Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Canon 60d czy 650d?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Canon 60d czy 650d?

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    650D jest droższy od 700D, do tego na 700D można dostać cashback, więc cena robi się jeszcze bardziej atrakcyjna.
    ale przeciez te dwa aparaty niczym sie miedzy soba nie roznia. poza tabliczka z numerkiem...

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Miałem kiedyś podobny problem. Wybrałem 60'tke - why?
    Większa bateria.
    Dodatkowy wyświetlacz (czyli dalsze oszczędzanie energii).
    Troszkę mocniejsze i większe body (lepszy grip).
    Ergonomia która w 60D mi bardziej odpowiadała.
    ja sie podpisze pod tym i troche uzupelnie.

rok temu kupujac dla siebie drugie body wybieralem miedzy 600D i 60D, z holenderskiego sknerstwa stanelo na 600-tce. ale za jakis czas przyjdzie do wymiany na 60-tke, dlatego ze tym drugim aparatem robie o wiele wiecej zdjec niz sie spodziewalem, i pewne niedostatki 600D daja sie zauwazyc...

to co mnie osobiscie najbardziej dolega w linii xxxD to:
    - malo wydajna bateria (LP-E6 jest znacznie mocniejsze niz LP-E8)
    - niedokladny AF

inne zauwazalne roznice (w moim wypadku nie kluczowe, ale do kupy zebrane tez robia roznice):
    - wybor punktu AF mocno niewygodny
    - brak gornego wyswietlacza
    - brak tylnego kolka
    - dosc maly uchwyt
    - maly celownik optyczny

generalnie nie widze w ktorym miejscu 650D mialoby byc lepsze niz 60D, szczegolnie jesli w gre wchodzi ta sama cena. w tym wypadku wybor jest bardzo oczywisty...

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    AF w jednym i drugim aparacie jest identyczny. Procesor lepszy w 650D.
    wybiorczo cytuje, ale...
    wlasnie co do AF mam spore watpliwosci. byc moze 650D jest jakos poprawiony, ale 600D jest w porownaniu do znanych mi dwucyfrowek (mialem 10D, 30D, 40D) znacznie mniej pewny. nie pamietam, zebym dwucyfrowkami mial taki odsetek fot zwyczajnie nietrafionych przy uzyciu wielopunktowego AF albo bocznych punktow. centralnym jeszcze to jakos idzie, owszem... 60D ma uklad z 40D, tam AF jest kulturka...

co do procesora, to ja mam tradycyjnie watpliwosci na ile to ma jakiekolwiek wplyw na jakosc fot (RAW). na pewno w internetowych testach tego za grzyba nie widac...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 18-11-2013 o 12:40
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Dokupiłem do 650D grip za grosze i ergonomia jest OK.
    AF w jednym i drugim aparacie jest identyczny. Procesor lepszy w 650D. Bateria ma 2x większą pojemność w 60D. Dotykowy wyświetlacz i szybki dostęp do menu w 650D. Lepsze sterowanie czułością ISO 60D. Ciągły AF przy kręceniu video w 650D. Poziomnica elektroniczna 60D.
    Teraz podobno 60D kosztuje 2 650zł, a 650D to wydatek 2 400zł. Co xxD to nie xxxD.
    tu jest idealne zestawienie, dokładnie te same rzeczy brałem pod uwagę przy zakupie i padlo na 60d
    Jak ktoś woli troszeczkę bardziej "ZBAJEROWANY" sprzęt (dotykowy ekranik i ciągly AF przy filmowaniu) to lepiej kupić to 650d czy 700d

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale przeciez te dwa aparaty niczym sie miedzy soba nie roznia. poza tabliczka z numerkiem...
    Więc po co przepłacać za 650D?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    Więc po co przepłacać za 650D?
    oczywiscie, jesli nie ma roznicy w cenie po cashbacku, to nie ma sie co zastanawiac...
    www albo tez flickr

wybiorczo cytuje, ale...
    wlasnie co do AF mam spore watpliwosci. byc moze 650D jest jakos poprawiony, ale 600D jest w porownaniu do znanych mi dwucyfrowek (mialem 10D, 30D, 40D) znacznie mniej pewny. nie pamietam, zebym dwucyfrowkami mial taki odsetek fot zwyczajnie nietrafionych przy uzyciu wielopunktowego AF albo bocznych punktow. centralnym jeszcze to jakos idzie, owszem... 60D ma uklad z 40D, tam AF jest kulturka...
    Nie wiem tylko po co kupiłeś 600D. AF jest identyczny jak w 550D - 9 pkt, krzyżowy tylko na środku. Należało szukać dobrego Canona 50D.
    Canon 650D to już inna bajka - 9 pkt krzyżowych, nie ustępuje AF 60D. Przy Al Servo dobrze działa. Praca na wysokich ISO w 650D lepsza niż w Canonie 550 i 600D. Może przez hybrydową matrycę? Robię na ISO 3200 i jest OK.
    Canon 60D to niespełnione oczekiwania posiadaczy 50D. O ile 50D był porządny, to 60D juz taki sobie. Nie wiem kto wpadł na pomysł, żeby usunąć mikroregulację AF. W Canonie 70D znowu do niej wrócono.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Nie wiem tylko po co kupiłeś 600D. AF jest identyczny jak w 550D - 9 pkt, krzyżowy tylko na środku. Należało szukać dobrego Canona 50D.
    600D vs 50D:
    uchylny ekranik
    znacznie lepsza matryca (obrazek przy ISO 100/200)
    mniejszy i lzejszy

Canon 650D to już inna bajka - 9 pkt krzyżowych, nie ustępuje AF 60D.
    teoretyczna specyfikacja tak, zgadzam sie.
    niestety, na papierze 600D tez powinien miec lepszy AF niz np. 30D. a w praktyce tak nie jest - pewnosc ukladu jest gorsza.

Przy Al Servo dobrze działa.
    ja mam na mysli Single i pewnosc, ze uklad AF trafi przy wielopunktowym albo bocznych punktach AF i 99% zdjec bedzie ostre przy f/5.6 czy nawet f/8.0.
    600D w polaczeniu z 15-85 mi tego nie daje. i na ile znam serie xxxD - jest to kwestia wlasnie z gory narzuconej w tej linii precyzji (czy tez jej braku) punktow AF.

Canon 60D to niespełnione oczekiwania posiadaczy 50D. O ile 50D był porządny, to 60D juz taki sobie.
    to akurat kwestia potrzeb. dla mnie 60D jest o niebo lepszy od 50D jako dodatkowy, cropowy korpus. z powodow wymienionych powyzej.
    plus takiego, ze bateria LP-E6 jest taka sama jak moj glowny korpus i bez porownania mocniejsza niz BP-511.

Nie wiem kto wpadł na pomysł, żeby usunąć mikroregulację AF. W Canonie 70D znowu do niej wrócono.
    60D zostal niestety tak zaprojektowany, zeby wielu uzytkownikow dwucyfrowek zachecic do 7D. nie oszukujmy sie...
    www albo tez flickr

600D vs 50D:
    uchylny ekranik
    znacznie lepsza matryca (obrazek przy ISO 100/200)
    I znacznie gorsze zdjęcia, bo AF 600D nie sięga 50D do kolan. Czego przykładem jest temat kolegi Dawida Gaszyńskiego - to zdjęcia z EOSa 50D http://www.canon-board.info/sport-ak...ml#post1192203

teoretyczna specyfikacja tak, zgadzam sie.
    Opowiadasz herezje. Rzeczywistość jest taka, ze mam 9 krzyżowych p-któw, a ty jeden. AF w 650D jest identyczny jak w 60D.
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 18-11-2013 o 16:39

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

I znacznie gorsze zdjęcia, bo AF 600D nie sięga 50D do kolan.
    no i... ?

co maja do tego zdjecia sportowe, ktorych nie robie i ktore mnie kompletnie nie grzeja?

pytasz mnie po co kupilem 600D zamiast 50D a potem nie odpowiada ci, ze tak a nie inaczej oceniam roznice miedzy korpusami...

w zasadzie, to nie chce mi sie dalej dyskutowac, bo to jest wyraznie bezcelowe...
    www albo tez flickr

oczywiscie, jesli nie ma roznicy w cenie po cashbacku, to nie ma sie co zastanawiac...
    Na dzień dzisiejszy 700D jest tańszy od 650D bez cashbacku. Nie wiem po co rozważać 650D (droższy i starszy). Można przypuszczać, że 650D nie jest produkowany, a to co jest w sklepach to z magazynów po starych cenach.

w zasadzie, to nie chce mi sie dalej dyskutowac, bo to jest wyraznie bezcelowe...
    Jeszcze brakuje dyskusji wyższości Canona nad Nikonem (albo na odwrót jak kto woli)

Dopiero zaczyna Awatar hansu44
    Miasto
    Żnin

Ja stojąc przed podobnym wyborem wybrałem 60D. Co mnie przekonało do zakupu?
    - większa ergonomia (dodatkowe kółko, górny LCD oraz pewniejszy chwyt jak dla mnie),
    - bezprzewodowa współpraca z lampami Speedlite,
    - prawie dwukrotnie bardziej pojemny akumulator.
    Canon 60D, T17-50/2.8 VC, C50/1.8 STM, C55-250 STM, Kenko EX
    Panasonic Lumix DMC-LX100

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów