Cytat Zamieszczone przez scyther5 Zobacz posta
To może napiszę tak.
Mam 5D MK3; C 24-70 f2,8; C 70-200 f4; C 50 f1,8.
Potrzebuję jakiś obiektyw do makro, nie musi być coś "mega" zbliżającego jak MP-E 65mm, niemniej jakieś zbliżenie jednak chciałbym mieć. Kiedyś posiadałem Tamrona 90 na cropie i był trochę niewystarczający, dlatego odrzuciłem Canon 100mm.
W takim razie co możecie polecić zamiast 180mm?
nie bardzo rozumiem tamron 90, canon 100, sigma 150, canon 180 mają identyczną skalę odwzorowania 1:1 więc obrazek poza ostrością, kolorem i tłem będzie taki sam natomiast inna będzie odległość od fotografowanego obiektu, to tej odległości ci brakuje??

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez scyther5 Zobacz posta
Posiadam pierścień pośredni o płynnej regulacji Meikke (jeżeli dobrze pamiętam) z przenoszeniem automatyki. W połączeniu z 50mm nie czuje komfortowej pracy. Dlatego szukam obiektywu który pozwoli mi pracować jak kiedyś z Tamronem 90 na cropie (ale z wiekszym powiększeniem).
Może moje wypowiedzi nie są do końca spójne, ale pod tym kątem cały się ucze, więc prosze o wyrozumiałość.

PS: Leon007....dzięki za naświetlenie tematu "połączeń".
czyli o skalę powiększenia chodzi
tak jak pisałem wyżej, czy to będzie tamron 90 czy sigma 150 to skala będzie taka sama 1:1 i nie dostaniesz szkła z większym odwzorowaniem poza MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro, możesz zwiększyć skale używając do obiektywu pierścieni pośrednich, mieszków, soczewek, możesz również stosować metodę odwróconego obiektywu, opcji jest kilka