Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: zdjęcie makro

stazek
    Guest

Unhappy zdjęcie makro

Witam,

próbowałem ostatnio zrobić zdjęcia makro ale niestety mam do dyspozycji tylko 300D i obiektyw kitowy. Oświetliłem białą kartę lampami Żarowymi 250 W ( 2szt) żeby nie było cieni i dodatkowo błysnąłem lampą 550 w sufit. Efekt jest marny. Ustawiłem balans bieli ale tło nie wygląda zbyt dobrze. Czy jeszcze coś mogę poprawić? proszę o pomoc bo jutro rano mam zrobić pare takich zdjęć.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

nie przymykaj tak tego obiektywu sprubuj f/8 - 10 powinno byc lepiej, i nie mieszaj swiatel blyskowego z zarowym bo mozga powychodzic kwasy, poszukaj na forum o packshotach temat sie czesto powtarza

Bywalec Awatar zajec3
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

w makro musi byc naprawde mała głębia ostrości.Profesjinalne obiektywy czy pierscienie nawet nie pozwalaja uzyslac duzej(przynajmniej w pierscieniach na m42 tak jest) ale spróbuj ustwic f/4.5 i tak jak mowił JAC nie mieszac swiateł

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zajec3
    w makro musi byc naprawde mała głębia ostrości.
    chyba na odwrot glebia musi byc duza natomiast jesli poszukujemy ostrosci to przymykamy do f/8-10, wtedy obiektywy sa naogol najostrzejsze...

Duza glebie mozna uzyskac laczac kilka zdjec z roznym ustawieniem punkyu na ktory ogniskujemy (byl gdzies przyklad na forum)

ale spróbuj ustwic f/4.5
    a po co skoro GO ma byc jak najwieksza...

Początki nałogu

Domyślnie

Trzeba wyczyscic te serduszka pasta, sa porysowane.
    czesc.Ch.
    Analog ma "dusze".

Bywalec Awatar zajec3
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

kazdy robi jak mu sie bardziej podoba. ja od 3 lat interesuje sie foto i mam całe 14 lat i moge sie mylic popełniac błędy, bo mam przed soba jeszcze wiele lat w zyciu zrobiłem ze 20 zdjęc makro i teraz sobie przypominam ze ustawiałem f/8 lub miedzy 8 a 5.6 więc przyznaje racje

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

kazdy robi jak mu sie bardziej podoba. ja od 3 lat interesuje sie foto i mam całe 14 lat i moge sie mylic popełniac błędy, bo mam przed soba jeszcze wiele lat w zyciu zrobiłem ze 20 zdjęc makro i teraz sobie przypominam ze ustawiałem f/8 lub miedzy 8 a 5.6 więc przyznaje racje
    Pracu młodzieży pracuj. Świat przed toba jest otwarty a na krytyki "starców"
    zbytnio nie zwracaj uwagi tylko kradnij ich doświadczenia
    MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Theoo
    na krytyki "starców"
    zbytnio nie zwracaj uwagi tylko kradnij ich doświadczenia
    w tym szalenstwie jest metoda ;-) do pewnego momentu... pozniej kazdy musi swoja sciezka pojsc

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Ja polecam do tego typu fotek jednak lampe pierscieniowa.. chociaz wiem ze to drogie no ale cos za soc... Ja wlasnie czekam na moja lampe... dosc dyfuzorow spadajacych i innych cudow... A propos jakby ktos sie pisal na lampe piescieniowa z dodatkwoymi pierscieniami redukcyjnymi za cene 480 zl to walic smialo! Bede mial 2 ale sasiad w koncu sie wycofal z zakupu...
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stazek
    próbowałem....
    Widać cienie na kartce. Rozprosz światło z lamp za pomocą kalki technicznej. I może 2x250W zamień na 5x100W. Czym więcej punktów tym lepiej. Ważne jest jednak dobre rozproszenie światła. To nie mogą być źródła punktowe
    Podświetl od spodu papier, na którym leżą detale. Da efekt przepalenia tła i będzie białe jak śnieg w Zabrzu ;-)
    Przysłona f/8 i korekta ekspozycji +1 do +2EV. I tak kombinować z oświetleniem, żeby na detalu nie było odbić.

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów