Witam,
Chciałbym abyście mi polecili fisheye do 5d mark III w rozsądnej cenie (najlepiej cos ok 8mm).
Kiedyś miałem samyanga 8mm do nikona ale to była niepełna klatka a jak to wygląda przy pełnej klatce?
Witam,
Chciałbym abyście mi polecili fisheye do 5d mark III w rozsądnej cenie (najlepiej cos ok 8mm).
Kiedyś miałem samyanga 8mm do nikona ale to była niepełna klatka a jak to wygląda przy pełnej klatce?
Nie mam doświadczenia, ale podgląd jak to może wyglądać na FF możesz luknąć tutaj.
W stosunku do ceny 5dmk3 to rozsądna cena za obiektyw to tak ok 5000zł - tu proponuję Canon EF 8-15:
Canon EF 8-15 mm f/4L Fisheye USM Fotoforma
a i jeszcze Cashback 410 zł będzie
R3 + RF85LDS
Na pełnej klacie przy 8mm będziesz miał koło. Ja z Canonem 6D używam Zenitara 16/2.8 Fisheye- co prawda manualny ale to nie problem. Za ~700 złotych nowy, super- polecam
Fotka z nowego Sam'a ze zdejmowaną osłoną wygląda tak na 5D3:
Uploaded with ImageShack.us
Jak "podprostowałem" trochę w LR, to wygląda np. tak:
Uploaded with ImageShack.us
Innych zdjęć niż ze sklepu nie posiadam, bo nie kupiłem go w rezultacie. Jakość obrazka z tego szkła nie przystaje do L'ek, ale jakiś tam fiszajowy obrazek jest.
Polecam natomiast zwrócić uwagę na Sigmę 15 mm f/2.8 EX DG Fisheye - połowa ceny Canona, obrazek całkiem zacny:
Pixel-Peeper>>
Ostatnio edytowane przez Kuba1 ; 06-12-2013 o 11:40
Obiektyw o który pytasz jest ewidentnie cropowy i nie nadaje się do 5DIII ani żadnego FF. Również polecam Zenitara, bo tanio i całkiem przyjemnie![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
dzieki za odpowiedzi, własnie o to mi chodziło.
poszukam czegos w 15mm
Zenitar 16mm tani i dobry, trzeba jednak wybrać właściwą sztukę.
Aria
co cropowego jest w Samyangu, ktory ma dac obraz kola, okregu na klatce 3:2.... zreszta jak kazdy fisheye...
Canon 6D, 60D, EF 24-105/4 L, EF 50/1.8, EF 85/1.8, Samyang 14/2.8, Sigma 17-70/2.8-4.0
Bo samyang jest zaprojektowany pod cropa i wcale nie daje koła o pokrywa obrazem całą matrycę. Pod FF daje obraz mniej lub bardziej zbliżony do koła w zależności czy to jest pierwotny wariant czy z goloną osłoną.