Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: 1Ds Mk I - IR - odpodczerwienienie

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie 1Ds Mk I - IR - odpodczerwienienie

Jestem nowym użytkownikiem tego forum, w związku z czym serdecznie witam wszystkich starszych stażem kolegów. Problem, z którym się od pewnego czasu borykam , jest dość nietypowy - otóż, stałem się włascicielem aparatu 1Ds MkI przerobionego w serwisie Canona w NBiemczech na aparat do wykonywania fotografii w podczerwieni. Miałem zamiar popróbować swoich sił w IR , ale jakoś tak ani zapału ani cierpliwości nie starczyło więc stanąłem przed problemem przywrócenia mu starych, dobrych własciwości. Problemem jest to, że z aparatem nie otrzymałem oryginalnego ( oryginalnych) filtra (ów) IR-cut z matrycy , a filtry zewnętrzne ( kupiłem Marumi UV-IR-cut 380-670) niestety się nie sprawdzają . Teraz jedynym wyjściem jest zdobycie jakiegoś canonowskiego filtra IR-cut z pełnej klatki (myślę, że we wszystkich będzie podobny - albo tylko tak myślę, a bedzie, jak przeważnie bywa - całkiem inaczej) - albo całej, niesprawnej matrycy , z której będzie można filterek przełożyć. Jeśli ktoś z czytających ten post kolegów byłby w stanie mi w jakikolwiek sposób pomóc albo w odpowiednią stronę skierować - będę bardzo zobowiązany. Może uda mi się (nam się) jakoś przywrócić do normalnego życia taki klejnot ? Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Domyślnie Odp: 1Ds Mk I - IR - odpodczerwienienie

Z oryginalnym filtrem może być ciężko - jedyna szansa to kupienie filtra z demontażu z uszkodzonej puszki.

Jest za to inna opcja, dająca trochę inne możliwości: firma Baader produkuje do Canonów zamienne filtry dedykowane do astrofotografii. Dedykowanego do 1Ds nie ma, ale możliwe, że rozmiarowo pasuje filtr z 5D lub 5D II (trzeba by sprawdzić/popytać):
    Teleskopy / Astronomia - BLIŻEJ NIEBA - Filtr IR do Canon EOS 5D - TELESKOPY, LORNETKI, MIKROSKOPY, CELOWNIKI, LUNETY, NOKTOWIZORY - Delta Optical
    Teleskopy / Astronomia - BLIŻEJ NIEBA - Filtr IR do Canon EOS 5D Mark II - TELESKOPY, LORNETKI, MIKROSKOPY, CELOWNIKI, LUNETY, NOKTOWIZORY - Delta Optical

Filtry te też mają poszerzony zakres w stronę dłuższych fal (w celu detekcji pasma H-alpha), ale dalej wycina podczerwień. Obraz jest wyraźnie zaczerwieniony, ale daje się to skorygować balansem bieli.

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

rysz, te filtry które pokazujesz to są właśnie filtry do podczerwieni. Dokładnie tego typu filtr ma założony w tej chwili jelcyk.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Uzależniony

zapytaj uzytkownika tego forum o nicku Naprawiacz - może ma jakąś uszkodzoną matrycę która mogłaby stać się dawcą flitrów

Uzależniony

Właśnie jestem po wykarczowaniu matrycy - okazało się, że aparat został wykastrowany z wszystkich filtrów, jakie montuje na matrycy producent. Nie wiem, jakie konkretnie są tam mocowane ( znalazłem informacje o zespole IR-cut i antyaliasing - nie wiem, czy jest coś do ultradźwiękowego czyszczenia powierzchni zewnętrznej) ale w tej chwili nie ma nic. Na obiektyw mam możliwość założenia Marumi UV-IR-cut z 36 warstwową powłoką ale to jakichś specjalnych efektów nie daje. Być może dokonano jeszcze jakichś zmian w oprogramowaniu, ale nie mam możliwości tego teraz sprawdzić - planowałem zainstalować wersję WI503EN zamiast oryginalnego w wersji 1.0 - to chyba powinno dać ustawienia domyślne, a więc takie, które już pozwolą na wystartowanie z ustawieniami własnymi. A może ktoś znajdzie u siebie jakiegoś zdechlaka ( od jakiegoś pełnoklatkowca) z dobrymi filtrami. Chętnie się potarguję :-). Ktoś się znajdzie?...

Skoro serwis wyjął elementy, zdemontował, w jakimś tam celu na życzenie klienta to powinien je dołączyć przy wydawaniu aparatu po skończonej usłudze...
    Więć gdzie są sprawne elementy tej matrycy?
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Uzależniony

Hmm... Dobre pytanie, tylko, że: po pierwsze - nie ja oddawałem sprzęt do przeróbki ale kupiłem go od Niemca na E-bayu. Po drugie - Niemiec nie ma zielonego pojecia, co było robione ani za co zapłacił - biadoli tylko cały czas nad ceną :-) . Po trzecie - serwis orżnął Niemca wmawiając mu jakąś totalną przeróbkę, a po prostu wyrzucił mu z aparatu wszystko, co znalazł na matrycy. Po czwarte - z informacji dostępnych w sieci wynika, że demontażu filtrów dokonuje się w momencie, kiedy dysponuje się sprzętem, który chce się już definitywnie przeznaczyć do fotografii IR ,a demontaż filtra często kończy się rozkruszeniem delikatnego filterka i w zasadzie nie ma już co oddawać klientowi. być może tak było i w tym przypadku. Niemiec w tej chwili unika mnie już jak ognia i nie sądzę, żeby cokolwiek więcej dało się z nieg wycisnąć :-)

A nie lepiej pchnąć aparat i kupić inny?
    Te całe kombinacje mogą zająć kupę czasu, szarpania, parę Euro czy złotych i efekt i tak zawsze będzie do bani.

Uzależniony

One właśnie mają zająć kupę czasu , szarpania i pewnie jakieś koszty, ale absolutnie nie zgadzam się z tym, że efekt zawsze będzie do bani. To jest akurat chyba najlepszy aparat wszechświata i okolic i zamierzam przywrócić go do pełnej świetności , nawet, jak by on sam juz tego nie chciał. To ma chodzić i kropka. Najwyżej potem go sprzedam :-) , chociaż nie sądzę, bo , jak już wcześniej wspomniałem - nie ma lepszego. Może są ładniejsze, szybsze, większe, mniejsze, z miliardami pikseli, albo wogóle bez nich - nieistotne. Mam porównanie tego do 1000d ( chociaż - co to za porównanie) i 550d. I... Niestety... - Nie ta klasa!!! Nie ten poziom! Poza tym - wielka korzyść z bezproblemowego wykorzystania wszystkich M42 i ich pełnych własciwości a przede wszystkim jasności - bezcenne. Musi żyć !!!...

Cytat Zamieszczone przez jelcyk Zobacz posta
    One właśnie mają zająć kupę czasu , szarpania i pewnie jakieś koszty, ale absolutnie nie zgadzam się z tym, że efekt zawsze będzie do bani. To jest akurat chyba najlepszy aparat wszechświata i okolic i zamierzam przywrócić go do pełnej świetności , nawet, jak by on sam juz tego nie chciał. To ma chodzić i kropka. Najwyżej potem go sprzedam :-) , chociaż nie sądzę, bo , jak już wcześniej wspomniałem - nie ma lepszego. Może są ładniejsze, szybsze, większe, mniejsze, z miliardami pikseli, albo wogóle bez nich - nieistotne. Mam porównanie tego do 1000d ( chociaż - co to za porównanie) i 550d. I... Niestety... - Nie ta klasa!!! Nie ten poziom! Poza tym - wielka korzyść z bezproblemowego wykorzystania wszystkich M42 i ich pełnych własciwości a przede wszystkim jasności - bezcenne. Musi żyć !!!...
    Niemiec ma rację...widziały gały co brały, transakcja dokonana. Szkoda że nie szukałeś sprawnego 1Ds od początku, chyba że pokusiła Cię cena z myślą że pójdzie łatwo go naprawić, a tu koszty, czas , ogólnie "schody". Chyba pozostaje Ci serwis....
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów