Trochę sie przypomnę z tematem, bo posunąłem się krok dalej i może ktoś będzie chciał skorzystać z moich doświadczeń :-). Sprawa się ma w tej chwili tak, że pociąłem filterek Marumi IR-cut i wyciąłem z niego prostokąt , który wkleiłem w ramkę matrycy. Dało sie to zrobić, ale robota mozolna i wredna - filtr zrobiony z bardzo twardego szkła - poszło dopiero piłą diamentową, ale już jest. Zamontować się dało, choć tafla jest grubsza od oryginalnego dwukrotnie ( wynosi dokładnie 1,25 mm). Efekt jednak średni - kolory poprawiły się odrobinę, ale to nie jest to. Teraz widzę, ze znacznie większe znaczenie od filtra IR-cut ma najprawdopodobniej filtr cyjanowy, który doprowadza kolory do odpowiednich proporcji. Po ustawieniu balansu bieli na tle lekko niebieskim jakość kolorów poprawiła się znacznie i zaczerwienienie praktycznie zniknęło - jest więc nadzieja, że maszyna jeszcze będzie żyć :-). Teraz więc przede mną następny krok - znaleźć filtr cyjanowy - może się okazać, że stosując tylko filtr cyjanowy będzie można robić sobie fotki normalne, a bez niego w prawie czystej podczerwieni. Problemem może też być grubość filtra, bo po zamontowaniu Marumi pojawiły się kłopoty z łapaniem ostrości i świeci tylko jeden prostokącik w wizjerze - ten z prawej strony. Próby w toku. Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego wszystkim w nowym roku !!!