Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Nikon ma kłopoty

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Nikon ma kłopoty

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    w sumie to artykul jest mocno spekulacyjny i wlasno-opiniowy autora. przy czym nie uwzglednia rowniez specyfiki,
    bo w Nikonie co jak co ale dzial foto jakos ciagnie.

ze firma daje d* i nadszarpuje zaufanie klientow to nie nowosc. ani to, ze jej problemy dla niewolnikow systemu Canona
    wcale nie sa dobra wiadomoscia...
    Artykuł faktycznie zawiera wiele opinii własnych, ale już z danymi giełdowymi ciężko dyskutować.
    Tak to wygląda na wykresach:

Różowy - kurs Canona, Niebieski - kurs Nikona

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Problemy finansowe Nikona to sygnał do chwili refleksji dla tych, którzy uważają że producenci okradają klientów ile wlezie.
    Handel się tuczy na jednym, drugim trzecim... producencie, banki się tuczą na kredytowaniu zakupów i o tym cisza. Nic nie wnoszą i nie odpowiadają za projekty, wdrożenia, produkcję, jakość, wpadki.
    Wali ich to czy D600 chlapie olejem bo mogą sprzedawać 6D.
    A konkurować mają producenci, przede wszystkim ceną .
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie

Spadek cen akcji nie oznacza jeszcze kłopotów firmy. Pytanie jakie mają raporty finansowe. Sam giełda w tej chwili to już głównie transakcje automatyczne. Ktoś sprzeda inne systemy pójdą za nim i sprzedadzą. Warto by też popatrzeć na woluminy sprzedaży. Może spadek wartości odbywa się na relatywnie niewielkich woluminach...
    Ostatnio edytowane przez jellyeater ; 29-11-2013 o 22:07

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

To nie tak, że jeśli Nikon upadnie do zostanie Canon i kropka. Po pierwsze "jeśli". Po drugie chyba sony ma całkiem spory kawałek rynku. A po trzecie, zawsze znajdzie się ktoś chętny na kupienie własności intelektualnej o ile nie całych fabryk Nikona. Wątpię by taka marka upadła.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Cytat Zamieszczone przez maagda Zobacz posta
    no własnie tak sobie pomyslałam...tak zaczeły sie kłopoty minolty....i dobra firma padła...
    Minolta a właściwie Konica Minolta ma się całkiem dobrze
    Jedyne co to sprzedali dział Foto i patrząc przez pryzmat dzisiejszych kłopotów Nikona to może nie był jednak zły ruch.

Miasto
    Zgorzelec

Widoczny na wykresie skokowy spadek cen akcji Nikona spowodowany był ogłoszeniem drastycznie niższej prognozy zysków rocznych.
    Oficjele Nikona podali, że przyczyną jest zupełny brak spodziewanego wzrostu sprzedaży bezlusterkowców w Europie i Stanach.
    Myślę, że zarówno Nikon jak i Canon nie potrafią jakoś zdefiniować adresata tego "wspaniałego" produktu i mamy to co mamy.
    Wątłe kobiety i cherlawi emeryci niezdolni do podniesienia lustrzanki nie napędzili tego rynku.
    Ogłupiała młodzież foci czym kto ma w kieszeni: tabletami, komórkami, długopisami i czym tam jeszcze.
    Królowa brytyjska pozostaje wierna Leice.
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Nikon to zbyt mocna marka żeby miała upaść. Jedyne czym się to może skończyć to tym że ich ktoś kupi. Wtedy dopiero będzie się można zastanawiać co dalej.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nikon to zbyt mocna marka żeby miała upaść.
    Nikon znacząco obniżył prognozę zysków, ale zyski przewiduje, nie straty. Poza tym w segmencie DSLR wszystko idzie dobrze, zawaliły bezlusterkowce.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Na szczęście dla klientów, jest jeszcze na rynku jedna wielka, a w dodatku ostatnio najbardziej innowacyjna firma - SONY.
    To może być dla Canona największy ból głowy, który mu nie pozwoli spoczywać na laurach i zajmować się głównie podnoszeniem cen, zamiast rozwijać R&D.
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Na szczęście dla klientów, jest jeszcze na rynku jedna wielka, a w dodatku ostatnio najbardziej innowacyjna firma - SONY.
    To może być dla Canona największy ból głowy, który mu nie pozwoli spoczywać na laurach i zajmować się głównie podnoszeniem cen, zamiast rozwijać R&D.
    Właśnie widać ta innowacyjność...

Przestali sprzedawać pełnoklatkową lustrzankę, jest tylko "wynalazek" SLT.

Widać wyraźnie, że rynek profi (bo właściwie o takim tutaj możemy rozmawiać) skupia się na Canonie i Nikonie. Sony, to rynek zaawansowanego fotoamatora niestety.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów