Jestem nowym użytkownikiem tego forum, w związku z czym serdecznie witam wszystkich starszych stażem kolegów. Problem, z którym się od pewnego czasu borykam , jest dość nietypowy - otóż, stałem się włascicielem aparatu 1Ds MkI przerobionego w serwisie Canona w NBiemczech na aparat do wykonywania fotografii w podczerwieni. Miałem zamiar popróbować swoich sił w IR , ale jakoś tak ani zapału ani cierpliwości nie starczyło więc stanąłem przed problemem przywrócenia mu starych, dobrych własciwości. Problemem jest to, że z aparatem nie otrzymałem oryginalnego ( oryginalnych) filtra (ów) IR-cut z matrycy , a filtry zewnętrzne ( kupiłem Marumi UV-IR-cut 380-670) niestety się nie sprawdzają . Teraz jedynym wyjściem jest zdobycie jakiegoś canonowskiego filtra IR-cut z pełnej klatki (myślę, że we wszystkich będzie podobny - albo tylko tak myślę, a bedzie, jak przeważnie bywa - całkiem inaczej) - albo całej, niesprawnej matrycy , z której będzie można filterek przełożyć. Jeśli ktoś z czytających ten post kolegów byłby w stanie mi w jakikolwiek sposób pomóc albo w odpowiednią stronę skierować - będę bardzo zobowiązany. Może uda mi się (nam się) jakoś przywrócić do normalnego życia taki klejnot ? Pozdrawiam.