Sakwy Think Tank też można nosić przy zwykłym pasku od spodni. Pytanie tylko czy noszenie ich tam ma większy sens bo będą trochę utrudniały swobodne poruszanie się i będą przeszkadzały podczas robienia bardziej dynamicznych zdjęć, przy kucaniu, klękaniu itd itp. Nie będzie też można przesuwać ich swobodnie po pasie do przodu albo do tyłu. Sakwy Think Tanka przez specjalne mocowanie dają taką możliwość: można je przypiąć na stałe albo na "luźno" by można było je przesuwać po pasie. Z doświadczenia z użytkowania mogę powiedzieć:
- przypięcie sakw do pasa systemowego pozwala na szybkie i swobodne założenie/zdjęcie całego zestawu pokrowców jednej chwili; wyciągnięcie/włożenie np torby czy z walizki gotowego do pracy;
- klamre pasa po jego założeniu lepiej przesunąć na tył, uzyskuje się wtedy więcej miejsca na brzuchu do przesunięcia tam sakw;
- gdy przypnie się do pasa więcej sakw ze sprzętem to lepiej założyć szelki nośne do pasa, ciężar jest wtedy rozłożony równo miernie na biodra i ramiona;
- gdy jest chłodno to pas zakładać lepiej na okrycie wierzchnie (na kurtkę) bo jest łatwiejszy dostęp do sprzętu. Dlatego trzeba wybrać pas regulowany z odpowiednim "zapasem";
- pas i sakwy można wykorzystywać nie tylko do fotografowania, ja używam go podczas wypraw motocyklowych, zapinam go do jazdy i mam pod ręką sakwy na niezbędne rzeczy: portfel, paszport, aparat kompaktowy, telefon, notatnik, długopis, gumy do żucia itd itp.. Sakwy przypinam wtedy "na luźno" (lepiej się układają po bokach);
- sakwy Think Tank są kompatybilne z ich plecakami i torbami, można je przypinać do nich i mieć dodatkowe miejsce na sprzęt. Pas można przypinać do plecaka, jest tam specjalne, złącze do niego, wtedy ma się obiektywy dostępne pod ręką bez ściągania plecaka. Do pasa można też przypiąć torbę systemową z drugim korpusem.
- każda sakwa ma swój pokrowiec przeciwdeszczowy, ma szwy uszczelnione silikonem. Każda ma też specjalne zaczepy by podłączeniu do nich np. paska na szyję (np. takiego do aparatu) sakwa mogła robić za torbę i by można ją było przewiesić przez ramię.
Zestaw sakw o których pisał koraf wychodzi taniej niż kupowanie ich osobno.
System nośny MODULAR - Sklep Built.pl - str 1
LowePro robi te pasy pokrowce bardzo sztywne, przeszkadza to w swobodnych ruchach i są cięższe.. Tanie chińskie camrock, polskie reporter strap? hmmm, no nie wiem...
Jakość wykonania sakw i pasa Think Tanka jest na poziomie Think Tanka, dla profesjonalnych fotografów. Gwarancja jest "lifetime".
Ja osobiście używam pasa ProSpeed do focenia a pasa ThinSkin do jazdy na motocyklu. Sakwy przepinam w zależności od potrzeb. Na motor biorę sakwę rozmiar 50 z jednej strony i torbę na drugi korpus z drugiej strony...