Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: 50d czy 5d dla amatora?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Peterborough UK

Domyślnie Odp: 50d czy 5d dla amatora?

@RobertON co do budżetu to na razie mam 1500 funtów co daje jakieś 7 tys. zł, ale ten budżet się zwiększa co tydzień i jeżeli wybór by padł np na mkIII to dodatkowo można wziąć na raty, ale czy jest tego sens.
    @ Ja znam powiedzenie "Co z tego, że sprzęt gwizda jak operator p*zda" i w całości się z nim zgadzam. Nie mówię że robię zdjęcia dobrze, ale zaraziłem się na pożyczonym 30D i zdjęcia wyglądały dużo lepiej niż na 1000D, stąd moje zapytanie. Choć wina może faktycznie nie leży po stronie sprzętu Cały czas się uczę.
    @FOTO-PAN bardzo rzadko używam auto iso czy programów automatycznych, czasem się zdaży, ale brak nie będzie mi przeszkadzał.
    @thedoc Co do BOKEH to bardzo fajne zdjęcia idzie uzyskać zabawą ostrością, lecz znowu porównanie nie udało mi się zrobić ładnego zdjęcia 1000D, a 30D coś tam mi wychodziło. Choć może być to subiektywne, gdyż nie były to te same obiekty.
    @GalaktycznyMuczaczo widzę również mieszkasz w UK. Ja dopiero zaczynam Wiesz może gdzie tutaj można coś takiego wykonać? Może jakieś polecane sklepy?

Pełne uzależnienie

Nie mówię że robię zdjęcia dobrze, ale zaraziłem się na pożyczonym 30D i zdjęcia wyglądały dużo lepiej niż na 1000D, stąd moje zapytanie. Choć wina może faktycznie nie leży po stronie sprzętu Cały czas się uczę.

Każdy aparat powinien dawać podobne zdjęcia. Dużo lepiej to już dziwne. W czym były lepsze?

@thedoc Co do BOKEH to bardzo fajne zdjęcia idzie uzyskać zabawą ostrością, lecz znowu porównanie nie udało mi się zrobić ładnego zdjęcia 1000D, a 30D coś tam mi wychodziło.
    Bokeh to zależy od obiektywu, przysłony i odległości ostrzenia. Od rejestratora już nie bardzo.

le ten budżet się zwiększa co tydzień i jeżeli wybór by padł np na mkIII to dodatkowo można wziąć na raty, ale czy jest tego sens.
    Zawsze wato.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Z tego co zauważyłem, to jest "ciśnienie" ku FF. Nie chcę tu wywoływać kolejnej wojenki Crop vs FF, ale plany są po to aby realizować.

Jak stać Cię na FF to kupuj i już jesteś na wyższym schodku. Do tego masa szkła i znów "ciśnienie" na e-L-ki, kolejne wydatki, ale to przecież nic złego. Pasja i hobby w dążeniu do doskonałości.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 19-11-2013 o 16:17

Bywalec Awatar niantic
    Miasto
    małe - i dobrze...

Doradzanie amatorowi, żeby kupił FF jest tak samo mądre jak kierowcy, który dwa dni temu odebrał prawo jazdy i któremu to mówi się aby zakupił bolid F1 i zasuwał nim po wiejskiej (albo i miejskiej ...) dziurawej drodze...

moim subiektywnym zdaniem

50d + dobre szkła spokojnie wystarczą na długie lata fotografowania-w jakości wystarczająco dobrej nie tylko dla amatora
    Ostatnio edytowane przez niantic ; 19-11-2013 o 20:22

Pełne uzależnienie

Jeśli jest kasa to kupować FF (absolutnie nie ma powodu aby przechodzić od korpusu amatorskiego do semipro lepiej kupić docelowy będzie taniej) ale może coś nowszego niż 5D I, jeśli portret to kupować FF, jeśli ma być do wszystkiego to 50D może się okazać bardziej niż wystarczający. Ale tak ogólnie to proponuję zacząć od policzenia kasy na szkła.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cytat Zamieszczone przez niantic Zobacz posta
    Doradzanie amatorowi, żeby kupił FF jest tak samo mądre jak kierowcy, który dwa dni temu odebrał prawo jazdy i któremu to mówi się aby zakupił bolid F1 i zasuwał nim po wiejskiej (albo i miejskiej ...) dziurawej drodze...

moim subiektywnym zdaniem

50d + dobre szkła spokojnie wystarczą na długie lata fotografowania-w jakości wystarczająco dobrej nie tylko dla amatora
    gadasz głupoty... amator to ten który nic nie umie... albo nie chce nic umieć... Autor tego wątku jest świadom tego że czegoś mu brakuje, więc nazwanie go totalnym amatorem i porównywanie z kierowcą nie jest na poziomie.

Mnie też jedni doradzali by kupić kolejnego cropa... a inni FF... no przesiadłem się z c550D na 7D... szału w jakości nie było... natomiast AF i szybkość puszki to przepaść. Dopiero jak przesiadłem się na 6D zauważyłem to o czym inni piszą... FF to fajna sprawa nawet w tak starym body jak 5D. I nawet najlepsza L-ka nie nie da tego co potrafi dać pełna klatka ! Może to głupie ale na pełnej klatce również takie tanie stałki nie z serii L dają radę... po prostu odżywają
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Cytat Zamieszczone przez niantic Zobacz posta

Ależ oczywiście, z jednym zasadniczym wyjątkiem. Duża część amatorów, w tym ja, widzi różnicę pomiędzy obrazkiem z cropa, a obrazkiem z pełnej klatki. Dlaczego więc każdy amator ma korzystać/zaczynać od cropa?
    Ostatnio edytowane przez poszukiwacz2006 ; 19-11-2013 o 21:05
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Jak masz możliwość, to nie baw się w żadne polsrodki i kup FF.

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Jak masz możliwość, to nie baw się w żadne polsrodki i kup FF.
    A jak masz taką możliwość jak pisałeś (zakup na raty), to tylko Canon 5D Mk III. Lepszy aparat, większe możliwości. Dzisiaj nie robisz sportu, a za pół roku będziesz szukał aparatu w tym celu.

Bywalec Awatar niantic
    Miasto
    małe - i dobrze...

"gadasz głupoty..." widać, że kultury to Cię w domu nie nauczyli zbyt wiele

nic tu po mnie
    Ostatnio edytowane przez niantic ; 19-11-2013 o 21:45

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów