Ogólnie jak już sam zobaczyłeś o 7D nie mówi się wcale a jak już mówi to na ogół źle. Bierze się to z tego, że niby matryca jaką zastosowano w tym aparacie szału nie robi, tzn. ma niską rozpiętość tonalną a ponadto mocno szumi. Może i tak, mam już trochę ten aparat i szumów nie zauważam ale to może dlatego, że nie ślęczę nad każdym zdjęciem z lupą i nie onanizuję się nad każdym pixelem. Ergonomia - super. Aparat bardzo dobrze leży w dłoni, nawet sporej. Sprawia wrażenie "pancernego" przez swoją budowę i wagę. Co do ML jak zapewne wyczytałeś jest to nadal wersja testowa i mimo, że na ogół działa, nadal zdarza się, że powoduje zwis aparatu przez co nie jest do końca polecana. Trzeba czekać aż pojawi się wersja 100-procentowo działająca. Ilość pikseli faktycznie stawia większe wymagania obiektywom, mam porównanie do 5D i np. Sigma 50/1.4 która z 5D działa zadowalająco, z 7D ma shift focus. Powiem Ci tyle, mi obrazek z 7D wystarcza, o problemach z szumem matrycy wogóle nie widziałem dopóki tego nie wyczytałem na forum. Jedyny duży minus - jest to aparat za drogi jeśli popatrzymy na ceny fabrycznie nowych lustrzanek. Na szczęście używki są sporo tańsze i można już kupić egzemplarz z małym przebiegiem za około 3k zł.