Witam ponownie
Po przeczytaniu wielu wątków na tym forum i zastanowieniu zanabyłem za 2700 PLZ Canona 5D z przebiegiem 35555 zdjęć i wizualnym stanie na moje oko bardzo dobrym (lepszym niż moje 30d).
Argumenty za:
1. miałem od dwóch lat obiektyw 24-105L, z pełną klatką to jest dopiero to. Dla mnie rewelacyjny zestaw z 5d.
2. jako amator nie zarabiający na zdjęciach nie chce mi się dźwigać ponad 2 kg klocka ?(body+obiektyw+lampa). 5D waży tylko ciut więcej niż 30d
3. tylko się nie śmiać, ale żona się nie skapnełą że zmieniłem puszkę, bo 5d jest prawie takie samo jak 30d,(tylko żonaci wiedzą o co chodzi)
Uwagi na gorąco:
1. na forum pojawiły się głosy o wręcz fatalnym autofokusie 5d. W porównaniu z 30d nie zauważyłem, wręcz przeciwnie, w 5d na centralnym są punkty wspomagające i ostrzy jak dla mnie lepiej niż 30d.
2. całkiem inny charakter szumu niż w 30d, jakis taki przyjemniejszy dla oka i wyraźnie mniejszy
3. głebia ostrości bez porównania z 30d, ekstra można odcinać tło
4. inny dźwięk lustra się muszę przyzwyczaić
Ogólnie jak ktoś się przesiada z 30d lub niżej to na pewno będzie zadowolony.
Następny target za kilka mam nadzieję lat to canon 5d mark 3 (na mark II nie ma sensu się przesiadać, za mała róznica).
Lubie używki, miałem używanego 300d, używanego 30d, teraz mam 5d. I takie małe podumowanie:
canon 300d nowy w debiucie 4000 zł - kupiłem uzywany za 3000 zł (wtedy nie było jeszcze wyboru, wchodził dopiero 350d)
canon 30d nowy debiucie 4000 złoty - kupiłem za 1200 złoty
canon 5d nowy w debiucie 10000 złoty - kupiłem za 2700 złoty