same, jak ta w 60D (różnica jest tak drobna, że poza testami jej nie zobaczysz). 70D jest jeszcze bardziej "filmowy" od 60D. Jeśli nie robisz filmów i nie chorujesz na bajery typu wifi, gps to śmiało bierz 60D, a zaoszczędzone 1,5 kPLN przeznacz na szklarnię. Albo porządną lampę (choć przy tym co robisz, to z pewnością już masz ) Nie powiem, w 70D jest parę fajnych rzeczy - jak mikroregulacja AF czy waga w wizjerze - no ale żeby za to dawać aż cztery klocki, czyli półtora więcej niż za 60D... Bez przesady

Co do szkieł, to Sigma 17-85 może nie wydolić IMHO. 17 to jednak trochę za wąsko. Nieraz ścianę za plecami poczujesz, a focony motyw się w kadrze nadal nijak nie mieści. Mnie dopiero 15 dało pewien komfort, ale chyba i tak sobie UWA dokupię - w fortach nawet 15 czasem jest za wąskie..
    Brałem pod uwagę 60D, ale opinie o tym, że jest plastikowa jakoś mnie nie przekonują za jej zakupem. WiFi, GPS - niby bajera, a jednak jeśli byłaby opcja, że mogę się podłączyć do firmowej sieci Wifi i bezpośrednio przesyłać gdzieś zdjęcia byłyby dla mnie sporym ułatwieniem
    Z kolei za 7D przemawia obiecywane 150k żywotności migawki, co nie jest dla mnie bez znaczenia, bowiem od marca 2010 roku "wypstrykałem" już 90 tys zdjęć. I jeśli dobrze kombinuję, to CANON taką migawkę wymienia bez szemrania, jeśli padnie przed tym okresem?

Zrobiłem sobie na szybko zestawienie na jakich ogniskowych najczęściej robię zdjęcia i wyszły mi szerokie kąty: 10-40mm, tak więc raczej będę brał tę Sigmę 18-35/1,8. Do tego puszka, tylko jaka....
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 14-12-2013 o 13:06

Uprawnienia umieszczania postów