Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: 50d czy 5d dla amatora?

Coś już napisał

Domyślnie Odp: 50d czy 5d dla amatora?

faktycznie jest taka różnica w obrazku między apsc 50D a FF 5D? Czy 5D nie jest za słaby do fotografowania ślubów na dzisiejsze czasy? max iso 1600 szału jakoś nie robi;/

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Spokojnie - też prosiłbym żeby jednak łagodniej wyrażać swoją dezaprobatę.
    Co do meritum to ja nie widzę żadnego powodu dla którego amator i to nawet początkujący miałby nie kupować FFa. Przecież 5D to najprostszy aparat z możliwych.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez e4r5t Zobacz posta
    faktycznie jest taka różnica w obrazku między apsc 50D a FF 5D? Czy 5D nie jest za słaby do fotografowania ślubów na dzisiejsze czasy? max iso 1600 szału jakoś nie robi;/
    Skoro to aparat tylko do ślubów, to użytkuję go niezgodnie z przeznaczeniem i nawet nie zauważyłem. ) Ale gdyby wątkotwórca jednak miał szersze perspektywy niż kotlet i ślub, to 5D dziś robi równie dobre zdjęcia, jak i kiedyś, i co dziwne - niektórym wystarcza (nie podejmuję polemiki z tymi, dla których aparat jest narzędziem pracy i źródłem utrzymania, wtedy zmienia się perspektywa, mówię o traktowaniu fotografii jako hobby). Na marginesie - ja zamieniłem kilka lat temu właśnie 50D, nowiutkie, kilkumiesięczne na kilkuletnią już wtedy 5-tkę, zoomy na budżetowe stałki i dopiero wtedy poczułem się usatysfakcjonowany. Napisano już kilometry - jeśli za niczym nie gonisz, nie robisz sportu, nie potrzebujesz ISO milion czy masz we krwi analogowe nawyki - kup 5-tkę. Chyba, że główne zajęcie fotograficzne to ptaki, śluby - wszystko to, w czym cropowy mnożnik się przydaje. Sam musisz podjąć decyzję. W każdym razie nie uważam za poprawnego podejścia rozumowania, że FF jest tylko dla zawodowców, albo tych, co trudnią się zawodowo obsługą ślubów i komunii. Portret z 5-tki będzie dla mnie przyjemniejszy zawsze.

San

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Cytat Zamieszczone przez niantic Zobacz posta
    "gadasz głupoty..." widać, że kultury to Cię w domu nie nauczyli zbyt wiele

nic tu po mnie
    No bo trochę "gadasz głupoty". FF to nie żadna wyższa szkoła. Całe lata amatorzy zaczynali od FF, tyle że na filmie, a nie na kawałku krzemu. Nie widzę powodu żeby teraz miało być inaczej.
    46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
    e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    No bo trochę "gadasz głupoty". FF to nie żadna wyższa szkoła. Całe lata amatorzy zaczynali od FF, tyle że na filmie, a nie na kawałku krzemu. Nie widzę powodu żeby teraz miało być inaczej.
    Amen
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

Jeżeli bym robił zdjęcia statyczne to bez wahania brałbym 5d jeżeli w ruchu to 50d.

Osobiście fotografuję przyrodę dlatego używam kropa. Wiadomo, że brakuje jakości i użytecznego wysokiego iso ale za to mam szybkostrzelność, lepszy af i mm - które są tak bardzo ważne w fotografii przyrodniczej.

Sprzęt jest bardzo ważny i tu nie ma co dyskutować - czym lepszy sprzęt tym lepsze zdjęcia (w przypadku osób co mają już jakieś pojęcie o fotografii).

Co do tekstów typu ff dla pro a krop dla amatora - śmieszne.

Stanisław Woś zdjęcia robione telefonem komórkowym wystawiał tuż obok zdjęć robionych aparatem za grube pieniądze i to z wielkim powodzeniem.
    Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 21-11-2013 o 14:59

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

jak amator ma ochotę kupić sobie Hasselblad-a bo go stać i robić sobie sweet focie na przykład w windzie to jego sprawa

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Cytat Zamieszczone przez FOTO-PAN Zobacz posta
    jak amator ma ochotę kupić sobie Hasselblad-a bo go stać i robić sobie sweet focie na przykład w windzie to jego sprawa
    Otóż to, różnica między 5D a 50D jest minimum 1000 zł, w przypadku body w dobrym stanie. Jeżeli Cię stać na 5D i na obiektywy, warto iść w tę stronę. Jeżeli masz się spłukać do zera, lepszym wyborem jest 50D + obiektywy + akcesoria. 5D z jednym obiektywem za dużo nie zwojujesz w porównaniu z 50D + obiektyw + statyw + lampy, przykładowo.
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

kolega który założył temat napisał "budżetu to na razie mam 1500 funtów co daje jakieś 7 tys. zł" wiec wydaję mi się że styknie na 5d i kilka całkiem spoko obiektywów

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

"budżetu to na razie mam 1500 funtów co daje jakieś 7 tys. zł"
    Jeżeli budżet będzie się faktycznie pogłębiał to jest sens iść w FF, jeżeli ma to być jednorazowy zakup (często piszę się jedno a w życiu okazuje się drugie) to lepiej iść w cropa rozdysponować dobrze kwotą a nawet całej nie wykorzystać. Przyjdzie wtedy czas, że autor sam zdecyduje iż chce ten "krok" dalej by wskoczyć w ff bądź wystarczyć mu będzie sprzęt za na przykład 4000 zł
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów