Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Tokina 50-135 + 450D - dziwny problem z AF

Dopiero zaczyna

Domyślnie Tokina 50-135 + 450D - dziwny problem z AF

Witam,

Zakupiłem używaną tokinę, na szczęście z możliwością zwrotu bo mam z nią dziwny problem. Mianowicie często zdarza się że podczas robienia portretu ustawi ostrość nie na twarzy a na ścianie 30-40 cm z tyłu a za 2 razem złapie już na twarz idealnie. Myślałem że BF/FF to za każdym razem źle ustawi a tu jest różnie.
    Jak coś to mogę wrzucić 2 przykładowe zdjęcia.

Ktoś wie co to może być ?

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: Tokina 50-135 + 450D - dziwny problem z AF

To może warto jednak "wrzucić" ze dwa zdjęcia, aby coś można było zobaczyć.

Dopiero zaczyna

Zauważyłem jeszcze jakby przy okazji aparat zmieniał lekko ogniskową, mimo że nie dotykam pierścienia, wygląda to tak:

(zdjęcia takie badziewne bo to na szybko test robie tylko )
    popsute:

dobre:

robione z tego samego miejsca 5 sekund po (może pomiędzy przeostrzyłem na coś innego żeby AF "poszukał" na nowo).
    Ostatnio edytowane przez yahu ; 29-11-2013 o 00:01

A może coś w ustwieniach trybu AF w aparacie jest nie tak? Sprawdź to. Takie rzeczy mi się zdarzały we wszystkich obiektywach i wszystkich aparatach, które miałem, zwłaszcza, jak w tle były jakieś punkty, które mogłyby być potencjalnie tematem zdjęcia (jak tu ten kwiatek). Moim zdaniem obiektyw jest ok..

Dopiero zaczyna

No własnie też mam chwilami takie wrażenie jakby aparat pomimo tego że jest ustawiony środkowy punkt, wybierał sobie sam gdzie chce złapać ostrość. Najczęściej dzieje się to na 50mm i własnie 1/3 zdjęcia. Czasami też potrafi zepsuć cała serię kilku pod rząd, żeby za chwilę zrobić serię w punkt, czy tak się objawia BF/FF ?

Jak robiłem zdjęcia bateryjek ze statywu to było wszystko ok, ale o "ruszenie" tu nie chodzi bo ostrość jest tylko gdzie indziej.

Tu kolejne 2 zdjęcie zrobione po sobie, zwróćcie uwagę na kadr mam wrażenie że jest minimalnie inna ogniskowa mimo że stałem w miejscu. Obiektyw jak ostrzy to wybiera sobie jakby 2 punkty ostrości między którymi kręci silnikiem AF, takie krótkie bzz bzz i raz łapie w ten dobry a raz w ten "zły" bez problemu widać to już w wizjerze. Jakaś masarka raz żyleta raz jakby w ogóle AF nie było...

Ostatnio edytowane przez yahu ; 29-11-2013 o 00:31

Początki nałogu

Nie ma tutaj żadnego BF/FF, po prostu losowość ustawiania AF, dziwne, ale na pewno nie jest to BF/FF.
    / Canon /

Dopiero zaczyna

Z opini o tym obiektywie wynika, że fakt AF jest wolny ale co do celności zastrzeżeń nie było.
    Walnięty egzemplarz? Zwracać?

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

W DPP na pierwszym zdjęciu punkt centralny AF wypada na nosku modelki, a ostrość jest za nią - na suszarce do naczyń.

Czy tak samo wychodzi w trybie LV, ale w trybie szybkim, z pomiarem fazowym, a nie kontrastu ?

Czy sprawdziłeś obiektyw na innym body ? Bo widać, że ostrzy i jak "złapie" to jest super, tylko z tym "łapaniem" ma jakić problem lub trzeba się go jakoś nauczyć (dostosować).

Może wpierw spróbuj foto ze statywu, to wtedy da jakąś miarodajną odpowiedź.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 29-11-2013 o 08:15

Dopiero zaczyna

Zrobiłem dzisiaj kilka fotek dzisiaj rano na dworze (ale jest straszna szarówa i musze i tak iso podciągać) i w domu ale ze statywu bez lampy. I tu jest małe zaskoczenie - bo 90% zdjęć jest ostrzona w punkt, może czasami nie jest to super żyleta no ale robię na skrajnych ustawieniach obiektywu i czasy też nie są na tyle krótkie żeby na 100% uniknąć poruszenia, statyw za 60zł też mi nie zapewni 100% statyczności.

Wynika mi z tego że winowajcą może być lampa, bez niej nie ma tego efektu "szukania". Czyżby wspomaganie AF z lampy prowadzało jakiś błąd w pomiarze ostrości?
    Na sigmie 17-50 2.8 nic takiego nie zarejestrowałem ale fakt że sigma ma hsm a tokina ostrzy śrubokrętem. Czy to może mieć znaczenie?

Porobię w weekend więcej zdjęć z dworu to wrzucę do oceny ostrości.

Pełne uzależnienie

Nos nie jest najlepszy do łapania ostrości. Lepiej na oko. Bardziej kontrastowe. Być może szkło wymaga dwu lub trzykrotnego doostrzenia. Czyli pierwszy raz potwierdzi ostrość, potem drugi, trzeci i dopiero zdjęcie. 450D raczej nie ma rewelacyjnego AF.

Co do ogniskowej, to pewnie się zmienia wraz z odległością ostrzenia. Jest to w obiektywach w których nie są przesuwane wszystkie soczewki, tylko ich część. Normalne.

Jak dla mnie szkło działa. Tylko trzeba umieć się nim posługiwać.

Czyżby wspomaganie AF z lampy prowadzało jakiś błąd w pomiarze ostrości?
    Może się nie wyrobić. Próbuj kilka razy.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów