Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
A ja powiem, że nie rozumiem zachwytu lustrzankami, mimo że sam takie mam.
odgraniczmy lustrzanke w sensie aparat z lustrem, od po prostu "staroswiecko" duzego aparatu.

w odroznieniu od agresywnie promowanych malych korpusikow na wymienna optyke, czyli takich Windows Mobile
(=dziedziczacy wady Windows i wady Mobile - w tym wypadku wade drogiej optyki z go* ergonomia kompakta ).

Lustro (w sensie mechanizm lustra w środku korpusu) to techniczny anachronizm. Wymyślony, żeby móc bez paralaksy oglądać obraz, który powstanie na materiale światłoczułym - czyli błonie fotograficznej, której nie można wystawiać na światło przed zrobieniem zdjęcia. A za tym poszedł pryzmat pentagonalny, żeby wygodniej się patrzało przez wizjer.
Współczesna technika (czyli elektronika) pozwala na obserwację obrazu przed zarejestrowaniem bez obecności balastu w postaci mechanizmu lustra i układów pomocniczych. I to jest droga rozwoju aparatów tzw. profesjonalnych również.
celownik optyczny nieodmiennie ma swoje zalety.

To na pewno nie jest "lepszy kompakt", lecz aparat z wymienną optyką - jak lustrzanka, tylko rozwiązanie techniczne inne.
Ale... trzeba trochę poczekać.
mnie osobiscie nie robi to co aparat ma w srodku i dlaczego. ale lubie pracowac czyms, co ma swoja mase i stabilnie "siedzi" na statywie (5D) albo trzyma sie w lapie |(600D a moze wkrotce 60D). mniejsze nie jest mi potrzebne,
chociaz do torebki chcialbym aparat maly, z duza matryca (APS-C starczy) i stabilizowanym obiektywem pokroju 20~22mm f/2, z wifi i mozliwoscia bezposredniego wyslania foty mailem. a to ma fajnie Samsung NX zrobione