Witajcie, kilka dni temu miałam kalibrowany monitor Eizo S2243W (nie przeze mnie tylko pracownika labu, który niestety nie zna odpowiedzi na to, dlaczego ta kalibracja zakończyła się tak, jak sie zakończyła:-) Skalibrowany przez Color Munki Photo. Niestety zauwazylam od tego momentu przy konwersji do srgb zdjęcia wyswietlają się jako bardziej nasycone przez kazde oprogramowanie na komputerze, które nie jest photoshopem. Przykładowo, pracuję na pliku w szopie, potem zapisuję w srgb, i widzę bardziej nasycone jak otworzę z irfan view, faststone, internet explorer i co tam jeszcze. Jak nie przekonwertuję do sgrb to wyswietla się tak samo w każdym programie jak w szopie. Przed kalibracją była jedyna słuszna wersja, niezależnie od profilu i niezależnie od sposobu przeglądania (niestety wszystko było wszedzie nasycone;-)
System mam windows 7, PS CS6 (ale kiedys miałam XP i CS4 i wydarzyła się ta sama sytuacja przy tym samym monitorze i kalibratorze).
Co gdzie mam zakliknąć i jak, żeby cały komputer widział zdjęcie tak samo i nie zmieniał owoców mojej pracy:-))
Dziękuję i pozdrawiam.