Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 80

Wątek: Koszmar Z Dyskiem

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kubaman: Hirens Boot CD (700MB) mam w domu. Jak chcesz to mogę szybciutko Ci skopiować i jakoś ci dostarczyć. Jest tam trochę narzędzi do odzyskiwania danych. Odzyskując dane w zasadzie uzywam tylko tej płytki i mam jakąś 95% skuteczność.
    Telefon chyba do mnie masz? Jak nie to: 505599950 GG: 1663383. Dzwoń/pisz śmiało.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Coś już napisał
    Miasto
    gdynia

Domyślnie wszystko jest do odzyskania

Do odzyskiwania danych polecam dla systemu plików Fat: GetDataBack for Fat oraz wersja dla NTFS-a : GetDataBack for NTFS.
    Zawsze udawało mi się odzyskać wszystkie utracone dane.

Ostatnio na dysku 160GB, zapełnionym w całości ważnymi danymi zacząłem bawić się partycjami i stworzyłem 6 partycji, każda po około 300GB. Sieczka niesamowita.
    Dodatkowo przeformatowałem kilka z tych partycji.

Odpaliłem wspomniane programy, około 1,5 godziny na odtworzenie struktury dysku i siup wszystkie pliki kopiujemy na inny (ważne) dysk. Odzyskałem nawet pliki skasowane kilka miesięcy wcześniej, choć sądziłem, że zostały nadpisane.
    Ważne jest także to, że możesz po odtworzeniu struktury plików (trwa dość długo (1,5-2 godzin dla dysku 160GB) zapisać informacje o tej strukturze w pliku i potem skopiować program getDataBack na Flasha z tym plikiem. Podłączasz swój dysk u kumpla, odpalasz GetDataBack, wskazujesz który dysk odtwarzasz, ładujesz zapisany plik i nie musisz czekać prawie dwóch godzin. Natychmiast rozpoczynasz kopiowanie.

Jeszcze jedno. GetDataBack jest na licencji shareware (koszty około 300-400 zł) - to w razie wpadki z Policją, a EasyRecovery w sensownej wersji to około kilka tys zł.
    Ostatnio edytowane przez uldum ; 11-03-2006 o 14:07

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart
    Vitez z całym szacunkiem i dobrymi życzeniami: WD to moim zdaniem najbardziej awaryjna firma jeśli chodzi o HDD przewaliłem !!!setki kartonów z dyskami!!! i wiem coś o tym ... a Samsung wbrew powszechnym opiniom, nie jest awaryjny, nie ma super osiągów, nie jest wyżyłowany ale naprawdę rzadko się psuje ....

No widzisz a ja mam zupelnie odwrotne wrazenie. Moze bazujace na mniejszym doswiadczeniu ilosciowym i opiniach ale jednak... nie rozpteujmy tu wujenki systemowej miedzydyskowej .
    Zgodze sie z opinia muflona - nie ma reguly... pozostaje tylko szczescie i zapobiegliwosc (ja w ten weekend wreszcie biore sie za backup na DVD).

Edit - nagranie pierwszego DVD zakonczone bledem zapisu ... deczko sie zniechecilem

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Duzo widze specy od mass storage... Czy ktos wie, czy DVD dwuwarstwowe jest tak samo pewne jak jednowarstwowe? Na backup to by bylo dwa razy tyle pojemnosci...
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Po pierwsze warto wybrac jeden dobry program i napewno nie jest to Easy Recovery Odzyskiwanie nigdy nie jest latwe wiec juz nazwa tego programu jest falszywa a co dopiero dzialanie.

Tak jak pisal ktos wyzej tylko GetDataBack wersja pod docelowy system plikow NTFS badz FAT32. Zajmuje sie od czasu do czasu odzyskiwaniem danych i wlasciwie tylko ten program z uzywanych przeze mnie (na pewno nie probowalem wszystkich na rynku wiec moze kiedys to sie zmieni) spelnia podstawowe wymagania jakie stawiam tego typu narzedziom (korzystam tez z innych nieco bardziej wyspecjalizowanych).
    A zwolennikom Easy Recovery polecam odpalic go na fizycznie uszkodzonym dysku ... hehe za te cene to prawdziwy szok

Ale wracajac do meritum .. Kubaman jak juz zdobedziesz juz ten program pamietaj zeby absolutnie nie nagrywac danych na dysk z ktorego odzyskujesz.

Durga sprawa to dlaczego tak sie stalo ... mozliwe ze to wina nowego dysku SATA (uszkodzenie fizyczne, elektronika) ale podobne efekty widzialem w sytuacji kiedy cos sie dzialo z zasilaniem (kiedys byly rozne takie przejsciowki na zasilanie - jesli korzystasz z takowej to mozliwe ze to wlasnie jej wina).

Co do producenta moje zdanie jest podobne do zdania muflona - nie ma zasady. Mnie ostatnio siadly dwa WD, tydzien temu natomiast odzyskiwalem dane z Samsunga. Z doswiadczenia serwisowego wynikalo mi zawsze ze WD psul sie najrzadziej ... jak jest teraz nie wiem nie pracuje juz na serwisie

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marabut199
    Duzo widze specy od mass storage... Czy ktos wie, czy DVD dwuwarstwowe jest tak samo pewne jak jednowarstwowe? Na backup to by bylo dwa razy tyle pojemnosci...
    Jesli chodzi o plyty to sprawa nie jest do konca oczywista. W przypadku nagrywania najwazniejszy jest rodzaj plyty w polaczeniu z konkretna nagrywarka i z konkretnym biosem. Jedna plyta moze swietnie nagrywac sie u Ciebie a u kumpla bedzie totalna porazka. Jedynym pewnym sposobem na nagrywanie dvd jest samodzielna modyfikacja biosu (badz aplikacja gotowego biosu) dla konkretnego rodzaju plyt i szybkosci nagrywania. Ja mam bios na ktorym zdecydowanie najlepiej nagrywaja sie DVD-R+ z naciskiem na jakosc nagrywania na nie na jego szybkosc. Generalnie polecam lekture cdrinfo.pl - kopalnia wiedzy na ten temat - moje doswiadczenia i to co napisalem to pikus przy tym co mozna tam wyczytac.

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

No wlasnie o plyty mi chodzi. Poki co moja nagrywarka nie stwarz zadnych problemow. Zawsze tylko Verbatimy... Tak na przyszlosc mysle. Jak jedna warstwa to troche prostsze czytanie, mniejsz precyzja, co tam jeszcze - nie wiem...
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

jak sie nie uda wlasnym sumptem ,a bardzo ci zalezy, to sprawdz oferte firm, ktore odzyskuja dane - oglaszaja sie na allegro.. moze troche kosztowac, ale nie sa to ci panowie z katowic (ci od dysku jakubowskiej :d) co za ekspertyze chca 500 zl. cena powinna byc znacznie rozsadniejsza, choc oczywiscie trzeba sie liczyc z niepewnoscia co do wyniku. Ci od jakubowskiej zrobiliby to na 100%.

Jesli chodzi o dyski potwierdzam opinie Viteza.. Caviary serii JB to chyba najsolidniejsze dyski w ciagu ostatnich paru lat.. a pracuje jako informatyk i przerzucilem tego troche.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Jesli chodzi o plyty to sprawa nie jest do konca oczywista. W przypadku nagrywania najwazniejszy jest rodzaj plyty w polaczeniu z konkretna nagrywarka i z konkretnym biosem. Jedna plyta moze swietnie nagrywac sie u Ciebie a u kumpla bedzie totalna porazka. Jedynym pewnym sposobem na nagrywanie dvd jest samodzielna modyfikacja biosu (badz aplikacja gotowego biosu) dla konkretnego rodzaju plyt i szybkosci nagrywania. Ja mam bios na ktorym zdecydowanie najlepiej nagrywaja sie DVD-R+ z naciskiem na jakosc nagrywania na nie na jego szybkosc. Generalnie polecam lekture cdrinfo.pl - kopalnia wiedzy na ten temat - moje doswiadczenia i to co napisalem to pikus przy tym co mozna tam wyczytac.

Sorry ale moim zdaniem to są prawdy dla wstępnego etapu rozwoju technologii.
    W tej chwili kupując markową nagrywarkę (LITEONY się popsuły już od roku mniej więcej) nie ma takich problemów ....
    Ważne żeby nie używać płyt typu : ESPERANZA , raczej nie PLATINUM i podobne śmiecie (są to płyty PRZEDPRODUKCYJNE dużych marek, śmieci sprzedawane u nas za grosze)

A te firmy które odzyskują dane robia to programami ONTRAK ... sam widziałem jak mój serwisant odzyskał 7 !!!! warstw nadpisanych na karcie CF !?! i nawet z 7 warstwy niektóre pliki były 100% sprawne.... niezłe jaja co ?

Co do płyt 2-warstwowych - po pierwsze są drogie , po drugie wolne , po trzecie widzę na razie jedynie niszowe zapotrzebowanie...
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 12-03-2006 o 07:25

Domyślnie

tez polecam Ontrack.EasyRecovery.Professional.v6.03.04.Multili ngual
    odzyskałem jpg w 70% reszta była uszkodzona
    do uszkodzonych plików polecam to Ontrack EasyRecovery FileRepair 6.03.04
    jesli bedziesz potrzebował instalek to wal ma PM

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów