Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Jaki obiektyw do Canona EOS 100D do portretów?

Domyślnie Jaki obiektyw do Canona EOS 100D do portretów?

Witam, czy możecie mi doradzić w wyborze obiektywu stałoogniskowego do canona 100D? Najbardziej chciałabym 50mm, ale niestety żaden mnie nie przekonuje (planuję wydatek rzędu 1000 złotych), zastanawiam się dlatego nad EF 100mm f/2.0. Co sądzicie? A jak oceniacie obiektyw EF 50mm f/1,8 II. Pozdrawiam, Ola
    Ostatnio edytowane przez biniacz ; 03-12-2013 o 11:25

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw do Canona EOS 100D do portretów?

za 1000zł dostaniesz też 50mm f/1.4 od canona, 50 1.8 stosunek ceny do jakości jest bdb - daje radę i na początek zazwyczaj każdy kupuje większość osób miała z nim styczność, ale spora część zmienia na inny, wyższy model
    jak nie będzie Ci przeszkadzało, że przy ogniskowej 100mm będziesz musiała sporo odejść żeby pstrykać to zdecydowanie go bierz
    To mało popularne szkło, a według mnie jest super. Jest wystarczająco ostre od 2.0 bo przymknięciu bardzo ostre, ładny bokeh.

Bywalec Awatar mnocon
    Miasto
    Slask

Wg mnie 50 1:4 lub 85 1:8
    Canon | 1D X | 40d | EOS M | 24-70 2.8 L II | 50 1.4 | 85 1.8 | 430 EXII | 600 EX RT | XH A1 |

A co z nim nie tak, że taki tani? na forum optyczne.pl piszą, że autofokus zawodny..trochę mnie to zniechęca, ale porównując cenę do jakości.. Dziękuję za odpowiedź!

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

AF lubi się pomylić, jest wolny i bzyczy do tego cały obiektyw jest plastikowy i potrafi się rozlecieć - tak po prostu
    85 f/1.8 jak kolega wyżej pisał - też super propozycja i podobne pieniądze.
    Musisz sobie sprawdzić może w jakimś sklepie najlepiej, która ogniskowa Ci najbardziej podpasuje 50 / 85 / 100

mk
    Guest

Panowie proponujecie jej 85 1.8 na DX'a? To przecież mija się z celem... Mając ekwiwalent 135mm będzie marudzić, że "daleko trzeba odejść", bierz 50 1.4 i będziesz zadowolona, wtedy masz ekwiwalent 85mm co jest idealne do portretu i nie będziesz musiała kręcić czasów rzędu 1/150 by to utrzymać przy słabym świetle, ekwiwalent 85 będzie idealny. A najlepiej idź do sklepu i sprawdź czy 85 Ci pasuje, jak "za daleko" to bierz 50.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

A może 40/2.8?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dziękuję za odpowiedzi. Doszłam też do tego samego wniosku-wybrać się do sklepu i posprawdzać. Póki co sprawdziłam 50 i 100 na moim obecnym obiektywie i rzeczywiście 100 oferuje za duże powiększenie. A czy w przypadku 50 1.4 będę w stanie zrobić wyraźne zdjęcie np tylko oczu? Od jakiego punktu liczona jest ostrość od? Matrycy?
    Ostatnio edytowane przez biniacz ; 03-12-2013 o 19:50

mk
    Guest

Z samymi oczami możesz mieć problem bo minimalna odległość ostrzenia to 45 cm : )

okej, posiadam body bez stabilizacji, obiektyw 50mm 1.4 jej również nie posiada, inne stałoogniskowe Canona z resztą też. Czy to konieczna konieczność taka stabilizacja?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów