No i jak wrażenia po tych kilku tygodniach użytkowania?
No i jak wrażenia po tych kilku tygodniach użytkowania?
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Właśnie jestem po rozmowie z serwisem. Twierdzą, że:
- gwarancja dotyczy tylko pierwszej migawki i każdorazowo jest konsultowana z Canonem. Wygląda to tak, że każdy przypadek padniętej migawki poniżej założonego przebiegu raportują do Canona, który podejmuje decyzję o nieodpłatnej naprawie.
- to czy licznik zostanie wyzerowany zależy od technika, który dokonywał naprawy. Według nich raczej zerują, nie zerowane to raczej wyjątek, niż reguła. Z ich punktu widzenia nie ma to znaczenia, bo i tak dają papier + zostaje ślad w systemie, więc niewyzerowanie nie jest błędem serwisanta.
- dla C 1Ds2 żywotność szacowana jest na 200k
Przecież pisałem , że sąsiadowi padła migawka przy przebiegu 3000 w 40D. Zawoziłem wtedy jego sprzęt na Żytnią. Wymienili bez problemu na gwarancji i oddali puszkę z przebiegiem 3011 i dokumentem potwierdzającym wymianę.
Obecnie ma jakieś 5500 i wszystko jest OK. Pytałem wówczas jak to jest z tą wymianą i powiedzieli, że licznika nie cofają . Miałem kiedyś w ręku 1Dmk2 po wymianie migawki i miał zdaje się jakieś 130000 na liczniku.
To tyle co wiem na ten temat![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Ogólnie dobre, ale jest to mój dodatkowy aparat którego nie wziąłbym na żadne wakacje ani wyjazd rodzinny raczej ze względu na gabaryty. 5Dmk3 jest po każdym względem lepszy od tej jedynki.
Ciężko się w nim chodzi po menu, nie ma joysticka oraz ma beznadziejny ekranik lcd gdzie np. nie można ocenić ostrości danego zdjęcia - jest tak słaby.
Jak na pancerną, tanią pełną klatkę to nie mam co narzekaćJest to takie 5D classic na sterydach z dobrym autofocusem.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Bzdura. Wymienili mi drugą migawkę w 1D mk2 gdy padła po 80.000.
Owszem, najpierw odbyła się próba wciśnięcia mi wymiany za pieniądze, bez podania stanu licznika. Na moje pytanie ile ma na liczniku ta migawka dostałem odpowiedź, że... kwalifikuje się do darmowej wymiany. Opisywałem to tutaj ze dwa lata temu.
Pozdrawiam
Marek
-----------
canon user
Czyli wymienili Ci druga migawkę przed ustalonym przez producenta przebiegiem, ale to był przebieg tej drugiej migawki czy całego body ?
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Ogólnie dobre, ale jest to mój dodatkowy aparat którego nie wziąłbym na żadne wakacje ani wyjazd rodzinny raczej ze względu na gabaryty. 5Dmk3 jest po każdym względem lepszy od tej jedynki.
Ciężko się w nim chodzi po menu, nie ma joysticka oraz ma beznadziejny ekranik lcd gdzie np. nie można ocenić ostrości danego zdjęcia - jest tak słaby.
Pomimo że nie mam 1ds2 ,a 1d2 moge powiedziec tyle, że pomimo tak małego i jak piszesz fatalnego wyświetlacza , jestem w stanie ocenić ostrośćJeśli nie dajesz wiary, to polecam ekranik 1d3 który w porównaniu do 1d2 to kompletny dramat ...ba ! koszmar..
![]()
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it