Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: Kabel HDMI za 2000 papierów :).

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Kabel HDMI za 2000 papierów :).

Cytat Zamieszczone przez Roy P Zobacz posta
    Jestem pełen podziwu dla gości, którzy to sprzedają ludziom - mistrzostwo świata.
    Ja to jestem raczej pełen podziwu dla tych co kupują.
    Przy czym wcale nie uważam że kable są bez znaczenia (żeby była jasność) tylko we wszystkim należy zachować umiar i zdrowy rozsądek.
    Zresztą na niskich poziomach cenowych też jest to konieczne, bo znam przypadki kiedy ktoś kupował interkonekt za cenę CD.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Zresztą na niskich poziomach cenowych też jest to konieczne, bo znam przypadki kiedy ktoś kupował interkonekt za cenę CD.
    Wiesz, są CD za 300PLN ale teżza 30kPLN. Interkonekty również.
    I masz rację - umiar jest najważniejszy, chociaż.... trudno czasem go utrzymać

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

w hobby typu sprzęt audio, szaleństwo jest na porządku dziennym, kompletnie akceptowalne i modne
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Dopiero zaczyna

hobby ma być drogie, niepraktyczne i niezrozumiałe dla postronnych

Coś już napisał
    Miasto
    Włodawa

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    --- Kolejny post ---

mam dobry news dla slyszacych kabelki:
    XYZPawel: Milion dolarów dla każdego audiofila
    to zadna sciema.
    jedziesz, sluchasz, i zgarniasz milion baksow.
    nie rozumiem, czemu ludzie z delfinim sluchem jeszcze nie pojechali odebrac nagrode, tylko probuja nawrocic swiat na forach audio (i nie tylko), z nowinami kalibru Mikolaja Kopernika (ziemia jest okragla; zera i jedynki brzmia analogowo)
    Jeśli ten test polega na dość szybkim przełączaniu kabla A na kabel B, to nie ma szans na odróżnienie. Ale jakby to była godzina na każdy znich, to zapewne da się je odróżnić. Ponadto dyskusja dotyczy dokonania testów przez uznanych redaktorów, którzy zwyczajnie boją się stracić autorytet i pracę. Nie sądzę, że pierwszy lepszy audiofil z ulicy ma szansę na nagrodę. To jest wyzwanie dla autorytetów z branży audio, żeby ich zdetronizować i ośmieszyć...

Pełne uzależnienie

Jak ostatnio czytałem taki wątek to znalazł się jeden użytkownik który słyszy różnicę pomiędzy takimi kablami, a kilku dorabiało teorię bazując na protokole transmisji. Coś może w tym być - tak jak w czarnym kocie niby fajne zwierzę ale jak drogę przejdzie to lepiej dwa razy pomyśleć co robić , o nawet w wątku powyżej ktoś pisze że przy godzinie słuchania zapewne da się odróżnić, coś jest na rzeczy elektrony w złocie biegają swobodniej co daje zera i jedynki z pięknym bokehem natomiast bokeh zer i jedynek ze zwykłych kabli jest inny płaski brak mu głębi i ma wyraźną niesymetryczną obwódkę dodatkowo w złotych kablach rozmycie jest tylko z tyłu zer i jedynek a zwykłych tanich ze wszystkich stron co zdecydowanie wpływa na dynamikę dźwięku - jeśli ktoś tego nie słyszy to po prostu nie powinien się wypowiadać.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie

Jeśli ten test polega na dość szybkim przełączaniu kabla A na kabel B, to nie ma szans na odróżnienie. Ale jakby to była godzina na każdy znich, to zapewne da się je odróżnić.
    Wszystko można sobie wmówić jak się długo posłucha.

Jak ostatnio czytałem taki wątek to znalazł się jeden użytkownik który słyszy różnicę pomiędzy takimi kablami, a kilku dorabiało teorię bazując na protokole transmisji.
    Protokół transmisji działa tak, że albo coś przez niego przejdzie, albo będzie zniekształcone, bo korekcja błędów nie wyrobi. Takie zniekształcenia usłyszy już każdy, bo będą to po prostu trzaski. Ale to już musiałby być jakiś uszkodzony kabel.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Cytat Zamieszczone przez zanzibar Zobacz posta
    Jeśli ten test polega na dość szybkim przełączaniu kabla A na kabel B, to nie ma szans na odróżnienie.
    A ja nieśmiało twierdzę, że zupełnie odwrotnie. Jeżeli słyszę (a często słyszę) różnicę w brzmieniu, to szybkie przełączenie pomaga to zjawisko określić.
    Człowiek (przynajmniej ja) nie ma tak dobrej "pamięci akustycznej"; jeśli ,mamy czas na odpoczynek, pomyślunek itd., wtedy dopiero dochodzą do głosu różne ułudy i sugestie...

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Kabal_Wroc Zobacz posta
    przecież to oczywiste

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Sęk w tym, że w przypadku dźwięku często jest to hobby niezrozumiałe dla samych zainteresowanych

Różnice można usłyszeć tylko i wyłącznie tam, gdzie taka jest. Należy odróżnić słyszenie od autosugestii.

W przypadku sygnału cyfrowego zadanie jest banalnie proste. Wystarczy przechwycić strumień danych z kabla klasy referencyjnej (czyli zwykłego, poprawnego, działającego kabla spełniającego normy dla danego protokołu transmisji) oraz z kabla-powlekanego-magicznym-pyłem. Mamy dwa zbiory zer i jedynek. Wystarczy zwyczajnie matematycznie porównać te zbiory.

O własnie.. troche siedziałem w audio, potem troche wpadlem w foto, a potem wypadłem i z tego i z tego. Każde hobby ma swoje zabawki, ktore będą kosztowac worek pieniędzy. I tak jak forograf nie zrozumie audiofila kupujacego metrowy kabel za 10 kpln, tak audiofil nie zrozumie fotografa wydającego na obiektyw 10 kpln

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów