Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Canon EOS 1100D plus rejestrator Zoom H1 Ver. 2.0

Domyślnie Canon EOS 1100D plus rejestrator Zoom H1 Ver. 2.0

Witam,

Mam zamiar kupić rejestrator dźwięku Zoom H1 wersję 2.0, gdyż jest to genialne urządzenie niewiele większe od dyktafonu, a nagrywające dźwięk z niesamowitą jakością i precyzją. Głównie nagrywałbym instrumenty, jednakże kilkakrotnie zdarzyło mi się filmować moim Canonem i zastanawiałem się czy dałoby radę podłączyć rzeczony rejestrator aby działał jako zewnętrzny mikrofon. W internecie znalazłem poradnik jak to zrobić z aparatem 60D.

I tu rodzi się moje pytanie:
    Canon EOS 60D posiada wejście na zewnętrzny mikrofon i wtedy nie ma najmniejszego problemu aby podłączyć rejestrator, jednak mój Canon 1100D posiada jedynie mini USB, mini HDMI i wejście na wyzwalacz. Jednakże Zoom H1 w wersji 2.0 MOŻE działać jako mikrofon USB (stąd oznaczenie 2.0). Nie wiem jednak czy w wypadku aparatu takie połączenie również zadziała.

Łatwo się domyślić że nie uśmiecha mi się montowanie osobnych ścieżek dźwiękowych z obrazem, zwłaszcza przy tak dużych plikach w rozdzielczości HD Ready. Jeśli ktokolwiek miał styczność z Zoomem H1 i eksperymentował z nim to prosiłbym o pomoc i z góry dziękuję.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Canon EOS 1100D plus rejestrator Zoom H1 Ver. 2.0

USB w aparacie to jest z reguły wyjście więc bardzo wątpię żeby to zadziałało tak jak chcesz.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar hansu44
    Miasto
    Żnin

Nie zadziała wyżej wspomniany zoom jako mikrofon. USB służy w nim jedynie do transmisji danych. Mimo wszystko dobrym wyjściem będzie korzystanie z niego jakos rejestratora audio i potem montaż plików.
    Ostatnio edytowane przez hansu44 ; 18-11-2013 o 05:20
    Canon 60D, T17-50/2.8 VC, C50/1.8 STM, C55-250 STM, Kenko EX
    Panasonic Lumix DMC-LX100

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    USB w aparacie to jest z reguły wyjście więc bardzo wątpię żeby to zadziałało tak jak chcesz.
    to chyba nie do końca prawda - z eos utility można sterować aparatem po usb wiec to chyba także wejście. aczkolwiek nie mówię, że zadziała to co kombinuj kolega.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Nawet jeśli działa w obie strony to przy tym zastosowaniu moim zdaniem zero szans.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Podpinając do komputera urządzenie USB, potrzeba od niego sterownik. Skąd weźmiesz sterownik do aparatu?
    Nie ma takie możliwości aby to działało

Cytat Zamieszczone przez hansu44 Zobacz posta
    Nie zadziała wyżej wspomniany zoom jako mikrofon. USB służy w nim jedynie do transmisji danych. Mimo wszystko dobrym wyjściem będzie korzystanie z niego jakos rejestratora audio i potem montaż plików.
    Dzięki wszystkim za odpowiedź. Na pewno zgodzę się że to dobre wyjście bo urządzonko nagrywa wprost genialnie i jakość w stosunku do jego wielkości mnie powaliła. Ale właśnie dlatego piszę o wersji 2.0 która została wyposażona w dodatkową możliwość działania jako mikrofon USB, oprócz transmisji danych. Stąd moje pytanie, inaczej w ogóle bym się nie zastanawiał.

"The H1 also functions as a USB audio interface, letting you record directly to either a Mac or PC. "

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że aparat to nie PC, ale skoro aparat sam w sobie nie ma wejścia liniowego na mikrofon to po zakupie pozostanie mi montowanie osobno dźwięku i obrazu.

Uprawnienia umieszczania postów