Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: PILNE!!! canon 20d i error 99

Mieszany widok

Robert_P
    Guest

Domyślnie PILNE!!! canon 20d i error 99

Właśnie wróciłem z pleneru. W Jakuszycach spotkałem dziewczynę, która używa canona 20d. Zagadnęła mnie bo myślała, że focę cyfrą. Powiedziała mi, że wczoraj jej Canon pokazal komunikat "error 99". Ten komunikat pojawia się również dzisiaj. Problem w tym, że nie może robić zdjęć, a miała robić reportaż z zawodow w Jakuszycach. Czy możecie coś poradzić?, czy jest to coś poważnego? obiecalem jej, że jak się czegoś dowiem na forum to do niej zadzwonię i jej powiem. Przyznaję, że nie szukałem w archiwach forum czy taki wątek się pojawił. po prostu teraz nie mam na to czasu. będę wdzięczny za każdą informację na powyższy temat.pozdrawiam

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

wyjac karte pamieci, wlozyc z powrotem.
    jesli nie ustapilo, to naladowac akumulator
    www albo tez flickr

Robert_P
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    wyjac karte pamieci, wlozyc z powrotem.
    jesli nie ustapilo, to naladowac akumulator

z tego co wiem aku miała naładowane i sprawdzała też inna kartę - efekt ten sam error 99

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jaki miała obiektyw? err99 występuje np. ze starymi sigmami przy próbie przymknięcia przesłony.

Robert_P
    Guest

Domyślnie

z tego co mapiętam miała właśnie sigmę - trudno mie jednoznacznie określić wiek obiektywu

Robert_P
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz
    Jaki miała obiektyw? err99 występuje np. ze starymi sigmami przy próbie przymknięcia przesłony.

to przy jakiej przysłonie teoretycznie dalaby robić zdjęcia?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zadzwoń i zapytaj Poza tym niech spróbuje z innym szkłem. Jeśli nie ma to niech spróbuje robić fotki na "pełnej dziurze". (tryb AV, przesłona otwarta na maximum) U mnie w ten sposób da się zmusić Sigmę do pracy. I nawet efekty są przyzwoite.
    edit:
    Można spróbowac zrobić zdjecie bez obiektywu. Puszka nie powinna wtedy wyświetlać błedu. Jeśli wyświetli to... oops....
    Ostatnio edytowane przez ukasz ; 11-03-2006 o 14:06

Robert_P
    Guest

Domyślnie

sorki wprowadziłem w błąd. dzwoniłem do niej . do cyfry używa obiektywu canona. moja pomyłka wynika z faktu, że w torbie miala jeszcze analoga eos 30 wraz z sigmą (tylko że maj jeden film :-((). Dziewczyna próbowała już zamieniać obiektywy, robić bez obiektywu, wyminiać karty, wkładać i wyciągać aku. bez efektu...chyba jakś poważniejsza sprawa...

Uprawnienia umieszczania postów