Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: 1Ds Mk I - IR - odpodczerwienienie

Domyślnie Odp: 1Ds Mk I - IR - odpodczerwienienie

jelcyk
    Wcale nie sugeruję byś kupił inne model tylko inny egzemplarz.
    No chyba, że ten Twój jest ten jedyny, najukochańszy, własnoręcznie pośliniony....to na miłość nie ma rady

Początki nałogu

Jeżeli minie ta miłość to odezwij się na priv, może się dogadamy.
    CMEHA - reszta to upgrade

Uzależniony

Nie mam pretensji do Niemca, tylko próbowałem się od niego dowiedzieć czegos konkretnego na temat zakresu przeróbki, ale jedyny konkret, jaki otrzymałem, to to,że za aparat i przeróbki zapłacił 7499,00 Ojrów (tacy też się zdarzają :-) ). A z takimi argumentami trudno dyskutować... Zresztą - całą sprawę traktuję jako swego rodzaju zabawę i nie mam żalu do nikogo - a jak się uda go zrobić, tym większa satysfakcja.

Uzależniony

Trochę sie przypomnę z tematem, bo posunąłem się krok dalej i może ktoś będzie chciał skorzystać z moich doświadczeń :-). Sprawa się ma w tej chwili tak, że pociąłem filterek Marumi IR-cut i wyciąłem z niego prostokąt , który wkleiłem w ramkę matrycy. Dało sie to zrobić, ale robota mozolna i wredna - filtr zrobiony z bardzo twardego szkła - poszło dopiero piłą diamentową, ale już jest. Zamontować się dało, choć tafla jest grubsza od oryginalnego dwukrotnie ( wynosi dokładnie 1,25 mm). Efekt jednak średni - kolory poprawiły się odrobinę, ale to nie jest to. Teraz widzę, ze znacznie większe znaczenie od filtra IR-cut ma najprawdopodobniej filtr cyjanowy, który doprowadza kolory do odpowiednich proporcji. Po ustawieniu balansu bieli na tle lekko niebieskim jakość kolorów poprawiła się znacznie i zaczerwienienie praktycznie zniknęło - jest więc nadzieja, że maszyna jeszcze będzie żyć :-). Teraz więc przede mną następny krok - znaleźć filtr cyjanowy - może się okazać, że stosując tylko filtr cyjanowy będzie można robić sobie fotki normalne, a bez niego w prawie czystej podczerwieni. Problemem może też być grubość filtra, bo po zamontowaniu Marumi pojawiły się kłopoty z łapaniem ostrości i świeci tylko jeden prostokącik w wizjerze - ten z prawej strony. Próby w toku. Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego wszystkim w nowym roku !!!

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

podziwiam Twoje pomysły, wrzuć jakaś fotografie tej przeróbki
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Uzależniony

No i dostałem w końcu filtr oryginalny, ale od 5D. Zamontowałem go na matrycy, ale coś mi się wydaje, że jest on grubszy od tego, który był tam montowany oryginalnie, bo blaszki tak się nienaturalnie wygięły. Grubość tego filtra to 1,4 mm czyli o 0,15 mm grubszy od Marumi. Efekt jest taki, jakiego w zasadzie można się było spodziewać - wszystko wróciło do normy. Zdjęcia mają normalne, żywe kolory przyznam, że jeszcze nie miałem aparatu robiącego takie fajne fotografie :-). Jednak pełna klatka ma swoje znaczenie, co prawda nie bawiłem się jeszcze w robienie "prawdziwych" zdjęć, ale przy takim strzelaniu z palca jedną ręką bez zastanowienia prawie nie zdarzają się zdjęcia poruszone, nieostre, a obiektyw, którego używałem nie ma żadnej stabilizacji. Z APS-c nie ma porównania. Niemniej, za dużo szczęscia w życiu bywa niezdrowe, więc los, jak to bywa, dał mi kopa. Po tych wszystkich przeróbkach i poskładaniu całości w całość zrobiłem próbnie parę fotek i zdechł mi akumulator. Podładowałem go, zamontowałem i ... koniec zabawy. Samo włączenie skutkuje tym, czym powinno - włączają się małe wyświetlacze, wszystkie informacje pokazane jak trzeba, ale przy próbie wyzwolenia migawki pojawia się Err 99. Wyświetlacz główny ciemny cały czas, przy próbie przejrzenia zapisanych fotek lekko się rozjaśnia (dosłownie pół tonu ) , podobnie przy próbie wywołania meu. Nie ma nic. Nie wiem, co się stało, nie wydaje mi się, żebym coś schrzanił - tym bardziej,że po wyjęciu baterii nic już nie kręciłem, a przed wyjęciem fotki robił. Może ktoś ma pomysł co robić ( no, na razie prócz Żytniej :-) ) ? Mam przygotowane parę fotek z eksperymentu, ale nie bardzo wiem, jak je wrzucić . Jak się nauczę, to je prześlę. Na razie proszę o jakies sugestie, bo sam utknąłem.

Uzależniony

wrzuć np na www.imageshack.com

bardzo chętnie obejrzę sample

Uzależniony

Próba nr1. Zainstalowałem się na Imageshack, załadowałem parę fotek ale czy to zadziała, nie wiem, zobaczymy. Adres - https://www.imageshack.com/user/JELCYK . Jakby si e udało, to: 1. fotka 1732 to czysta podczerwień - bez filtrów na matrycy, , 1813; 1764; 1763 to z filtrem Marumi, 1851 to" filtr" niebieski użyty z filtrem Marumi jako cyan (:-) ) zainstalowany w aparacie jako biel , 1817 , 1858 - fotki z tym własnie zestawem (Marumi plus "filtr niebieski) i na koniec 1915 to efekt końcowy z filtrem z d5. Niestety, to jednocześnie ostatnie zdjęcie przed załadowaniem naładowanej baterii do aparatu. Czy ktoś może jest w stanie sprawdzić , jakie jest rzeczywiste napięcie świeżo naładowej baterii bez obciążenia, bo wierzyć mi się nie chce, żeby 14V mogło spowodować uszkodzenia aparatu? Proszę o pomoc.

Uzależniony

Naprawdę nikt nie ma możliwości zmierzyć? !!!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów