Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Nikon ma kłopoty

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Nikon ma kłopoty

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Na szczęście dla klientów, jest jeszcze na rynku jedna wielka, a w dodatku ostatnio najbardziej innowacyjna firma - SONY.
    To może być dla Canona największy ból głowy, który mu nie pozwoli spoczywać na laurach i zajmować się głównie podnoszeniem cen, zamiast rozwijać R&D.
    No i która przynosi nieustające straty .
    Pomijam już kwestię ich przedziwnego marketingu.

Z tego co słyszę od Nikoniarzy to u nich jest też cienko z promocjami i obniżkami cen. Canon stosuje politykę przywalenia z grubej rury po premierze ale później cena z reguły jedzie w dół - czasem nawet dość mocno. U Nikona podobno z tym kiepsko.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Na szczęście dla klientów, jest jeszcze na rynku jedna wielka, a w dodatku ostatnio najbardziej innowacyjna firma - SONY.
    To może być dla Canona największy ból głowy, który mu nie pozwoli spoczywać na laurach i zajmować się głównie podnoszeniem cen, zamiast rozwijać R&D.
    Fakt Sony robi duże postępy w optyce i sporo ludzi kupujących pierwsze lustro wybiera Sony.
    Nie mówię już o Nex-ach, które też są popularne. Foto-fundamentaliści podchodzą do Sony z rezerwą, ale widzę po rankingach, że Sony systematycznie zdobywa rynek.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No i która przynosi nieustające straty .
    Pomijam już kwestię ich przedziwnego marketingu.

Z tego co słyszę od Nikoniarzy to u nich jest też cienko z promocjami i obniżkami cen. Canon stosuje politykę przywalenia z grubej rury po premierze ale później cena z reguły jedzie w dół - czasem nawet dość mocno. U Nikona podobno z tym kiepsko.
    Canon schodzi z ceny wtedy, gdy dany model ma groźnego następcę. Przykłąd 60D. Kilka miesięcy temu około 2999zł. Tera jakieś 2 600. Bo na rynek wszedł 70D. Tylko w ten sposób nikt nie kupi 700D.

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Fakt Sony robi duże postępy w optyce i sporo ludzi kupujących pierwsze lustro wybiera Sony.
    Nie mówię już o Nex-ach, które też są popularne. Foto-fundamentaliści podchodzą do Sony z rezerwą, ale widzę po rankingach, że Sony systematycznie zdobywa rynek.
    Nie znam aktualnych rankingów ale znam kilka osób które bardzo żałują decyzji o wejściu w ten system. Nie znam nikogo takiego z Nikona.

BTW: Możesz podać jakieś źródło informacji o tym zdobywaniu rynku przez Sony?

Canon schodzi z ceny wtedy, gdy dany model ma groźnego następcę. Przykłąd 60D. Kilka miesięcy temu około 2999zł. Tera jakieś 2 600. Bo na rynek wszedł 70D. Tylko w ten sposób nikt nie kupi 700D.
    Niekoniecznie. Ciągle są jakieś obniżki, cashbacki czy nawet jadą z ceną na maksa jak się okazuje że coś zalega w magazynach (M).
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 30-11-2013 o 19:52
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

To 7R Sonego jest całkiem sensowne. W digital rev bardzo się podobało. Jak za kilka lat cena spadnie, to może nie trzeba będzie lustra nosić.

Nie znam aktualnych rankingów ale znam kilka osób które bardzo żałują decyzji o wejściu w ten system. Nie znam nikogo takiego z Nikona.

BTW: Możesz podać jakieś źródło informacji o tym zdobywaniu rynku przez Sony?
    Sony i Nikon doganiają Canona na rynku fotograficznym Ť Fotoblogia.pl - udział w rynku rok 2010 Sony przed Nikonem i goni Canona.
    Dynamika rozwoju - rok 2009 i 2010 Canon stoi w miejscu. Sony druga lokata i wzrost, podobnie jak Nikon.

Lustrzanki i bezlusterkowce do 4500 zł - rankingi, testy, produkty, wyniki, specyfikacja, recenzje - Chip.pl - w tanich lustrach Sony na 1 i 2 miejscu oraz 5 lustrzanek w pierwszej dziesiątce.
    Kamery cyfrowe - Sony to 40,2% udziału w rynku. Na kolejnych miejscach Panasonic i JVC.

Cachbacki - owszem, ale sklepy grają w balona. Śledziłem cenę Canona 70-200 f/2,8 L USM i kosztował w FJ 100zł taniej przed ogłoszeniem cashback.
    Gdyby cena Canona 17-55 była normalna, to pewnie byłby najlepiej sprzedającym się szkłem Canona. A tak amatorzy przeważnie uciekają w inne firmy. Zrozumiała to Sigma obniżając cenę 17-50 z 2990 do 1690 w czerwcu tego roku. I jakoś im się opłaca.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Gdyby cena Canona 17-55 była normalna, to pewnie byłby najlepiej sprzedającym się szkłem Canona.
    Ale jak marketingowcy Canona śledzą tylko cenę u jednej konkurencji to im wszystko gra - Nikkor 17-55/2.8 DX (bez stabilizacji) kosztuje 5000 PLN wobec 3000 PLN za Canona.
    Potem obie firmy tną prognozy zysków.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Miasto
    Pod Tatrami

Sony i Nikon doganiają Canona na rynku fotograficznym Ť Fotoblogia.pl - udział w rynku rok 2010 Sony przed Nikonem i goni Canona.
    Dynamika rozwoju - rok 2009 i 2010 Canon stoi w miejscu. Sony druga lokata i wzrost, podobnie jak Nikon.

Lustrzanki i bezlusterkowce do 4500 zł - rankingi, testy, produkty, wyniki, specyfikacja, recenzje - Chip.pl - w tanich lustrach Sony na 1 i 2 miejscu oraz 5 lustrzanek w pierwszej dziesiątce.
    Kamery cyfrowe - Sony to 40,2% udziału w rynku. Na kolejnych miejscach Panasonic i JVC.
    Nie no sorry wyciągać tak daleko idące wnioski na podstawie danych sprzed 3 lat i to jeszcze danych z jakichś zupełnie niewiarygodnych źródeł. Do tego łaczenie dslr i kompaktów daje zupełnie zaburzony obraz rzeczywistości. Bez sensu taka dyskusja.

BTW: od tego czasu w kamerach też się mogło zmienić bo nie tak dawno w wywiadzie przedstawiciel Canona stwierdził że udziały firmy na tym rynku bardzo wzrosły (jak znajdę linka to zapodam).

17-55 nigdy nie będzie najlepiej sprzedającym się szkłem bo zdecydowana większość amatorów nie kupi takiego klocka - bo po co. To szkło to nie masówka.
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

gdyby cena była bardziej atrakcyjna to na pewno większość by brała jako pierwsze szkło zamiast kitowego 18-55

Pełne uzależnienie

Kłopoty nikona oznaczają kłopoty konsumenta, nawet istniejący duopol canon-nikon hamuje postęp. Doprowadzenie lustrzanek cyfrowych do poziomu lustrzanek analogowych już prawie się udało, wytwórcy przeszli po raz kolejny wszystkie fazy rozwoju lustrzanki analogowej cyfrze tłumacząc użytkownikom jakie to fantastyczne odkrycia robią np. guzik który blokuje pokrętło - uwierzyłbym gdyby nie to że mam na półce canona eosa 10 - takiego bez d i ze zdziwieniem stwierdzam że taki przycisk z blokadą ten wiekowy korpus posiada . Tylko większa konkurencja może doprowadzić do rzeczywistego postępu, potrzebny jest trzeci mocny gracz sony? pentax? olympus? a nie kłopoty jedynej realnej konkurencji jaką jest nikon.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    gdyby cena była bardziej atrakcyjna to na pewno większość by brała jako pierwsze szkło zamiast kitowego 18-55
    Dokładnie. Teraz wiele osób kupując swoją pierwszą lustrzankę xxD lub xxxD (jak chce mieć coś lepszego niż kit) bierze zoom Tamrona lub Sigmy za 1/2 ceny.

--- Kolejny post ---

17-55 nigdy nie będzie najlepiej sprzedającym się szkłem bo zdecydowana większość amatorów nie kupi takiego klocka - bo po co. To szkło to nie masówka.
    Tamron 17-50 f/2,8 VC też nie jest małym obiektywem. Canon jest dłuższy tylko o 15mm i cięższy o 75g, ale lepszy optycznie.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów