Gwoli uściślenia dodam jeszcze, że wtedy/kiedyś razem z 300D sprawdzałem taką żarówkę (JH-6800) z analogowym EOSem 50E i on zachowywał się analogicznie jak 300D tzn. wieszał się przy próbie ich wyzwolenia. Natomiast bez problemu 50E, 300D wyzwalały aparatową lampę BY-26AL (Funsports) z gniazdem synchro. Tak więc moje wnioski oparte na tych doświadczewniach były zupełnie poprawne, tyle że nie dotyczyły wszystkich Canonów (tu popołniłem błąd tak założywszy). Teraz próby dały takie same wyniki. Oto podsumowanie:
Wyzwalanie żarówki błyskowej JH-6800 przy pomocy kabla synchro i kostki na sanki lampy z gniazdem pc podpiętej do EOSa:
1/ 50E - nie wyzwala (wiesza się)
2/ 300D - nie wyzwala (wiesza się, error 99)
3/ 350D - wyzwala bez problemu
Z fotocelą na drugi błysk DS-1 (Funsports) problem jest z zasłonięciem fotoceli w żarówce błyskowej (nie zdąży naładować na drugi błysk). Trzeba by ją wylutować, żeby skutecznie ją wyłączyć, albo super dokładnie zakleić, bo jest dość czuła. W każdym razie na pierwszy błysk z DS-1 wyzwala spoko (sprawdzałem tak, żeby wbudowana fotocela nie mogła złapać).
I naprawdę jak najdalszy jestem od pisania nie potwierdzonych pierdół, choć pewnie czasem mi się zdarzy :rolleyes: