faktycznie jest taka różnica w obrazku między apsc 50D a FF 5D? Czy 5D nie jest za słaby do fotografowania ślubów na dzisiejsze czasy? max iso 1600 szału jakoś nie robi;/
faktycznie jest taka różnica w obrazku między apsc 50D a FF 5D? Czy 5D nie jest za słaby do fotografowania ślubów na dzisiejsze czasy? max iso 1600 szału jakoś nie robi;/
Spokojnie - też prosiłbym żeby jednak łagodniej wyrażać swoją dezaprobatę.
Co do meritum to ja nie widzę żadnego powodu dla którego amator i to nawet początkujący miałby nie kupować FFa. Przecież 5D to najprostszy aparat z możliwych.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Skoro to aparat tylko do ślubów, to użytkuję go niezgodnie z przeznaczeniem i nawet nie zauważyłem. ) Ale gdyby wątkotwórca jednak miał szersze perspektywy niż kotlet i ślub, to 5D dziś robi równie dobre zdjęcia, jak i kiedyś, i co dziwne - niektórym wystarcza (nie podejmuję polemiki z tymi, dla których aparat jest narzędziem pracy i źródłem utrzymania, wtedy zmienia się perspektywa, mówię o traktowaniu fotografii jako hobby). Na marginesie - ja zamieniłem kilka lat temu właśnie 50D, nowiutkie, kilkumiesięczne na kilkuletnią już wtedy 5-tkę, zoomy na budżetowe stałki i dopiero wtedy poczułem się usatysfakcjonowany. Napisano już kilometry - jeśli za niczym nie gonisz, nie robisz sportu, nie potrzebujesz ISO milion czy masz we krwi analogowe nawyki - kup 5-tkę. Chyba, że główne zajęcie fotograficzne to ptaki, śluby - wszystko to, w czym cropowy mnożnik się przydaje. Sam musisz podjąć decyzję. W każdym razie nie uważam za poprawnego podejścia rozumowania, że FF jest tylko dla zawodowców, albo tych, co trudnią się zawodowo obsługą ślubów i komunii. Portret z 5-tki będzie dla mnie przyjemniejszy zawsze.
San
46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030
Jeżeli bym robił zdjęcia statyczne to bez wahania brałbym 5d jeżeli w ruchu to 50d.
Osobiście fotografuję przyrodę dlatego używam kropa. Wiadomo, że brakuje jakości i użytecznego wysokiego iso ale za to mam szybkostrzelność, lepszy af i mm - które są tak bardzo ważne w fotografii przyrodniczej.
Sprzęt jest bardzo ważny i tu nie ma co dyskutować - czym lepszy sprzęt tym lepsze zdjęcia (w przypadku osób co mają już jakieś pojęcie o fotografii).
Co do tekstów typu ff dla pro a krop dla amatora - śmieszne.
Stanisław Woś zdjęcia robione telefonem komórkowym wystawiał tuż obok zdjęć robionych aparatem za grube pieniądze i to z wielkim powodzeniem.
Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 21-11-2013 o 14:59
jak amator ma ochotę kupić sobie Hasselblad-a bo go stać i robić sobie sweet focie na przykład w windzie to jego sprawa
Otóż to, różnica między 5D a 50D jest minimum 1000 zł, w przypadku body w dobrym stanie. Jeżeli Cię stać na 5D i na obiektywy, warto iść w tę stronę. Jeżeli masz się spłukać do zera, lepszym wyborem jest 50D + obiektywy + akcesoria. 5D z jednym obiektywem za dużo nie zwojujesz w porównaniu z 50D + obiektyw + statyw + lampy, przykładowo.
"Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/)"
kolega który założył temat napisał "budżetu to na razie mam 1500 funtów co daje jakieś 7 tys. zł" wiec wydaję mi się że styknie na 5d i kilka całkiem spoko obiektywów
Jeżeli budżet będzie się faktycznie pogłębiał to jest sens iść w FF, jeżeli ma to być jednorazowy zakup (często piszę się jedno a w życiu okazuje się drugie) to lepiej iść w cropa rozdysponować dobrze kwotą a nawet całej nie wykorzystać. Przyjdzie wtedy czas, że autor sam zdecyduje iż chce ten "krok" dalej by wskoczyć w ff bądź wystarczyć mu będzie sprzęt za na przykład 4000 zł"budżetu to na razie mam 1500 funtów co daje jakieś 7 tys. zł"
"Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/)"