Witam,
Po niedawnym zakupie podstawowego obiektywu przy wyborze którego również pomogliście, za bo bardzo dziękuję (padło na sigme 17-50 2.8 ex - jestem na razie bardzo zadowolony), chciałbym uzupełnić zestaw o jakiś spacer zoom.
Przeznaczenie to właśnie focenie na spacerach z przewagą zdjęć portretowych córki, żony, dzieciaków znajomych itd.
Wybrałem wstępnie 3 obiektywy z tematu i każdy ma jakieś wady/zalety z tego co wybadałem temat:
1. Tokina - super rozdzielczość, do portretów bardzo fajna, solidna konstrukcja ale wolny AF, co przy dziecku może sprawiać jakiś kłopot.
2. Sigma - gorsza optycznie ale trochę więcej na długim końcu no i hsm czyli szybszy AF
3. Tamron - o wiele większy zakres, można się pobawić w fotografowanie dzikiej przyrody albo księżyca, więc teoretycznie daję możliwość większej "zabawy", do tego zachwalana stabilizacja , dość szybki AF. Można znaleźć opinię że bardzo fajny do portretów - ładny bokeh. Obawiam się jednak że przy zdjęciach portretowych lepsze efekty uzyskam szkłem jaśniejszym.
Rozważałem jeszcze c 85 1.8 ale to już typowo pod porterety, uznałem jednak wstępnie że on będzie następny bo po prostu zoom nie da mi takich efektów w portretach ale za to większą uniwersalność w innych tematach.
Proszę o sugestię co byście tym razem polecali.