Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 164

Wątek: 1Ds Mark II - czy ciagle warto kupic w 2013?

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie Odp: 1Ds Mark II - czy ciagle warto kupic w 2013?

Cytat Zamieszczone przez mrek Zobacz posta
    W jedynce masz wszystko co wymyślili wtedy inżynierowie Canona. Bracketing od 3 do 7 zdjeć, opcja cicha migawka (rzeczywiście jest wtedy cicha), dziesiątki możliwości konfiguracji. Wymieniam tylko kilka.
    Poza tym pamiętaj o gwarantowanym przebiegu migawki. Tego nie da żaden 5D. W moim 1D mk2, który zrobił blisko pół miliona zdjęć i wyglądał jak z wojny (to w końcu reporterski korpus) - wymieniono mi drugą migawkę za darmo gdy padła przed limitem.
    Jedynki to solidne maszynki, wręcz czołgi. Owszem ciężkie, ale za to wyprofilowane tak, że od lat nie używam klasycznego paska, a tylko pasek na nadgarstek.
    Potrzebujesz żeby 5D miało zapas mocy i lepiej leżał w ręce to także wyposażasz go w gripa. W jedynce masz to "gratis" i nic nie trzeszczy.
    Baterie faktycznie wyposaż w Eneloopy. Dostaniesz niebywała pojemność.
    Ekran w tym Ds mały ale za to jaka duża matówka!
    Rozumiem że migawkę dwa razy wymieniali w przeciągu tych 500000 cykli?
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 29-11-2013 o 20:05

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Mam 1Ds2 i traktuję go "jako talizman" + zapas, kiedyś był moim podstawowym body, teraz do tego celu mam 5d3
    Do przestawiania parametrów trzeba używać prawie zawsze obu rąk, ale jest logiczne i proste.
    Dużo czas zajęło mi wyrobienie odruchu prawidłowej obsługi przy przechodzeniu pomiędzy kadrami pejzaż-portret

Samo trzymanie w ręku i fotografowanie to "przyjemność sama w sobie"

Wadą może być duży ciężar oraz stary typ baterii która sama się szybko rozładowywuje bez używania.
    To drugie można łatwo usunąć.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Rozumiem że migawkę dwa razy wymieniali w przeciągu tych 500000 cykli?
    Kupiłem body z drugą migawką. Padła po 80.000 ale po próbie naciągnięcia mnie na zapłacenie za wymianę, dostałem ją gratis od serwisu (właściwie od Canona). Gratis także dostałem dodatkową ryskę na matówce, tylko ponieważ aparat wysyłałem kurierem więc nie udało mi się udowodnić, że tej rysy nie było.
    Przy okazji dla wszystkich trzęsących się na kurzem mam dobrą wiadomość. Można żyć i pracować nawet z trzema sporymi rysami na matówce. Dwie zakupione z korpusem plus ta jedna, "gratisowa" od serwisanta.
    Pisałem o tym, tu na forum parę lat temu.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Mam 1Ds2 i traktuję go "jako talizman" + zapas, kiedyś był moim podstawowym body, teraz do tego celu mam 5d3
    Zazdroszczę może tylko większego ekranu, bo akurat do mojego typu fotografii nie muszę mieć wysokich ISO
    Do przestawiania parametrów trzeba używać prawie zawsze obu rąk, ale jest logiczne i proste.
    Dużo czas zajęło mi wyrobienie odruchu prawidłowej obsługi przy przechodzeniu pomiędzy kadrami pejzaż-portret
    To nie używasz RAW?
    Samo trzymanie w ręku i fotografowanie to "przyjemność sama w sobie"
    O! To właśnie. Przyjemność.
    Analogowo także używam jedynki. Wcześniej 600'tek
    Wadą może być duży ciężar oraz stary typ baterii która sama się szybko rozładowywuje bez używania.
    To drugie można łatwo usunąć.
    jp
    Dla mnie waga to zaleta w stabilności.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

jedyna wada to waga która może zacząc przeszkadzać po całym dniu chodzenia z body w ręku, też używam tylko paska na nadgarstek, najwygodniej i paluszki troche odpoczywają
    jeśli tylko z matrycą jest wszystko ok to zdecydowanie na tak

Noszę na BlackStrap a jak mam plecak to podpinam do plecaka więc ręce mam wolne.
    Używam RAW, na ekranie praktycznie sprawdzam tylko histogram więc większy nie jest mi potrzebny.

Do dwuręczności (np. zmiana ISO) się przyzwyczaiłem, nie mam kłopotu przy przechodzenia 1 <-> 5 .
    Waga jest zaletą do czasu gdy musisz targać w plecaku po kilka godzin, w górach, albo gdy zaczynasz czuć ile lat już przeżyłeś.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Testowałem aparat na mojej córce wczoraj

Tak jak pisałem, aparat jest jak wyjęty z kapsuły czasu, praktycznie wogóle nie był używany, nawet pudełko, ładowarki, nawet rysy na sobie nie mają....szok

- AF wymiata, jest bardzo szybki, w porównaniu z 5Dmk3 nie widze wiekszej roznicy (testowałem na 50 1.4 czyli dość wolnym szkle tak czy owak jeśli chodzi o AF).
    - wagowo jest ciężko. Cenię sobie jednak możliwość odpięcia gripa, założenia 40mm 2.8 na 5D i posiadania kieszonkowego 5D z takim szkłem. Z 1Ds niestety nie ma takiej opcji. Puszka waży prawie 2kg z założoną 50tką.
    - tylni ekranik LCD nie umożliwia oceny ostrośći zdjęćia, jest za mały, trochę bezużyteczny.
    - ISO 3200 max...tak samo jak w 5DmkI, odpada praktycznie przy foceniu w ciemnych pomieszczeniach. 5DmkIII ze swoimi czułościami oraz szumamy (lub ich brakiem ) bije tą puszkę na łeb na szyję.

Ogólnie, zobacze jaką cenę firma będzie chciała. Gdybym miał zamieniać 5D mark I na tą puszkę to chyba jednak nie, ze wzgędu na gabaryty których zmieniać nie można.

Niemniej jednak, jest to super puszka, dla tych co potrafią ją docenić

Ja mieszkam za granicą, ale o dziwo w polsce np. na Allegro, to body widziałem za 3500-4000zł......
    Ostatnio edytowane przez banan82 ; 30-11-2013 o 15:41
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Testowałem aparat na mojej córce wczoraj

Tak jak pisałem, aparat jest jak wyjęty z kapsuły czasu, praktycznie wogóle nie był używany, nawet pudełko, ładowarki, nawet rysy na sobie nie mają....szok

- AF wymiata, jest bardzo szybki, w porównaniu z 5Dmk3 nie widze wiekszej roznicy (testowałem na 50 1.4 czyli dość wolnym szkle tak czy owak jeśli chodzi o AF).
    - wagowo jest ciężko. Cenię sobie jednak możliwość odpięcia gripa, założenia 40mm 2.8 na 5D i posiadania kieszonkowego 5D z takim szkłem. Z 1Ds niestety nie ma takiej opcji. Puszka waży prawie 2kg z założoną 50tką.
    - tylni ekranik LCD nie umożliwia oceny ostrośći zdjęćia, jest za mały, trochę bezużyteczny.
    - ISO 3200 max...tak samo jak w 5DmkI, odpada praktycznie przy foceniu w ciemnych pomieszczeniach. 5DmkIII ze swoimi czułościami oraz szumamy (lub ich brakiem ) bije tą puszkę na łeb na szyję.

Ogólnie, zobacze jaką cenę firma będzie chciała. Gdybym miał zamieniać 5D mark I na tą puszkę to chyba jednak nie, ze wzgędu na gabaryty których zmieniać nie można.

Niemniej jednak, jest to super puszka, dla tych co potrafią ją docenić

Ja mieszkam za granicą, ale o dziwo w polsce np. na Allegro, to body widziałem za 3500-4000zł......
    Wiesz, miałem 5D1.
    Gdybym miał wybór pomiędzy 5D1 i 1Ds2 wybrałbym zawsze 1Ds2
    To jest dla przewoźnika "porównanie pomiędzy 13 miejscowym Fiatem z 2005 roku a 17 miejscowym Volvo z 2004 roku"

1Ds2 to ekskluzywny koń roboczy, na lata, na dowolną pogodę, dowolne warunki i prawie dowolne traktowanie.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 30-11-2013 o 17:16

Pełne uzależnienie

Odkup i odsprzedaj... Chociaż pewnie ja bym sobie zatrzymał.

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

[ciach]
    Waga jest zaletą do czasu gdy musisz targać w plecaku po kilka godzin, w górach, albo gdy zaczynasz czuć ile lat już przeżyłeś.

jp
    Fakt, lat przybywa. Z wiekiem ograniczyłem ilość szkieł targanych w góry. Taki półśrodek, ale działa.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Nawet bym się nie zastanawiał. Canon 1DS mk II to 8,5kl/s. W reportażu sportowym idealna sprawa. AF ciągły w zdjęciach seryjnych też lepszy.

Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów