Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Przyzwoity standardowy zoom do 1k PLN

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: Przyzwoity standardowy zoom do 1k PLN

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    ale tamrona bez sprawdzenia na swoim body to strach kupować.. przynajmniej według mnie

Przyłączę się, sprawdzenie jest niestety konieczne, zwłaszcza obiektywów non system.
    Dostałem nawet ostrzeżenie z alledrogo, że po licytacji odbiór osobisty, a tu skucha - AF nie działa - nie wziąłem. Takie przykre doświadczenie.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    dziś to juz dotyczy wszytskich obiektywów, włącznie z eLżbietami...

ano właśnie, dopuszczają do sprzedaży wszystko..
    smutne
    Ostatnio edytowane przez salas ; 21-11-2013 o 00:39

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    dziś to juz dotyczy wszytskich obiektywów, włącznie z eLżbietami...
    Ja bym powiedział, że dotyczy szczególnie L-ek. Przy zakupie osobistym nowego w sklepie lepiej mieć przy sobie latarkę i/lub kogoś kto wie jak sprawdzić szkło. Jeśli odkryjesz rysę/skazę po powrocie do domu, to masz pozamiatane, bo wcisną Ci, że to ty zrobiłeś. Mówię na podst. swoich doświadczeń, bynajmniej nie jednostkowych. Smutna rzeczywistość - to, że sprawa dotyczy szkła za powiedzmy 8500 pln, spowoduje tylko, że gość który powie Ci żebyś spadał (bo sam sobie nałapałeś pyłków do "szczelnej" L-ki w drodze do domu, albo zarysowałeś przednią soczewkę) będzie ubrany w krawat.
    Szczęśliwi, którzy kupują wysyłkowo.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Marquez, ja mogę polecić 15-85 Canona. Kupiłem go właśnie jako zamiennik kita. Używany w dobrym stanie kupisz za około 1700 -1800 zł. Szkło bardzo ostre w całym zakresie, szybkie i ciche (USM), z dobrą stabilizacją i bardzo fajnym zakresem - 15 mm odpowiada 24 mm eLi na pełnoklatkowej matrycy (kąt widzenia 84 stopnie). Jedyna wada - ciemne, ale jeśli zastanawiasz się nad 18-135, to znaczy że ci mała światłosiła nie przeszkadza... Zresztą, co do jasnoty to masz przecież 50 1.8 i Heliosa 58 2.0

Ja jestem z 15-85 bardzo zadowolony, zastąpiłem nim starego 18-55 bez stabilizacji. Polecam, fajna armata. Jak dla mnie, zejście z 18 na 15 mm na szerokim końcu dało bardzo dużo. A i zakres zooma (5 2/3) jest nie do pogardzenia, choć jest nieco mniejszy niż w 18-135 (7,5)

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Aha doczytałem że masz 1000 zł. Może zabrzmi to dziwnie ale mój syn ma Sigme 18-200 OS z 10D i jeśli nie szukasz światła to ten zoom Ci wystarczy do 30D i może kupisz nawet jeszcze 50 mm 1.8 w komplecie do 1000 zł. Tylko tą Sigme ze stabilizacją czyli OS !!!
    Ja nawet w wakacje fociłem 7D z tym zoomem i jest całkiem niezły optycznie.
    Ostatnio edytowane przez Adam71 ; 21-11-2013 o 11:14

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    Aha doczytałem że masz 1000 zł. Może zabrzmi to dziwnie ale mój syn ma Sigme 18-200 OS z 10D i jeśli nie szukasz światła to ten zoom Ci wystarczy do 30D i może kupisz nawet jeszcze 50 mm 1.8 w komplecie do 1000 zł. Tylko tą Sigme ze stabilizacją czyli OS !!!
    Ja nawet w wakacje fociłem 7D z tym zoomem i jest całkiem niezły optycznie.
    a ja zapomniałem dodać, że kilka lat temu właśnie z 30d zakupiłem właśnie Sigmę 18-200 OS. Była to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka i pierwszy do niej obiektyw. O ile 30d zagościł na chwilę dłużej, o tyle Sigmę bardzo szybko sprzedałem (i zamieniłem wówczas na Canona 28-135 IS). Naprawdę uważam, że połaczenie Sigmy i Canona, to najgorsze co można zrobić (piszę o zoomach, ze stałkami Sigmy nie miałem nic do czynienia). I przerobiłem to, jak wyżej pisałem, za własną kasę na własnej osobie - więc szczerze odradzam. W ogóle z biegiem tych kliku lat jednak stałem się zdecydowanym zwolennikiem szkieł systemowych. Mimo, że na poczatku też kombinowałem z obiektywami firm trzecich. Były to starcone pieniądze i przede wszystkim czas. Jedynym chlubnym wyjątkiem jest dla mnie Tamron 70-200 f/2.8, bo tak ostrego szkła nie trafiłem nigdy. Ale to zapewne przypadek.
    Ostatnio edytowane przez tomfoot ; 21-11-2013 o 12:34

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Starachowice

Cytat Zamieszczone przez krakał Zobacz posta
    Marquez, ja mogę polecić 15-85 Canona. Kupiłem go właśnie jako zamiennik kita. Używany w dobrym stanie kupisz za około 1700 -1800 zł. Szkło bardzo ostre w całym zakresie, szybkie i ciche (USM), z dobrą stabilizacją i bardzo fajnym zakresem - 15 mm odpowiada 24 mm eLi na pełnoklatkowej matrycy (kąt widzenia 84 stopnie). Jedyna wada - ciemne, ale jeśli zastanawiasz się nad 18-135, to znaczy że ci mała światłosiła nie przeszkadza... Zresztą, co do jasnoty to masz przecież 50 1.8 i Heliosa 58 2.0

Ja jestem z 15-85 bardzo zadowolony, zastąpiłem nim starego 18-55 bez stabilizacji. Polecam, fajna armata. Jak dla mnie, zejście z 18 na 15 mm na szerokim końcu dało bardzo dużo. A i zakres zooma (5 2/3) jest nie do pogardzenia, choć jest nieco mniejszy niż w 18-135 (7,5)
    C 15-85 raczej odpada, jak za tą cenę to trochę mało, zwłaszcza, że może wcale niewiele gorszą jakość uzyskam wspomnianym tańszym C 18-135. No i podobne światło.
    Ostatnio edytowane przez Marquez ; 21-11-2013 o 14:19
    30D | C 50/1.8 | C 75-300/4.0-5.6 | Ciamciang 8mm/3.5 | Tami 90/2.8 | Helios-44M-4 | YN560II
    Moje wypociny na twarzoksiążce

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    a ja zapomniałem dodać, że kilka lat temu właśnie z 30d zakupiłem właśnie Sigmę 18-200 OS. Była to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka i pierwszy do niej obiektyw. O ile 30d zagościł na chwilę dłużej, o tyle Sigmę bardzo szybko sprzedałem (i zamieniłem wówczas na Canona 28-135 IS). Naprawdę uważam, że połaczenie Sigmy i Canona, to najgorsze co można zrobić (piszę o zoomach, ze stałkami Sigmy nie miałem nic do czynienia). I przerobiłem to, jak wyżej pisałem, za własną kasę na własnej osobie - więc szczerze odradzam. W ogóle z biegiem tych kliku lat jednak stałem się zdecydowanym zwolennikiem szkieł systemowych. Mimo, że na poczatku też kombinowałem z obiektywami firm trzecich. Były to starcone pieniądze i przede wszystkim czas. Jedynym chlubnym wyjątkiem jest dla mnie Tamron 70-200 f/2.8, bo tak ostrego szkła nie trafiłem nigdy. Ale to zapewne przypadek.
    A mówilem/pisałem, że za chwilę wzrośnie zakres do 200 mm. Co do sigmy 18-200 to chwalę ją sobie, jako tanie spacerowe szkło, ale tą nową wersję 18-200/3,5-6,3 II DC OS HSM. Nie jest to mistrzostwo świata, wiadomo na dłuższym końcu wypada przymykać, ale to niewielki obiektyw z dobrą stabilizacją i szybkim HSM. Wiadomo tylko, że taka trochę "tanizna", przy czym dobry zakres użytkowy do 135. Czyli i tak wychodzi, że Canon 18-135 STM jest dobrym wyborem.

dopisałem test z optycznych

http://www.optyczne.pl/251.1-Test_ob...SM-Wstęp.html

--- Kolejny post ---

Co do 15-85 uważam, że to chyba najlepsze szkło pod cropa, tylko nieco "ciemne" i przy tym zbyt drogie. Jednak obrazki z niego są świetne.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 21-11-2013 o 14:30

Różnica między 70mm a 50mm jest w praktyce na tyle niewielka, że nie brałbym jej jako argument na korzyść SIGMY.

Ja również polecę TAMRONA 17-50 f2,8, byle sprawdzonego z docelowym korpusem, to ważne. Za niewiele ponad 1200 zł można już kupic nowy obiektyw (bez VC) z 5 letnią polską gwarancją.
    W niektórych sklepach istnieje możliwość sprawdzenia obiektywu na miejscu przed zakupem (chodzi o optykę, np. niesymetryczność soczewek oraz celność AF).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Marquez nie czytałem całego wątku... ale moim zdaniem kupując obiektywy pokroju tych o których mowa w pierwszym poście totalnie nic nie zyskujesz. Zostaw sobie Kita bo wbrew powszechnej opinii to dobry obiekty, a pieniądze przeznacz np na 35/2,0 28/1.8 zyskasz dużo więcej

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów