Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Obiektywy 180 mm (Canon, Tamron, Sigma)

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Obiektywy 180 mm (Canon, Tamron, Sigma)

Mam pytanie do osób co mają jakieś doświadczenie z obiektywami o tych (180mm) ogniskowych.
    Otóż zastanawiam się nad kupnem Canona 180, niemniej jestem ciekaw czy odpowiedniki Sigmy i Tamrona są gorsze (niby cena na to wskazuje), czy może porównywalne, a cena Canona zbyt wygórowana.
    Na razie tyle, jak się coś rozwinie to będę dopytywał.
    Z góry dzięki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Obiektywy 180 mm (Canon, Tamron, Sigma)

Mam nadzieję, że wiesz, że rzucasz się na głęboką wodę. To mało popularne, specjalistyczne szkła, dość trudne w użyciu. Jeśli nie trafisz w swoje potrzeby, to prawdopodobnie stracisz sporo przy odsprzedaży.

Co do wyboru producenta: jeśli zamierzasz używać AF, to w tym przypadku (moim zdaniem) Sigmę i Tamrona możesz od razu skreślić.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

po co ci to szklo? moim zdaniem odpowiednik ci wystarczy
    nie wywalaj kasy

Coś już napisał

To może napiszę tak.
    Mam 5D MK3; C 24-70 f2,8; C 70-200 f4; C 50 f1,8.
    Potrzebuję jakiś obiektyw do makro, nie musi być coś "mega" zbliżającego jak MP-E 65mm, niemniej jakieś zbliżenie jednak chciałbym mieć. Kiedyś posiadałem Tamrona 90 na cropie i był trochę niewystarczający, dlatego odrzuciłem Canon 100mm.
    W takim razie co możecie polecić zamiast 180mm?

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Cytat Zamieszczone przez scyther5 Zobacz posta
    To może napiszę tak.
    Mam 5D MK3; C 24-70 f2,8; C 70-200 f4; C 50 f1,8.
    Potrzebuję jakiś obiektyw do makro, nie musi być coś "mega" zbliżającego jak MP-E 65mm, niemniej jakieś zbliżenie jednak chciałbym mieć. Kiedyś posiadałem Tamrona 90 na cropie i był trochę niewystarczający, dlatego odrzuciłem Canon 100mm.
    W takim razie co możecie polecić zamiast 180mm?
    Z powodzeniem i spokojnie polecę świetną optycznie sigmę 150/2.8 macro (nie najnowszą wersję), szkło używkę można dostać za ok. 1,5 k (lub mniej). Mam już drugi egzemplarz tego szkła, gdyż stwierdziłem po testatch, że absolutnie nie warto dopłacać do najnowszej wersji 150/2.8 ze stabilizacją.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Z powodzeniem i spokojnie polecę świetną optycznie sigmę 150/2.8 macro (nie najnowszą wersję), szkło używkę można dostać za ok. 1,5 k (lub mniej). Mam już drugi egzemplarz tego szkła, gdyż stwierdziłem po testatch, że absolutnie nie warto dopłacać do najnowszej wersji 150/2.8 ze stabilizacją.
    Dzięki, zaraz "oblukam" sprzęcik.
    Ale czekam na inne propozycje jak coś

PS: zastanawiam się tylko czy to 150 nie będzie dla mnie za małe.
    Ostatnio edytowane przez scyther5 ; 27-11-2013 o 21:32

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Jeżeli już musi 180 to tamron nie jest zły , o najnowszej sigmie 180/2.8 nie wspominając

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Jeżeli już musi 180 to tamron nie jest zły , o najnowszej sigmie 180/2.8 nie wspominając
    Nie musi być 180, ale już widzę, że 150 to będzie mało.
    Najnowsza Sigma? Czym się różni od starszej? Pytam na szybkiego, żeby nie szukać w necie.

PS: A co ewentualnie polecicie jeszcze z obiektywów o większej ogniskowej niż 180 (oczywiście w kierunku makro). Dodam jeszcze, że fotografuje w 90% rzeczy "martwe". Nie ścigam za naturą itp. Zależy mi głównie na dobrych (dużych) zbliżeniach.
    Ostatnio edytowane przez scyther5 ; 27-11-2013 o 21:53

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez scyther5 Zobacz posta
    PS: A co ewentualnie polecicie jeszcze z obiektywów o większej ogniskowej niż 180 (oczywiście w kierunku makro). Dodam jeszcze, że fotografuje w 90% rzeczy "martwe". Nie ścigam za naturą itp. Zależy mi głównie na dobrych (dużych) zbliżeniach.
    Tym bardziej zwiększanie ogniskowej jest ślepą uliczką. Przede wszystkim ze względu na malejącą głębię ostrości.
    Wiele też zależy od skali odwzorowania, którą chcesz uzyskać. Ciekawym rozwiązaniem może być np. 300/4 L IS + pierścien(ie) pośrednie.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Dołóż do obiektywu makro pierścienie pośrednie. Efekt będzie tym lepszy, im krótsza ogniskowa. Obiektywy makro o długich ogniskowych służą właśnie do polowania na żywe.
    Jeszcze większe powiększenia uzyskasz stosując jakiś obiektyw manualny i mieszek. Najczęściej używa się wtedy obiektywów o ogniskowej około 50 mm.

--- Kolejny post ---

300 mm + pierścienie nie dadzą dużego powiększenia, uzyskasz odległość od obiektu w granicach 70 cm i powiększenie mniej więcej 0,3 - 0,4.
    Powiększenie w makro oblicza się dzieląc wyciąg przez ogniskową, np.:
    f = 50 mm, pierścienie = 49 mm, powiększenie 49/50 = 0,98
    f = 50 mm, mieszek = 120 mm, powiększenie 120/50 = 2,4

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów