Czacha tylko przestrzega innych przed Sigma 30mm , jak inaczej udowodnic w obiektywny sposob ze obiektyw jest do d.... W normalnych warunkach z mala glebia ostrosci o wiele mniej te przyware obiektywu widac. Przeciez placi sie za to ze szklo spelnia specyfikacje ktorej ma odpowiadac a nie za to ze byc moze kiedys w przyszlosci jakies zdjecie wyjdzie ostro i to tam gdzie tego chcielismy. Jeszcze raz dzieki Czacha za przestroge.
Pozdrowki
EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX
Na dpreview ludzie tez dostaja takie sztuki jak ja - czyli jest to norma w przypadku tego obiektywu. Polecam dokladnie przetestowac zakupowany egzemplarz, aby potem nie bylo placzu.
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
To nie tylko normalne w przypadku tego obiektywu ale i w przypadku reszty. Kilka innych sigm ktore mialem (ze 7) oraz inne z macalni w sklepach rownierz mialo dokladnie taki sam glupi problem z AF'em. Raz dobrze a raz w lesie. Nie mam juz ani jednej sigmy i chyba sie na kolejna raczej nie zdecyduje po tym co z nich wychodzilo.
A sample fstopjojo jakos kompletnie nie przekladaja sie na to co mialem.
...
Poczytaj jego posty oraz innych uzytkownikow tej Sigmy na dpreview - wrazenia w znacznej wiekszosci maja podobne do moichZamieszczone przez dentharg
![]()
Poza tym - kto powiedzial ze nie ma na swiecie dobrych egzemplarzy?? Trzeba tylko miec szczescie i trafic na takie.
Ot i zlota mysl trzeba miec szczescie, tak jak w zyciu :-) tylko w tym przypadku jeszcze trzeba zaplacic calkiem niezla kase. Inna sprawa ze niektore fotki na tym forum z linku naprawde ladne.
Pozdrowki
EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX
Czekając niecierpliwie na pierwsze testy nowego Canona 17-55/2.8 IS odgrzewam wątek z sigmą :-). Czy jes szansa na kupno tego szkła co by nie miało fatalnych boków. Czy f1.4 jest cokolwiek użyteczne tj. nie mydlane zbyt mocno. Potrzebuję jasnego szkła w przyzwoitej cenie do zdjęć w świetle zastanym w pomieszczeniach. 35/1.4L - odpada ze względu na cenę....
Wszelkie stałki canona f2.8 odpadają bo mam Tamrona, który jest ostry od f2.8 i raczej szukam czegoś <f.2.8 i jakbym nie patrzył to ta sigma wygląda bardzo kusząco...zapomniałem dodać że preferuję tak między 28mm a 35mm
czyli tak w okolicach normalnych po cropie :-)
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
Ja mam w życiu szczęście najwyraźniej bo mam 2 sigmy i nie mam z nimi problemów. Co do 30mm to ona jest całkiem ostra na 1,4. Jak dla mnie to jej największym problemem jest to że po rogach jest dużo słabsza. No i problem każdej sigmy, jak jest ciemno to się bardziej „gubi” niż obiektyw canona – nie wiem z czego to wnikaZamieszczone przez mirhon
Co to znaczy ciemno? Czy pomieszczenie w którym przy f1.4 da się jeszcze z ręki przy wysokim ISO (>400) zrobić fotkę to już ciemno? Jak ta sigma radzi sobie gdy AF jest wspomagany lampą?Zamieszczone przez czeczot
Tak BTW np. te fotki http://www.pbase.com/azrifel/fullsize wyglądają całkiem fajnie...
Ostatnio edytowane przez mirhon ; 20-04-2006 o 08:54
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex