Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Obiektyw Canon EF-S 55-250 - czy warto?

Mieszany widok

Domyślnie Obiektyw Canon EF-S 55-250 - czy warto?

Obecnie posiadam kitowy obiektyw 18-55 Canona. Zastanawiam się nad kupnem tego tele 55-250 Canona, ale chciałem najpierw zasięgnąć opinii forumowiczów co sądzą na temat tego obiektywu? Jego ceny nie są wygórowane, można go nabyć już za 550 zł.

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Obiektyw Canon EF-S 55-250 - czy warto?

Jeżeli nie stac Cię na 70-200 @4 i jdziesz po taniości, to bierz tego. Ja mam i nie narzekam. Profi nie jest, ale sprawdza się w dobrym świetle. 55 będzie przedłużeniem 18-55, a na długim końcu jest przyzwoicie. Stabilizacja daje radę w gorszych warunkach, więc moje zdanie jest na "tak".

Nie znam ograniczeń Canona 350D. Miałem tele Canon 55-250 IS II, ale sprzedałem na rzecz Tamrona 70-300 f/4-5,6 VC USD. Używanego można kupić już za 1000zł.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Warto, za jakość optyczną dostał 3,5 gwiazdki, a to jest naprawdę dobry wynik. Z doświadczenia również go polecam, mam i używam.

Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS - Review / Test Report - Sample Images & Verdict

Proponuję wersję IS II. Pomimo tego, że nie jest to USM, to ostrzy dość szybko. Tamrona nie miałem (może kiedyś będę miał), więc teraz nie będę się wypowiadał.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 28-11-2013 o 21:02

Dzięki za odpowiedzi. Trochę to światło mnie niepokoi w tym obiektywie.
    Radex, masz na myśli elkę ze światłem 4 ? Faktycznie jej cena jak na czerwony pasek nie jest wygórowana. A czy ktoś ma doświadczenia, czy duża różnica jest pomiędzy "elkami" ze światłem 2.8 a 4 ?

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez markoo123 Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedzi. Trochę to światło mnie niepokoi w tym obiektywie.
    Radex, masz na myśli elkę ze światłem 4 ? Faktycznie jej cena jak na czerwony pasek nie jest wygórowana. A czy ktoś ma doświadczenia, czy duża różnica jest pomiędzy "elkami" ze światłem 2.8 a 4 ?
    Tak, oczywiście, że miałem na myśli "L". 55-250 robię zdjęcia zazwyczaj statyczne, na zewnątrz, przy dobrym świetle (czasem coś panoramuję). W dużych pomieszczeniach czasami AF gubi się ze względu na 5.6 przy długim końcu, więc zdjęcia np. sportowe w niezbyt oświetlonej hali będą loterią. Obiektyw lekki i poręczny, plastik dookoła ;-). Ale obrazek wychodzi dosyć dobry.

Cytat Zamieszczone przez markoo123 Zobacz posta
    A czy ktoś ma doświadczenia, czy duża różnica jest pomiędzy "elkami" ze światłem 2.8 a 4 ?
    Od 2 miesięcy nękam wszystkich znajomych fotografów PRO, bo szykuję się do zakupu czegoś w przedziale 70-200 f/2,8.
    Różnica w eLce między f/4 i f2,8 jest zasadnicza. To słowa Dawida Gaszyńskiego i ja to potwierdzam. Oczywiście oba obiektywu bardzo dobrze rysują. Canona 70-200 f/4 L USM raczej nie kupię, ale poluję na dobrą używkę f/2,8 (oba oczywiście bez IS).
    Jak mi się nie uda do lutego nic kupić, to zainwestuję w Sigmę 70-200 f/2,8 EX DG APO OS HSM. Dla amatora to dobry obiektyw z IS. Tydzień temu przetestowałem, bo znajomy przyniósł na mecz z Canonem 60D. Cena jedyne 3 500zł: http://www.redcoon.pl/B247840-Sigma-...wy?refId=ceneo
    Tak jak pisałem wcześniej obiektyw da radę, ale co z AF Canona 350D?

Ktoś z forum sprzedaje 55-250: http://www.canon-board.info/sprzedam...-250-is-93625/
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 29-11-2013 o 09:00

Początki nałogu

używałem blisko 3 lata
    przejechał ze mną kawałek świata
    bardzo fajne szkło
    wg mnie sporo lepsze niż 70-210 czy 75-300
    jedyne czego czasami brakowało - światła :-(

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Canon 55-250 to jest budżetowy obiektyw, zoptymalizowany pod cropa - czyli lekki i poręczny, dobrze działa przy "gęstych" matrycach.
    I jego cena jest niewielka, w stosunku do znakomitych braci stojących na półce L jak Luxury.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 28-11-2013 o 23:01

Uzależniony Awatar trothlik

Warto. Miałem na 400D jako uzupełnienie kita. Zdjęcia robi całkiem przyzwoite, chociaż jak ktoś już raczył zauważyć, czasem jest troszkę ciemno. Mi światła w nim brakowało baaaaaaardzo rzadko, to długie szkło i zawsze używałem go na powietrzu. Mogę z czystym sumieniem polecić.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów