Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Carl Zeiss Otus 55 mm f/1.4 ZE

Pełne uzależnienie

Question Carl Zeiss Otus 55 mm f/1.4 ZE

Carl Zeiss Otus 55 mm f/1.4 ZE pierwszy przedstawiciel nowej linii obiektywów Zeissa

Ekstremalna jakość za ekstremalną cenę?
    Czy ktoś miał już przyjemność przestrzelić to szkiełko?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Carl Zeiss Otus 55 mm f/1.4 ZE

Z tego co optyczni piszą jest to jedno z najdoskonalszych szkieł jakie powstały. Szkoda, że doskonałość ma taką cenę. I to zarówno w samym Euro jak i w wadze i w wielkości.

Ale brzydkie to jest niesamowicie.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Fajnie. Ostry od pełnej dziury.... a teraz drogi fotografie naucz się ustawiać ostrość w punkt bo Ci będzie ostrzył na kurz za lub przed modelem
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Dokładnie. Zdjęcia nawet jak na ww. portal kiepskie. Można po nich co najwyżej bebłanie ocenić, które mi osobiście bardzo się podoba.
    I zgodzę się również z oceną wyglądu - najbrzydszy Zeiss jakiego widziałem. I w dodatku te żółte napisy...

Pełne uzależnienie

Jest stylizowany na szkła Cine. Zastanawia mnie, czy Zeiss go robi u siebie czy też zleca produkcję w Japonii.

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Jest stylizowany na szkła Cine. Zastanawia mnie, czy Zeiss go robi u siebie czy też zleca produkcję w Japonii.
    Made in Japan, u siebie robią jedynie 2,8/15 ZM.
    5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+

bardzo duży, bardzo ciężki, bardzo drogi, optycznie wspaniały, tylko sfera westchnień, poza moim zasięgiem

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Przysłona jest bezstopniowa i gumowy pierścień?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Za komentarz dotyczący jakości zdjęć testowych pod testem dostałem permanentnego bana na Optycznych, więc kij im w oko IMO to totalne nieporozumienie, żeby nowe szkło portretowe aspirujące do kategorii absolutnego PRO dawać do przetestowania ludziom, którzy znają się na fotografii niestety tylko czysto teoretycznie i nie umieją korzystać z posiadanego sprzętu nawet w małym stopniu. Po tylu latach szanowny fotograf nadworny portalu Optyczne.pl powinien choć odrobinę podciągnąć się w tej sztuce, niestety chyba nie ma do tego talentu. Sample, które pokazały się ostatnio na dwóch portalach wręcz zniechęcają do zakupu takiego obiektywu, a powinno być zupełnie odwrotnie.

Tak czy inaczej, aktualnie testuję to bydlę (dobre określenie, toż to jest większe i cięższe od 85L !) i póki co nie będę zdradzał żadnych moich przemyśleń. Zrobiłem dopiero 2 krótkie sesje i muszę jeszcze poobcować z tym obiektywem, żeby wyrazić swoją w pełni obiektywną ocenę. Póki co umówmy się, że do Otusa jestem neutralnie nastawiony.

Aha - na zachętę wrzucam sampla na otwartej przysłonie.

i w pełnej rozdziałce: http://www.kubacichocki.pl/test/otus55/otus_d.jpg

Zdjęcie jest bardzo delikatnie podretuszowane (nie mylić z wyostrzeniem), ale przy okazji jakiejś dłuższej recenzji na pewno będzie coś w oryginale.

Pozdro !
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 11-12-2013 o 11:08
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

W Twoich rękach zupełnie inaczej pracuje i to zdjęcie jest zupełnie inne niż te ich jakieś nieostre portreciochy w ciemnym lesie
    Myślę, że ten obiektyw jest wart trochę mniej niż to co pokazuje, ale tylko trochę
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów