Mam pytanie.
Czy osłona EW-83F z obiektywu 24-70/2,8L pasuje mocowaniem do 17-40/4L? Ta oryginalna (EW-83E) jest zbyt szeroka do cropa. Gdyby ktoś miał możliwość sprawdzić, będę niezmiernie wdzięczny.
JSK
Mam pytanie.
Czy osłona EW-83F z obiektywu 24-70/2,8L pasuje mocowaniem do 17-40/4L? Ta oryginalna (EW-83E) jest zbyt szeroka do cropa. Gdyby ktoś miał możliwość sprawdzić, będę niezmiernie wdzięczny.
JSK
30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580
Dobrze kombinujesz, ale akurat od 24-70 nie będzie pasowała, bo ten obiektyw ma specyficzną budowę.Zamieszczone przez JSK
Pasują od 24/1,4L i 24-105/4L IS
http://www.burren.cx/photo/alternate_hoods.html
Gość co w tym linku pisze to ignorant jakiś.Zamieszczone przez gwozdzt
Według niego nie istnieją inne aparaty niż canon z literką ,,D'', to raz.
A po drugie głupoty takie opowiada:
If you're using this lens on a 1.6x-crop-factor camera the EW-83E does not provide adequate protection against flare.
Tak jak by to mniejsza matryca powodowała, że nagle promienie skręcą po minięciu krawędzi obiektywu i specjalnie mu trafią w środek klatki.
Bzdura, mam pięknie flarujący (bez osłony) obiektyw 28-105, robi ostrą, paskudną flarę w kształcie zakrzywionego klina, ale na cyfrówce tego nie ma! Bo ta flara jest z brzegu.
Rzekł bym, że to do cyfry z cropem rzadziej potrzebny jest hood.
A, całkiem niedawno w ,,fotografie niedzielnym'' Mike Johnston pisał, że z jego doświadczenia nawet płytkie osłony mają rację bytu, bo najwięcej flar jest właśnie od promieni padających pod takim kątem, że te najpłytsze osłony je odgradzają. O tutaj: http://fotopolis.pl/index.php?n=3879
Bardzo, bardzo dziękuję :-D
Szczególnie za linka.
JSK
30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580
Zamieszczone przez JSK
a ja zadam pytanie, co daje taki lens hood, którego prawie nie ma, na szerokim kącie??? osobiście wolę przysłonić szkło ręką by wyeliminować flary, nawet zakrywając część kadru i potem kadrować w PS niż wygłupiać się z tą osłonąco nic nie daje,
co innego tele ale w szerokim kącie to dla mnie tylko bajer...
20Dset
maj łeb...
to samo co w tele tyle ze w nieporownywalnie mniejszym zakresie, poza tym jest to tez oslona obiektywu np kiedy troche pada (snieg, deszcz).. jedno jest pewne, napweno nie pogarsza zdjec a czasmi moze poprawic wiec jednak jest potrzebny taki bajer ;-)Zamieszczone przez Tytus
a dla minie to głównie taki bajer, zwłaszcza, jak jest w kształcie tulipana, niektórym na tym szczególnie zależy...Zamieszczone przez Jac
![]()
20Dset
maj łeb...
Zamieszczone przez Tytus
a ja sie bede upieral ze ten bajer sie moze czasmi przydac ;-)...
jak padnie ci aparat szkłem na ziemię, to tulipanek zamortyzuje upadekZamieszczone przez Jac
20Dset
maj łeb...
Kształt tulipana jest znacznie korzystniejszy niż osłony okrągłej. Osłania tyle ile może, tam gdzie można. Do dłuższych obiektywów stosuje się wyłącznie okrągłe, gdyż są wystarczająco głębokie. Do obiektywów kręcących przodem nie da się stosować tulipana, tylko wąziutki spodeczek.Zamieszczone przez Tytus