Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: tamron 70-300 vc usd PRZED i PO kalibracji

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: tamron 70-300 vc usd PRZED i PO kalibracji

póki co pogoda nie pozwala, ale tak jak pisałem muszę wyjść normalnych zdjęć porobić i dopiero wtedy będę myślał co dalej.
    Po zmniejszeniu i wyostrzeniu raczej powinno być w porządku

Dziwna sprawa. Mam tego Tamrona i z 650D śmiga spokojnie i ostro, a stabilizacja jest znacznie lepsza niż w odpowiedniku Canona (oczywiście bez literki L).

Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Dziwna sprawa. Mam tego Tamrona i z 650D śmiga spokojnie i ostro, a stabilizacja jest znacznie lepsza niż w odpowiedniku Canona (oczywiście bez literki L).
    czyli według Ciebie moja sztuka trochę odstaje?

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    czyli według Ciebie moja sztuka trochę odstaje?
    Robię innym aparatem. Canon 60D ma pewnie identyczny AF jak 650D, ale nie wiem na jakich ustawieniach robisz zdjęcia i czy nikt przy nim nie grzebał.
    Reklamowałem Tamrona 17-50 f/2,8 VC w serwisie i pracownik kazał mi robić testy na początku i końcu zakresu. Uwaga: styl obrazów ma być Standard. Nigdy Auto, czy Neutralny. W testach ma to znaczenie. Nie chciałem przedłużać rozmowy i przyjąłem to jako dogmat.
    Spróbuj zrobić jeszcze kilka zdjęć na początku i na końcu zakresu z włączoną i wyłączoną stabilizacją. Trochę mnie dziwi Twój problem, bo o ile zoom 17-50 ciężko jest ustawić, to 70-300 nie powinien sprawiać takich kłopotów.
    Im dłuższa ogniskowa tym rozbieżności powinny być mniejsze. Nie daj się tylko zbyć ich ulubionym tekstem "wszystko ma swój zakres regulacji".

Miasto
    KIELCE

testuje na ustawieniach standard czyli +3 ostrość, reszta 0
    AF one shot, pomiar wielosegmentowy ale z serwisu wrócił z ustawieniem (centr. ważony uśredniony)
    iso wiadomo staram się jak najniższe, tutaj było chyba 400 bo szaro na dworzu..

/Mógłbyś jutro pstryknąć na 300mm jakiegoś świerka jałowca sosnę czy cokolwiek innego iglastego zbliżonego do tych zdjęć? Chętnie zobaczę jak to wygląda u Ciebie z 650d

Wrzucę coś iglastego jutro koło 16.00. Dzisiaj rano rzygało u mnie żabami, a teraz wieje wiatr i nie ma słońca. To kiepskie warunki do testów.

Miasto
    KIELCE

ja też się postaram jutro popstrykać w dobrych warunkach na iso 100 duża część z tych zdjęć, które wrzucałem paczkę wyszła poruszonych. Na szybko i zestresowany byłem i dlatego tak wyszło jutro zrobię nowe i zobaczymy jak to wygląda
    Serwis oczywiście odpisał, że wszystko jest super i ustawione zgodnie z danymi producenta..

Miasto
    KIELCE

Popstrykałem przy słoneczku i jest podobnie, z bliska - całkiem dobrze. Im dalej tym gorzeeej dużo gorzej, wszystkie wygladają jakby były nietrafione
    Konwersja z raw do jpeg standard z ps'a nic nie ruszałem tylko otwórz obraz i zapisz do jpeg.
    http://www.pictureshack.us/images/57471_IMG_0552ps.jpg
    http://www.pictureshack.us/images/6208_IMG_0543ps.jpg
    http://www.pictureshack.us/images/91764_IMG_0541ps.jpg

Nie przesadzaj i nie wpadaj w obsesję ostrości obiektywu typu telezoom za 1350zł. To nie FX z eLką typu 300mm f/2,8 L USM.
    Kończę pracę i kończy się słońce. Za godzinę będzie kiepsko. Postaram się coś wrzucić w sobotę lub niedzielę.

Dopiero zaczyna

A zobacz co będzie jak przymkniesz przysłonę o jedną działkę. U mnie to pomaga

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów