Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Plastyka Canona, AF Nikona

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Plastyka Canona, AF Nikona

Kiedyś obrabiałem materiał z reportażu ślubnego z mojego 5dmkII + nikona d300 mojego kolegi. Faktycznie nikon miał więcej trafionych zdjęć. Na tym zalety się jednak kończą. Pomijając plastyczność zdjęć (ff vs crop) kolor z nikona na wyższych iso był bardzo kiepski. Wymagał wiele korekt lokalnych a co najgorsze powyżej iso 800 po ustawieniu balansu bieli część kolorów tak bardzo traciła nasycenie, że połowa zdjęcia była czarno-biała Kiedyś miałem 40d i pliki z niego dawały dużo większe możliwości - mimo, że był starszą konstrukcją i niżej pozycjonowaną.
    AF jest bardzo ważny i jeśli nie działa jak trzeba potrafi to być irytujące. Jednak są rzeczy i parametry ważniejsze niż AF i szumy na wysoki iso o czym często nie mówi się w tego typu wątkach
    Miłego dnia
    moja www

Coś już napisał

50d kupie za 1500 w bardzo dobryn stanie, ostatnio uciekl mi za 1750 z oryginalnym gripem, aku i karta, stan jak nowy:-\ Nie wiem czy chce sie pakowac az w tak stare body i martwi mnie tej wyswietlacz, niby wiem on zdjec nie robi, ale jak sie czlowiek przyzwyczail do luksosow, a teraz przedzie na takie cos to moze byc niezadowolony;-) no i wyczytalem juz, ze matryca w 5d jest wlasnie dosc leciwa, ze duzo lepszy obrazek uzyskam z nowych puszek apsc. Wrocmy jeszcze do tego przekadrowywania, powiedzmy mamy postac, gdzie zlapalem idealnie kadr, ale nie moge zlapac ostrosci na miejscu w ktorym chce, bo nie ma tam punktu af, w tym momencie nie moge przekadrowac, bo rozsypie mi sie caly kadr, gdzie np wszytsko idealnie mam zachowane, wiec tutaj nie lepiej sprawdzi sie, wiekszt wybir pol?

I co z tym stwierdzeniem, ze sa rzeczy wazniejsze od iso i af? Czy canon faktycznie ma taki super obrazek w porownaniu do nikona? Przeciez z matryc nikona idzie wyciaganc wiecej?gdzies widzialem wyciaganie z cieni to na nikonie obrazek dosc fajny po maksymalnym wyciagnieciu, a z canona blady, zaszumiony i prawie przezroczysty;-)

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez e4r5t Zobacz posta
    I co z tym stwierdzeniem, ze sa rzeczy wazniejsze od iso i af? Czy canon faktycznie ma taki super obrazek w porownaniu do nikona? Przeciez z matryc nikona idzie wyciaganc wiecej?gdzies widzialem wyciaganie z cieni to na nikonie obrazek dosc fajny po maksymalnym wyciagnieciu, a z canona blady, zaszumiony i prawie przezroczysty;-)
    W mojej ocenie w złą stronę idziesz w rozumowaniu... fakt matryce w Nikonie lepsze (jak już wspomniałeś m. in. o wyciąganiu z cieni szczegółów), ale w fotografii przecież chodzi o to byś to Ty dobrze naświetlił zdjęcie. Przecież nie będziesz z ciemnej klatki wyszukiwał ujęcia na suwakach w programie, prawda?
    Przy wyborze powinieneś się kierować przede wszystkim swoim subiektywnym odbiorem wykonanych zdjęć, który obrazek bardziej Ci odpowiada.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    W mojej ocenie w złą stronę idziesz w rozumowaniu... fakt matryce w Nikonie lepsze (jak już wspomniałeś m. in. o wyciąganiu z cieni szczegółów), ale w fotografii przecież chodzi o to byś to Ty dobrze naświetlił zdjęcie. Przecież nie będziesz z ciemnej klatki wyszukiwał ujęcia na suwakach w programie, prawda?
    Przy wyborze powinieneś się kierować przede wszystkim swoim subiektywnym odbiorem wykonanych zdjęć, który obrazek bardziej Ci odpowiada.
    Nie generalizowałbym, portet, akt, zdjęcia pamiątkowe, studio - można sobie naświetlić jak się chce, doświetlić blendą, lampą i pewnie jeszcze na tysiąc sposobów, jak się robi krajobraz w porach dnia krajobrazowych ewentualnie jakieś naświetlanie z gęstymi filtrami to zawsze mogą być cienie (i na pewno będą - to zależy od rozpiętości tonalnej fotografowanej sceny) tak głębokie że na matrycy canona wyjdzie "sraczka w cieniach" nawet bez specjalnego wyciągania sam znam kilka sposobów radzenia sobie w takich warunkach ale to wymaga dodatkowej pracy w postprocesie i pracy tej można byłoby uniknąć gdyby matryce canona były odrobinę lepsze - zbliżone do tego co oferuje konkurencja.
    Ludzie zwykle wyszukują ujęcia kadrując wykonane zdjęcie a nie ruszając suwaczkami.
    "Sraczka w cieniach" nie zależy o tego czy umiesz poprawnie dobrać ekspozycję bo to nie jest takie trudne wystarczy rzut oka na histogram , dodatkowo w cyfrowych czasach często poprawnie oznacza coś innego niż dawniej np "ekspozycja do prawej" od razu zakłada że będzie korygowana w postprocesie - zdjęcia będzie przyciemniane w postprocesie i co pozwoli na uzyskanie lepszych cieni niż przy ekspozycji "poprawnej".
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uprawnienia umieszczania postów