Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Jaki laptop do edycji zdjęć?

Domyślnie Odp: Jaki laptop do edycji zdjęć?

Nie porównuj Pavulona z EliteBookiem. To tak jak byś w jednym rzędzie stawiał 1000D i 1DX. Przecież oba to Canon z 1 na przedzie... Zaufaj, jak tylko zobaczysz takiego 8460p, to przyznasz mi rację, że lepiej wykonanego laptopa nie widziałeś (ThinkPad też wysiada). Taśmą nie mam co kleić, plastikowa jest tylko wewnętrzna ramka matrycy i klawisze świetnej klawiatury... Reszta to aluminium + magnez. Mam od 2,5 roku, wytrzyma kolejne tyle jak nie więcej. Bateria? Nadal ponad 4h na necie. Jak ten przestanie wystarczać, to następnym będzie po prostu nowsza wersja...

Chcesz to kup coś innego, ale w tym budżecie lepszego laptopa niż te, które Ci podaje... Nie kupisz. No i ten... Widzieć, a wiedzieć...
    Nadal więcej sprzętu niż umiejętności...

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Z tą jakością HP to bym nie szałał. Jakośc to może HP miało, ale 10-15 lat temu. Wiem co mówię, mam ich ponad 150 szt. w firmie. Nówka sztuka z fabryki potrafi przyjść z niespasowaną obudową, odstającą klapką, której nijak nie da się domknąć. A mówię o seriach EliteBook i UltraBook, czyli całkiem nietanich laptopach biznesowych.
    Gdyby ktoś mnie pytał - wszystko tylko nie HP, a HP Pavilion (spalone zasilacze, karty graficzne, mostki na płycie) radzę omijać kilometrowym łukiem, nawet gdyby ktoś dawał Wam za darmo lub nawet dopłacał.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Kecaj Zobacz posta
    Zaufaj, jak tylko zobaczysz takiego 8460p, to przyznasz mi rację, że lepiej wykonanego laptopa nie widziałeś
    Zaufaj mi - to te 8460p, a potem 8470p przychodziły i przychodzą z niespasowaną obudową, klapkami na spodzie, itp. Jakość przy tej cenie = żenująca. Kontrola jakości w fabryce HP = wstyd.
    8440p bije na głowę jakością 8460/8470 mimo, że i tak nie jest rewelacyjna.
    Ostatnio edytowane przez nrene ; 16-04-2014 o 23:33

Nadal- pokaż mi coś lepiej wykonanego. Wad spasowania przy dużych ilościach sprzętu nie unikniesz. 10-15 lat temu? Ile razy mniejsza była produkcja i zapotrzebowanie... Nie bronię całkowicie, bo ideał to nie jest, ale nie przebijesz tutaj tego sprzętu.

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Jak czytam o w/w lapkach ,to współczuję włascicielom.Po ładnych kilku miesiącach z laptopem Acer Aspire V3-571G , mogę go tylko rekomendować.Matowa matryca ISP z 1920 świetnie się nadaje do obróbki fotek.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Nadal- pokaż mi coś lepiej wykonanego
    Ultrabooki - Samsung
    Laptopy - Dell Latitude

Wad spasowania przy dużych ilościach sprzętu nie unikniesz. 10-15 lat temu? Ile razy mniejsza była produkcja i zapotrzebowanie...
    Nie przyjmuję takiej argumentacji. Nie mówimy o laptopach za 1200 zł z MM, ale o wiele droższym sprzęcie. Kontrola jakości w tej firmie kuleje. Zbyt wiele wadliwych widzę, nie jest to jeden na 1000 czy 100 sztuk.

I tak dla jasności - nie jest jakimś hejterem firmy HP. Po prostu realnie oceniam, mając porównanie do konkurencji. Sam służbowo pracuję na HP Ultrabook (bo nie mam wyboru), a prywatnie na HP 8440p (bo kupiony po śmiesznej cenie)

Przypominam, że rozmawiamy o sprzęcie za ~1300pln, a nie w budżecie kilkakrotnie wyższym. Używce, nie nowej konstrukcji. Biorąc pod uwagę, że do tego dochodzi zewnętrzny monitor, nadal 8460p uznaję za optymalne rozwiązanie. Dell? Też nie jest kolorowo z jakością tego sprzętu. Chociaż tutaj mają jedną zaletę, która jako jedyna jest mnie w stanie przekonać do przejścia (kiedyś, póki co szkoda kasy) - FHD IPS przy nadal mobilnych 14 calach... Dobra, nie róbmy OT- trzymamy się budżetu i oczekiwań.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Zadna matryca laptopa poza paroma rzadkimi wyjatkami niezbyt nadaje sie do foto.

Bez kalibracji (choc ciezko to nazwac kalibracja na laptopie gdzie nie mozna zmienic RGB gain) jest lepiej. Przewaznie te tanie laptopy maja ekran zaniebieszczony i zupelnie odbiegajacy od prawdy.

Mialem kiedys Thinkpada z beznadziejnym ekranem, po prostu tragedia. Wystaczylo dokupic Eizo, najtanszy z serii S, 19 calowy, ale nie panoramiczny zeby w koncu zobaczyc jak te kolory wygladaly naprawde

Cena takiego monitora to bylo cos lekko ponad 1000zl.

Zdecydowanie polecalbym kupno dedykowanego monitora do obrobki. Wtedy kwestia wyswietlacza w laptopie to sprawa drugorzedna

A jesli chodzi o moc do konwersji RAW itp. Jesli komputer byl kupiony w ostatnich 4 latach to bedzie mimo wszystko wystarczajaco szybki.

Czesto jak ktos mnie prosi o pomoc w wyborze, polecam uzywane Macbooki, gdzie ekrany sa nieco lepsze od zwyklych laptopow no i za cene nowego blyszczacego Acera, mamy super maszyne i nie jestesmy skazani na Windowsa No, ale to juz dalsza kwestia, osobistych preferencji.
    Ostatnio edytowane przez banan82 ; 17-04-2014 o 10:07
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Ok, mamy do dyspozycji 1.300 zł, a więc Dell Latitude 6510, i5 2,4Ghz, 8GB, dysk 250 GB, Intel HD4500 lub nVidia Quadro NVS3100M, Win7, gwarancja 6 miesięcy. Nie podaję konkretnych linków. Zainteresowany znajdzie na znanym portalu aukcyjnym.

Coś już napisał

dobra moze byc kwota ok.1500zl a jesli nowy to ok.1900
    Z ciekawosci zapytam jak wypada ta zintegrowana grafika intel HD , bo zauwazylem ze czesto pakowana jest do laptopow daje to jakos rade i jest np. lepsza od jakiś dedykowanych kart czy badziew totalny?porownujac min. do GF310M ktorego mialem w lapku.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

...a gdyby tak w kilku zdaniach określić minimum sprzętowe ?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów