Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: Kabel HDMI za 2000 papierów :).

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Domyślnie Odp: Kabel HDMI za 2000 papierów :).

Cytat Zamieszczone przez Nabla Zobacz posta
    Zera będą bardziej okrągłe, a jedynki bardziej smukłe?
    Cóż, jeśli coś jest bardziej smukłe, a w pewnych miejscach bardziej okrągłe, to... mnie to przekonuje

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    prosta odpowiedz
    weź sobie do słuchawek najtańszy kabelek a potem zmień na markowy ,drogi
    jeśli nie słyszysz różnicy, to powinieneś iść do laryngologa
    w fotografii doskonałym przykładem jest najzwyklejszy kabelek do usb
    jeśli kupisz najtańszy to czeka cie wkrótce kupno następnego
    kupując drogi markowy masz spokój na bardzo długi czas
    te najdroższe kable wykonane są z metali szlachetnych,wszystko to w celu wyeliminowania jakichkolwiek zakłóceń

Mylisz dwa rodzaje sygnałów...
    Sygnał idący kablem słuchawkowym jest sygnałem analogowym, którego charakterystyka zależna jest od tego, co jest przez niego przepuszczone, materiału, który go przewodzi, długości kabla, itp... I tutaj mogą występować odchyłki.
    Sygnał idący kablem USB to sygnał cyfrowy, a więc zero-jedynkowy, który na całej długości przesyła taką samą informację i w momencie "opuszczenia" nadajnika 0 nie może stać się 2, bo po prostu cała transmisja stanie. W tym przypadku sens wydawania większych sum na kable zaczyna się od długości 10m.

A wracając do drugiej części Twojej wypowiedzi, to żeby było weselej to mam wiele cienkich kabelków USB, które sprawują się lepiej niż niejeden markowy.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Początki nałogu Awatar janhalb

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    prosta odpowiedz
    weź sobie do słuchawek najtańszy kabelek a potem zmień na markowy ,drogi
    jeśli nie słyszysz różnicy, to powinieneś iść do laryngologa (...)
    Po pierwsze primo - różnicę między przesyłem analogowego sygnału dźwiękowego a cyfrowego obrazu wyjaśnił już kolega powyżej, więc sobie odpuszczę.

Po drugie primo - nawet w dźwięku jest granica, za którą jest już tylko "bajer". Nie bez kozery mówi się, czym się różni meloman od audiofila: ten pierwszy słucha MUZYKI, ten drugi - DŹWIĘKU.

Jestem melomanem i słucham sporo muzyki - głównie takiej, przy której jakość naprawdę MA znaczenie (klasyka...). Nie mam sprzętu z najwyższej półki, bo mnie na niego zwyczajnie nie stać, ale oczywiście słyszę różnicę między tymi samymi głośnikami podłączonymi kablami po 10 zł za metr a kablami po 200 zł za metr.

Natomiast różnicę pomiędzy tymi po 200 a tymi po 2 tys. słyszy już średnio jedna osoba na parę / paręnaście tysięcy (często nie słyszą jej nawet zawodowi muzycy, słyszą dopiero reżyserzy dźwięku i tego typu fachowcy). Cała reszta kupuje kable po 2 tys. za metr "bo ich na to stać" - a przy ślepej próbie (byłem świadkiem!) nie jest w stanie odróżnić ich od tych za 200...
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Znalazłem! W efekcie zastosowania jest różnica estetyczna. Prawdopodobnie...
    No, ale ja jestem totalnym ignorantem.
    Chociaż z drugiej strony, i nie to, żebym bronił kabelka, ale kto wie, czy nie miałbym problemu odróżnić zdjęcia z np. z C 40/2.8 za $150 od dajmy na to APO Summicrona 50/2 za $8000.
    A myślę, że nie_fotohobbysta miałby taki problem na pewno.
    Sumując: każda potwora znajdzie swego amatora.
    Tyle że w przypadku tych szkieł masz szansę zobaczyć różnicę bo ona istnieje, natomiast w przypadku tego typu kabla jej po prostu nie ma .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Jak przed laty kupowałem sobie sprzęt grający to się nieco wgłębiłem w temat i wniosek mam, że im droższy sprzęt (a w szczególności kabel) tym więcej ściemy. Wystarczy poczytać niektóre recenzje sprzętu w "fachowej prasie" by umrzeć ze śmiechu. Najlepszym hitem była dyskusja na temat kabli sieciowych za grube tysiące.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

becek: dalej nie odpowiedziałeś na pytanie co taki lepszy kabel może wnieść do transmisji cyfrowej. Natomiast teksty o wycieczkach do laryngologa najlepiej zachowaj dla swoich kolegów.

Kolekcjoner krótko i trafnie podsumował różnicę.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez Nabla Zobacz posta
    Jakiej różnicy spodziewasz się w kablu do transmisji cyfrowej? Zera będą bardziej okrągłe, a jedynki bardziej smukłe?
    przebiegi amplitudy sygnalu elektrycznego bardziej rowne, co ladnie wyglada na oscylatorze (analogicznie do foto, to cos jak ogladanie zdjecia w powiekszeniu 400%)

--- Kolejny post ---

mam dobry news dla slyszacych kabelki:
    http://xyzpawel.blogspot.com/2012/08/milion-dolarow-dla-kazdego-audiofila.html
    to zadna sciema.
    jedziesz, sluchasz, i zgarniasz milion baksow.
    nie rozumiem, czemu ludzie z delfinim sluchem jeszcze nie pojechali odebrac nagrode, tylko probuja nawrocic swiat na forach audio (i nie tylko), z nowinami kalibru Mikolaja Kopernika (ziemia jest okragla; zera i jedynki brzmia analogowo)
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Są trzy litery, których złotouszaci boją się bardziej niż krowa zimnych rąk farmera: ABX.

ABX test - Wikipedia, the free encyclopedia

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

ta.. ABX sa dla fanatykow high-end'u tym samym, co argumenty naukowe dla fanatykow religijnych.
    z fanatykami obojetnie jakimi sie nie dyskutuje, na nich sie patrzy z politowaniem, i macha reka na to co mowia.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Tyle że tu mamy też do czynienia z transmisją obrazu i nie trzeba żadnych czarów w stylu wiązanie oczu żeby zobaczyć czy jest różnica czy jej nie ma .

Co do testów i odsłuchów. Są różnice słyszalne i różnice na zasadzie "wydaje mi się". Ja czasami sam robię ślepy test żeby się przekonać czy przypadkiem nie popadam w paranoję - ostatnio jak modyfikowałem zwrotnicę w jednych paczkach to tak ze znajomym robiliśmy żeby nie popełnić głupoty.
    Także we wszystkim należy zachować umiar, także w krytyce audiofili.
    Pamiętam niektóre sprzęty z lat 80' - tego się nie dało słuchać i chyba trzeba być kompletnie głuchym żeby twierdzić że to tylko sugestia .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 08-12-2013 o 01:48
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów