Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Canon 60d czy 650d?

Mieszany widok

Domyślnie Canon 60d czy 650d?

Witam,
    jestem obecnie na etapie otwierania działalności związanej z organizacją imprez oraz agencją modelek.
    Wystąpiłam z wnioskiem o dotację, dostałam 3700zł na aparat.

I pytanie, wybrać Canona 60d, czy 650d? Od razu dodam, że kręcenie filmów w 650d mnie nie przekonuje

Aparat potrzebny do prowadzenia działalności, robienie zdjęć na imprezach, fotografowanie modelek (agencja), plus dodatkowo na wyjazdy (plenery), fotografie w ruchu itd.

Proszę o pomoc, bo opinie są tak rozbieżne, że pojęcia nie mam co wybrać, a cena praktycznie ta sama...

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie Odp: Canon 60d czy 650d?

do imprez bardziej się nadaje 650d, bo jak zalejesz piwem to jednak tańszy jest.
    na plenery lepszy 60d bo ma górny ekranik pokazujący korekcję błysku

650D jest droższy od 700D, do tego na 700D można dostać cashback, więc cena robi się jeszcze bardziej atrakcyjna.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    650D jest droższy od 700D, do tego na 700D można dostać cashback, więc cena robi się jeszcze bardziej atrakcyjna.
    i to chyba najlepsze rozwiązanie

Ja wybrałem 60d mimo, że jest STARSZY

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Jak już przedmówcy zauważyli... wszystko jest kwestią potrzeb. Choć w mojej ocenie lepszy komfort pracy przemawia za 60D.
    Wziąłbym 60-tkę.

Tak jak juz pisalam, aparat mam na dotacje (i nie zamierzam zalewac go piwem), w zwiazku z czym cenowo dla mnie nie ma roznicy bo musze go kupic dokladnie za kwote przyznana z urzedu. Tanszy ani drozszy mnie nie ratuje taki urok dotacji... akurat oba sa w tej samej cenie stad moje pytanie, ktory bedzie bardziej "pozyteczny"

Miasto
    KIELCE

który Ci lepiej leży w rękach :P 650/700d jest chyba troszkę lżejszy to może być zaleta dla kobiety

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Miałem kiedyś podobny problem. Wybrałem 60'tke - why?

Większa bateria.
    Dodatkowy wyświetlacz (czyli dalsze oszczędzanie energii).
    Troszkę mocniejsze i większe body (lepszy grip).
    Ergonomia która w 60D mi bardziej odpowiadała.

Suma summarum - teoretycznie lepsze body - jednak w Twoim przypadku życie może pokazać co innego.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    ale przeciez te dwa aparaty niczym sie miedzy soba nie roznia. poza tabliczka z numerkiem...

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Miałem kiedyś podobny problem. Wybrałem 60'tke - why?
    Większa bateria.
    Dodatkowy wyświetlacz (czyli dalsze oszczędzanie energii).
    Troszkę mocniejsze i większe body (lepszy grip).
    Ergonomia która w 60D mi bardziej odpowiadała.
    ja sie podpisze pod tym i troche uzupelnie.

rok temu kupujac dla siebie drugie body wybieralem miedzy 600D i 60D, z holenderskiego sknerstwa stanelo na 600-tce. ale za jakis czas przyjdzie do wymiany na 60-tke, dlatego ze tym drugim aparatem robie o wiele wiecej zdjec niz sie spodziewalem, i pewne niedostatki 600D daja sie zauwazyc...

to co mnie osobiscie najbardziej dolega w linii xxxD to:
    - malo wydajna bateria (LP-E6 jest znacznie mocniejsze niz LP-E8)
    - niedokladny AF

inne zauwazalne roznice (w moim wypadku nie kluczowe, ale do kupy zebrane tez robia roznice):
    - wybor punktu AF mocno niewygodny
    - brak gornego wyswietlacza
    - brak tylnego kolka
    - dosc maly uchwyt
    - maly celownik optyczny

generalnie nie widze w ktorym miejscu 650D mialoby byc lepsze niz 60D, szczegolnie jesli w gre wchodzi ta sama cena. w tym wypadku wybor jest bardzo oczywisty...

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    AF w jednym i drugim aparacie jest identyczny. Procesor lepszy w 650D.
    wybiorczo cytuje, ale...
    wlasnie co do AF mam spore watpliwosci. byc moze 650D jest jakos poprawiony, ale 600D jest w porownaniu do znanych mi dwucyfrowek (mialem 10D, 30D, 40D) znacznie mniej pewny. nie pamietam, zebym dwucyfrowkami mial taki odsetek fot zwyczajnie nietrafionych przy uzyciu wielopunktowego AF albo bocznych punktow. centralnym jeszcze to jakos idzie, owszem... 60D ma uklad z 40D, tam AF jest kulturka...

co do procesora, to ja mam tradycyjnie watpliwosci na ile to ma jakiekolwiek wplyw na jakosc fot (RAW). na pewno w internetowych testach tego za grzyba nie widac...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 18-11-2013 o 12:40
    www albo tez flickr

Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Dokupiłem do 650D grip za grosze i ergonomia jest OK.
    AF w jednym i drugim aparacie jest identyczny. Procesor lepszy w 650D. Bateria ma 2x większą pojemność w 60D. Dotykowy wyświetlacz i szybki dostęp do menu w 650D. Lepsze sterowanie czułością ISO 60D. Ciągły AF przy kręceniu video w 650D. Poziomnica elektroniczna 60D.
    Teraz podobno 60D kosztuje 2 650zł, a 650D to wydatek 2 400zł. Co xxD to nie xxxD.
    tu jest idealne zestawienie, dokładnie te same rzeczy brałem pod uwagę przy zakupie i padlo na 60d
    Jak ktoś woli troszeczkę bardziej "ZBAJEROWANY" sprzęt (dotykowy ekranik i ciągly AF przy filmowaniu) to lepiej kupić to 650d czy 700d

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów