Witajcie. Nie mogłem znaleźć odpowiedzi na forum, więc postanowiłem założyć nowy wątek. Jeśli jednak odpowiedź na moje pytanie lub podobny temat już istnieje, to proszę o przeniesienie wątku i przepraszam.
Przechodząc do rzeczy. Muszę wymienić kartę CF na szybszą, bo bo wielkość plików raw w 5D3 sprawia, że moja dotychczasowa karta nie wie co się dzieje przy zdjęciach seryjnych, choć w 1D3 świetnie sobie dawała radę. Używam sandisk ultra 30 mb/s.
Zastanawiam się nad dwoma kartami
- Lexar Professional 16 GB 400x UDMA
- Sandisk Extreme Pro 16 GB 90 mb/s UDMA6
Znalazłem fajne porównanie obu tych kart: Testy kart pamięci | chip.pl
Dla porównania dorzuciłem jeszcze kartę, która zajęła 1 miejsce w całym zestawieniu.
Różnice prędkości w zapisach nie są duże i moim zdaniem biorąc pod uwagę cenę obu kart - wygrywa tutaj Lexar. Zastanawia mnie natomiast czas dostępu, który u u sandiska jest rewelacyjny. Pytanie teraz - czy ma on tak duże znaczenie? Nie znam się niestety na tym.
Prosiłbym o darowanie sobie tekstów w stylu, że miałem kasę na takie body, a oszczędzam na karcie pamięci. Nie oszczędzam, tylko na chwilę obecną szukam najlepszego produktu w stosunku jakość / cena, który nie wyczyści do końca mojego portfela, a jednocześnie poprawi osiągi i szybkostrzelność podczas serii
Jeżeli macie jakieś inne propozycje - jestem otwarty![]()