Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Osłona przeciwsłoneczna do 17-40/4L

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie Osłona przeciwsłoneczna do 17-40/4L

Mam pytanie.
    Czy osłona EW-83F z obiektywu 24-70/2,8L pasuje mocowaniem do 17-40/4L? Ta oryginalna (EW-83E) jest zbyt szeroka do cropa. Gdyby ktoś miał możliwość sprawdzić, będę niezmiernie wdzięczny.
    JSK

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JSK
    Mam pytanie.
    Czy osłona EW-83F z obiektywu 24-70/2,8L pasuje mocowaniem do 17-40/4L? Ta oryginalna (EW-83E) jest zbyt szeroka do cropa. Gdyby ktoś miał możliwość sprawdzić, będę niezmiernie wdzięczny.
    JSK
    Dobrze kombinujesz, ale akurat od 24-70 nie będzie pasowała, bo ten obiektyw ma specyficzną budowę.
    Pasują od 24/1,4L i 24-105/4L IS
    http://www.burren.cx/photo/alternate_hoods.html
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Dobrze kombinujesz, ale akurat od 24-70 nie będzie pasowała, bo ten obiektyw ma specyficzną budowę.
    Pasują od 24/1,4L i 24-105/4L IS
    http://www.burren.cx/photo/alternate_hoods.html
    Gość co w tym linku pisze to ignorant jakiś.
    Według niego nie istnieją inne aparaty niż canon z literką ,,D'', to raz.
    A po drugie głupoty takie opowiada:
    If you're using this lens on a 1.6x-crop-factor camera the EW-83E does not provide adequate protection against flare.
    Tak jak by to mniejsza matryca powodowała, że nagle promienie skręcą po minięciu krawędzi obiektywu i specjalnie mu trafią w środek klatki.
    Bzdura, mam pięknie flarujący (bez osłony) obiektyw 28-105, robi ostrą, paskudną flarę w kształcie zakrzywionego klina, ale na cyfrówce tego nie ma! Bo ta flara jest z brzegu.
    Rzekł bym, że to do cyfry z cropem rzadziej potrzebny jest hood.
    A, całkiem niedawno w ,,fotografie niedzielnym'' Mike Johnston pisał, że z jego doświadczenia nawet płytkie osłony mają rację bytu, bo najwięcej flar jest właśnie od promieni padających pod takim kątem, że te najpłytsze osłony je odgradzają. O tutaj: http://fotopolis.pl/index.php?n=3879

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

Bardzo, bardzo dziękuję :-D
    Szczególnie za linka.
    JSK

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JSK
    Mam pytanie.
    JSK

a ja zadam pytanie, co daje taki lens hood, którego prawie nie ma, na szerokim kącie??? osobiście wolę przysłonić szkło ręką by wyeliminować flary, nawet zakrywając część kadru i potem kadrować w PS niż wygłupiać się z tą osłonąco nic nie daje,

co innego tele ale w szerokim kącie to dla mnie tylko bajer...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    a ja zadam pytanie, co daje taki lens hood, którego prawie nie ma, na szerokim kącie???
    to samo co w tele tyle ze w nieporownywalnie mniejszym zakresie, poza tym jest to tez oslona obiektywu np kiedy troche pada (snieg, deszcz).. jedno jest pewne, napweno nie pogarsza zdjec a czasmi moze poprawic wiec jednak jest potrzebny taki bajer ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    to samo co w tele tyle ze w nieporownywalnie mniejszym zakresie, poza tym jest to tez oslona obiektywu np kiedy troche pada (snieg, deszcz).. jedno jest pewne, napweno nie pogarsza zdjec a czasmi moze poprawic wiec jednak jest potrzebny taki bajer ;-)
    a dla minie to głównie taki bajer, zwłaszcza, jak jest w kształcie tulipana, niektórym na tym szczególnie zależy...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

a dla minie to głównie taki bajer, zwłaszcza, jak jest w kształcie tulipana, niektórym na tym szczególnie zależy...
    a ja sie bede upieral ze ten bajer sie moze czasmi przydac ;-)...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    a ja sie bede upieral ze ten bajer sie moze czasmi przydac ;-)...
    jak padnie ci aparat szkłem na ziemię, to tulipanek zamortyzuje upadek

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Kształt tulipana jest znacznie korzystniejszy niż osłony okrągłej. Osłania tyle ile może, tam gdzie można. Do dłuższych obiektywów stosuje się wyłącznie okrągłe, gdyż są wystarczająco głębokie. Do obiektywów kręcących przodem nie da się stosować tulipana, tylko wąziutki spodeczek.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów