fajne ,ale dlamnie osobiscie za ciasno .
fajne ,ale dlamnie osobiscie za ciasno .
377.3,2 1/1250 2000 200mm
378.3,2 1/1250 2500 200mm
Ciasne kadry (377) chyba nie są wielkim grzechem w sporcie? Oczywiście są zdjęcia (378), których nic juz nie uratuje, bo wszystko jest poprzycinane.
--- Kolejny post ---
Łatwo wykadrować, jak się ma 5DIII. Niestety robiąc tylko na centralnym czasami nie ma już z czego naciągnąć kadru.
Co do światła, to chyba znasz ten obiekt skoro pytasz. Nie jest łatwo. Nie ma kłopoty z balansem bieli, ale światło zamienia się w różnych częściach parkietu.
Staram się trzymać czas 1/1250s (w akcji). A dla statycznych już nie schodzę dłużej niż 1/800s.
Robię z wielosegmentowym i skupionym podwymiarem światła, bo wszytko zależny od kadru co robię. np kolorystyka ubrań i czy w tle są "kochane" reklamy ledowe.
Wstawiłem parametry przy fotkach 377÷380.
379. 2,8 1/1250 3200 70mm
380. 2,8 1/1250s 2000 200mm.
Ostatnio edytowane przez cobalt ; 17-01-2016 o 11:48
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
hali zupełnie nie znam, kiedyś jeździłem wszędzie gdzie się da,
teraz foce dla zabawy,
jak na nową halę to ciemna strasznie skoro aż iso 2000 - 3200
ostatnio byłem w Lubinie (nowa hala) na siatkówce to robiłem na iso 800 / 2.0 / 1/1000s
pisząc o wykadrowaniu miałem na myśli programowe ;-)
inne fotki też można by było nieco skadrowac
Pewnie ze nie sa .Ale moim zdaniem ,zaznaczam moim.Ja to widze tak: radosc po golu ,zwyciestwie ,ewentualnie czyms bardzo widowiskowym (typu palec w czyims uchu)zblizenie jak najbardziej.Ciasne kadry (377) chyba nie są wielkim grzechem w sporcie?
a zwykle grymasy twarzy przy akcji na zblizeniach dla mnie to wyglada tak sobie tak sobie.Przegladnalem twojego bloga (zdjecia z mistrzostw z pilke reczna).Brakuje mi tam zdjec z radosci po golach ,interwencji bramkarzy i calych postaci.Moze zmien miejsce,pokombinuj .Zaznaczam ze ja to tak widze i dla innych moze byc ok i niechce tu wcale spowodowac klotni i obrazania tylko dyskusje .
powodzenia i czekam na zdjecia z dzisiaj.
Federacja typuje fotoreporterów. Niestety ale wchodzi max 20 osób z jednego kraju. O zmianie miejsca można sobie pomarzyć. Jest oczywiście bez ograniczeń trybuna foto pod dachem hali, ale to koszmar. Jeżeli nie załapie się za bramką, to składam sprzęt i spokojnie sobie oglądam mecz
.
--- Kolejny post ---
Globus to średnia hala w porównaniu z Tauron Areną. Kraków ma 4x więcej miejsc. Światło jest OK. Obie hale są podobnie jasne. Masz jaśniejszy obiektyw i robiłeś na dłuższych czasach. Inna sprawa, że zawsze centrum obiektu jest najlepiej oświetlone.
www.cobalt.fr.pl
10 000 wow. W 6D jeszcze tego nie przerabiałem. Max to 8 000 na hali, gdzie przeważnie robiłem 7D 3200 lub 6400. Ale to już na szczęście historia.
Przy f/2,0 masz pewnie mały zakres GO.
Co zrobić niektóre hale nie nadają się do transmisji TV. Ale na szczęście ich przybywa. Np w Radomiu rusza budowa największej hali w woj. mazowieckim. Będzie wykorzystana na 100%, bo siatka ma się dobrze i rosa wygrywa.
--- Kolejny post ---
Serbia - Francja
381.
Macedonia - Polska
382.
www.cobalt.fr.pl
to z ostatniego meczu ISO 10000, F/2.0, 135mm
http://i.imgur.com/EK9WwZv.jpg
szumy to nie problem,
problem to AF, który po prostu w takich warunkach działa gorzej, mam gdzieś 60 - 70% skuteczność AF
jak robię w Orbicie przy iso 3200 to skuteczność AF mam na poziomie 95%
problem to też zakres telerancji, przy niższym iso mozna wyciagac fotke nawet jak AF trochę się pomyli, przy ISO 10000 musi być idealnie w punkt,
no i przy coraz większym ISO kolorki robią się mniej naturalne,
co do Twoich zdjęć powinieneś swobodnie kadrować przy obróbce, nie trzymać się jednego formatu,
Super.sprobuj moze na nastepnym meczu polorzyc aparat na parkiecie tam w rogu chyba jest miejsce miedzy reklamami .