Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Kabel HDMI za 2000 papierów :).

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Kabel HDMI za 2000 papierów :).

Są trzy litery, których złotouszaci boją się bardziej niż krowa zimnych rąk farmera: ABX.

ABX test - Wikipedia, the free encyclopedia

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Tyle że tu mamy też do czynienia z transmisją obrazu i nie trzeba żadnych czarów w stylu wiązanie oczu żeby zobaczyć czy jest różnica czy jej nie ma .

Co do testów i odsłuchów. Są różnice słyszalne i różnice na zasadzie "wydaje mi się". Ja czasami sam robię ślepy test żeby się przekonać czy przypadkiem nie popadam w paranoję - ostatnio jak modyfikowałem zwrotnicę w jednych paczkach to tak ze znajomym robiliśmy żeby nie popełnić głupoty.
    Także we wszystkim należy zachować umiar, także w krytyce audiofili.
    Pamiętam niektóre sprzęty z lat 80' - tego się nie dało słuchać i chyba trzeba być kompletnie głuchym żeby twierdzić że to tylko sugestia .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 08-12-2013 o 01:48
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Jest zasadnicza różnica między słuchaniem i ogladaniem. Po pierwsze, przynajmniej wg. "audiofila", nie da się w praktyce zapuszkować czyli zapisać dźwięku do porównań, bo każda metoda wpłynie na to co się chce porównać czyli kabelki, przetworniki itp., nawet pomieszczenie w którym się słucha. Poza tym dźwięk jest w czasie, czyli trudno jest porównać dwa kawałki. Dlatego można picować do woli o superuszach. Bo dla uszu nawet nie ma odpowiednika okularów.

Obraz to zupełnie co innego. Gdyby była różnica na ekranie, to dałoby się ja sfotografować i pokazać. Brak takiej różnicy również łatwo pokazać, przynajmniej dość przekonywujaco dla satysfakcji większości jeleni i lemingów. Różnice w obrazowaniu szkieł czy matryc, jakkolwiek nieistotne w odbiorze obrazu jako całości, każdy może zobaczyć własnymi gałami i może pokazać paluchem przy odpowiednim powiększeniu.

Byłem w Best Buy, i te kable nie sa aż takie drogie. Za 3 metry czekolady $180, węgla $300, a wódka po $460.
    Natomiast tej samej długości dobry zwykły kabel to $20 za dwie sztuki.

Ten kabel z linku to chyba 13 m, ale i tak cena jakby zbyt wysoka.

W fotografii też jednak troszkę tego jest. Choćby osłabiona magia pełnej klatki. Jedni ją widzą (np. ja) inni nie (np. redaktorzy DFV)

Cytat Zamieszczone przez Roy P Zobacz posta
    W fotografii też jednak troszkę tego jest. Choćby osłabiona magia pełnej klatki. Jedni ją widzą (np. ja) inni nie (np. redaktorzy DFV)
    czym osłabiona? a może osławiona?

Pełne uzależnienie

Starczy popatrzeć w wizjer, żeby poczuć magię pełnej klatki. :P Tu ściemy nie ma.

Ściema pojawia się gdy do akcji wkraczają słowa: plastyka i mikrokontrast. Czyli coś co ktoś widzi, ale nie umie tego pokazać, ani nie da się tego obiektywnie porównać (bo zazwyczaj dane ujęcie jest unikalne).

Pewnie, że osławiona
    Tak to jest gdy nie sprawdza się co słownik podstawił.

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

panowie, chyba nigdy nie słyszeliście o naprawdę drogich kablach
    Przewód głośnikowy Wireworld Platinum Eclipse 6 2x6m - AudioVideo
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Napęd głośników to co innego. Tu szaleją prądy i wszystko się liczy
    HDMI to marny standard transmisji i pakowanie kasy w tego kartofla nic nie pomoże.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Napęd głośników to co innego. Tu szaleją prądy i wszystko się liczy
    HDMI to marny standard transmisji i pakowanie kasy w tego kartofla nic nie pomoże.
    co by nie było, jednak uważam że kupowanie kabli za równowartość nowej limuzyny klasy wyższej to chyba jednak lekka przesada...
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów