Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Co po Canonie EOS 30D?

Domyślnie Odp: Co po Canonie EOS 30D?

Cytat Zamieszczone przez tadzio89 Zobacz posta
    Dawid zdjecia z pilki sa robione 55-250 f4-5.6, robione hobbistyczne, jasne tele by się przydało, ale to nie jest priorytet.
    No to niezły z Ciebie desperat. Ten obiektyw nie nadaje się do tego typu zastosowań. Jest wolny i ciemny jak kubański (albo polski) policjant. Próbowałem robić (piłkę nożną, rugby i żużel) Tamronem 70-200 f/4-5,6 VC USD, który jest znacznie szybszy od Twojego obiektywu i szału nie było, np: https://www.facebook.com/media/set/?...3735160&type=3, https://www.facebook.com/media/set/?...3735160&type=3 lub https://www.facebook.com/media/set/?...6544695&type=1
    Teraz medytuję na zakupem Canona 70-200 f/2,8 L USM lub Canona 200 f/2,8 L II USM.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Dawid_Gaszynski Zobacz posta
    Na wstępie wypada Cobaltowi podziękować za reklamę mojej strony.
    Zawsze będę podawał Twoje zdjęcia jako przykład jakość/cena. Szczególnie te z Canonem 70-200 f/2,8. Bo do fotek z Canonem 70-200 f/4 nie mam dostępu. Raz tylko namierzyłem speedway na youtube, ale nie pamiętam już adresu.
    Jak widać nie potrzeba FX, żeby było dobrze. Co do Canona 5D MkII, to rozmawiałem z człowiekiem z Gdańska, który sprzedawał obiektyw 70-200 f/2,8 i 5D MkII. Robi piłkę na kadrze i wszystko co się dzieje w Gdańsku. Uważa, że ze względu na AF w systemie ciągłym można brać 5D, ale dopiero MkIII.

Dopiero zaczyna

Witam
    Stoję przed podobnym zagadnieniem, nie chcę zakładać nowego wątku, więc pozwolę sobie podłączyć do tego.
    Aktualny sprzęt, który zostanie: 24-105L, EX430 I. Interesuje mnie body do nieprzekraczalnej kwoty 3000 PLN. Która opcja z niżej wymienionych jest najlepsza, proszę o podanie opcji i krótkie uzasadnienie. Będę bardzo wdzięczny.
    opcja I Canon 60D - nowy
    Opcja II Canon 1D - używany
    Opcja III Canon 1D MarkII - używany
    Opcja IV Canon 1Ds - używany
    Opcja V Canon 5D - używany

Ps. Chodzi mi o to, które body da mi największą, że się tak wyrażę " wartość dodaną" w porównaniu do aktualnie posiadanego 30D -kiedyś przesiadałem się z 300D na 30D i "poczułem różnicę". Teraz chciałbym wybrać takie body, które da mi tyle satysfakcji, co wówczas.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

ja stawiam na V

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Nie wiem, o co chodzi z tą "wartością dodaną", bo w przypadku elektroniki będzie to zawsze "wartość odjęta". Ale wybrałbym zawsze aparat jak najmniejszy z matrycą jak największą. Czyli tu bramka numer 5. Mając 24-105, nabierze ono nowego wymiaru z pełną klatką.

Nie wiem co chcesz fotografować aparatem. Ja osobiście brałbym Canona 1D Mk II - używany. Gwarantowana liczba wyzwoleń migawki 200 000 strzałów.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Nie wiem co chcesz fotografować aparatem. Ja osobiście brałbym Canona 1D Mk II - używany. Gwarantowana liczba wyzwoleń migawki 200 000 strzałów.
    Foto amatorskie, tylko do "moich zastosowań" imprezy rodzinne, córe, a także mecze piłki kopanej, żadnych celów zarobkowych.
    Mam dylemat, bo te pięć wariantów jest w podobnej cenie. Biorę pod uwagę fakt, że migawka może paść, miałem tak przy 300d, ale 30d kupiłem też używkę i przez 5 lat oprócz paprochów na matrycy to reszta w najlepszym porządku.
    Jeżeli ktoś przechodził z body xx0D na x0D to wie o co chodzi z jak to nazwałem "wartością dodaną". Teraz chce przejść na body jedno cyfrowe, tylko na które (z tych pięciu do 3k)?
    Dzięki za dotychczasowe sugestie, proszę o dalsze i z góry dziękuje.

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Cytat Zamieszczone przez rero Zobacz posta
    Foto amatorskie, tylko do "moich zastosowań" imprezy rodzinne, córe, a także mecze piłki kopanej, żadnych celów zarobkowych.
    Mam dylemat, bo te pięć wariantów jest w podobnej cenie. Biorę pod uwagę fakt, że migawka może paść, miałem tak przy 300d, ale 30d kupiłem też używkę i przez 5 lat oprócz paprochów na matrycy to reszta w najlepszym porządku.
    Jeżeli ktoś przechodził z body xx0D na x0D to wie o co chodzi z jak to nazwałem "wartością dodaną". Teraz chce przejść na body jedno cyfrowe, tylko na które (z tych pięciu do 3k)?
    Filmy chcesz kręcić? Jeśli nie to zamiast 60D wybrałbym 50D.

Do sportu 50D lub 7D, do portretu i ogólnej rodzinnej fotografii 5D.

Seria 1D jest dla mnie zbyt upierdliwa w amatorskiej zabawie. Oczywiście jeśli ktoś robi głównie sport to może być to dla niego idealny aparat, dla mnie wady 1D to:
    - rozmiar, często wybieram się gdzieś gdzie zdjęcia będą robione "przy okazji", 5D jest już czasem za duży. Wolę mniejszy aparat, który w razie potrzeby zawsze można "powiększyć" dokręcając gripa. Oczywiście AF 5D mkI i II nigdy nie będzie tak dobry jak ten z 1D.

- mnożnik x1.3, szkła z FF stają się węższe, a szkieł APS-C nie podepniesz.
    Ostatnio edytowane przez MAF ; 09-12-2013 o 09:22
    46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
    e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Cytat Zamieszczone przez rero Zobacz posta
    Jak nie chcesz pstrykać na ślubie za kasę, tylko amatorsko sobie pofocić, to Canon EOS 60D spokojnie Ci wystarczy. Teraz nową puchę kupisz sobie za 2 500zł, a jednak gwarancja czasami się przydaje. Ktoś, kto użytkuje Canona 1D zarobkowo może mieć całkiem niezły korpus, ale przebieg będzie duży.

Miasto
    Kraków

Powiem z doświadczenia bo miałem 30d od kiedy pojawił sie na rynku, zrobiłem nim tysiące zdjęć, uważam że to świetny aparat, teraz przesiadłem się na pełną klatkę w postaci 6d, olej wszystkie 50d, 60d itp, nie zobaczysz znaczącej poprawy w jakości zdjęć, jedynie co Ci dojdzie to trochę lepsze ISO i kręcenie filmów i takie tam inne bajery, prawdziwe oblicze pokazuję dopiero pełna klatka, i nie ma sie co oszukiwać, więc jeżeli coś mogę poradzić, albo zostań przy 30d albo pozbieraj trochę kasy i kup chociażby starą piątkę a nie pożałujesz

Dopiero zaczyna

Witam ponownie
    Po przeczytaniu wielu wątków na tym forum i zastanowieniu zanabyłem za 2700 PLZ Canona 5D z przebiegiem 35555 zdjęć i wizualnym stanie na moje oko bardzo dobrym (lepszym niż moje 30d).
    Argumenty za:
    1. miałem od dwóch lat obiektyw 24-105L, z pełną klatką to jest dopiero to. Dla mnie rewelacyjny zestaw z 5d.
    2. jako amator nie zarabiający na zdjęciach nie chce mi się dźwigać ponad 2 kg klocka ?(body+obiektyw+lampa). 5D waży tylko ciut więcej niż 30d
    3. tylko się nie śmiać, ale żona się nie skapnełą że zmieniłem puszkę, bo 5d jest prawie takie samo jak 30d, (tylko żonaci wiedzą o co chodzi)

Uwagi na gorąco:
    1. na forum pojawiły się głosy o wręcz fatalnym autofokusie 5d. W porównaniu z 30d nie zauważyłem, wręcz przeciwnie, w 5d na centralnym są punkty wspomagające i ostrzy jak dla mnie lepiej niż 30d.
    2. całkiem inny charakter szumu niż w 30d, jakis taki przyjemniejszy dla oka i wyraźnie mniejszy
    3. głebia ostrości bez porównania z 30d, ekstra można odcinać tło
    4. inny dźwięk lustra się muszę przyzwyczaić

Ogólnie jak ktoś się przesiada z 30d lub niżej to na pewno będzie zadowolony.
    Następny target za kilka mam nadzieję lat to canon 5d mark 3 (na mark II nie ma sensu się przesiadać, za mała róznica).
    Lubie używki , miałem używanego 300d, używanego 30d, teraz mam 5d. I takie małe podumowanie:
    canon 300d nowy w debiucie 4000 zł - kupiłem uzywany za 3000 zł (wtedy nie było jeszcze wyboru, wchodził dopiero 350d)
    canon 30d nowy debiucie 4000 złoty - kupiłem za 1200 złoty
    canon 5d nowy w debiucie 10000 złoty - kupiłem za 2700 złoty

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów