Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: tryb manualny

Domyślnie tryb manualny

Dzień dobry,

przeczytałam wątek "Ciemne zdjęcia", ale niestety nie znalazłam tam odpowiedzi na moje niepowodzenia z trybem manualnym. Dopiero zaczynam... i póki co automat ZAWSZE robi zdjęcia lepsze niż jakiekolwiek moje próby na manualu... Jestem totalnym laikiem. Znam podstawową zasadę, że jeśli kreseczka jest pośrodku podziałki, to powinno wyjść w miarę dobre zdjęcie, ale mnie ciągle wychodzą totalnie ciemne zdjęcia. Na manualu nigdy jeszcze nie udało mi się zrobić "w miarę poprawnego zdjęcia".

Chciałbym pokazać Wam 2 zdjęcia:

1. zrobiłam na automacie, aparat pokazał czas 1/60, f4, ISO 200 (kreseczki na podziałce znalazły sie po minusowej prawej stronie)
    2. zrobiłam na manualu ustawiając powyższe wartości (kreseczka znalazła się dokładnie po środku podziałki - czyli "poprawnie", tak?)

Pozostałe parametry przy zdjęciu 1. i 2. były takie same: automat. balans bieli, tryb ostrości, wybor pola ostrosci i pomiar matrycowy.
    W obu wypadkach wlaczyla sie lampa, oswietlenie bylo to samo, miejsce mojego siedzenia też...

Dlaczego zatem zdjecie nr 2. nie jest dobre??

(po pierwsze ma dokladnie takie same parametry, po drugie kreseczka jest przeciez ladnie na srodku...(???) )
    :(((
    i jak to sie przerzucic na manual, gdy automat jest lepszy...:(( cos mi tu nie gra.

Czy ktoś z Was wie, w czym tkwi problem?
    Będę wdzięczna za "pierwszą pomoc"... z góry wielkie dzieki!!!

PS. Nie umiem załączyć tych zdjęć. Mam je na pulpicie - tu jest opcja URL, ale nie wiem, co to jest...;/ ojej. W każdym razie zdjęcie nr 1 na automacie ma normalną jasność, a to nr 2 jest ciemne... Jeszcze popracuję nad załączeniem tych zdjęć...
    Ostatnio edytowane przez parmezan ; 12-11-2013 o 12:28

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Domyślnie Odp: tryb manualny

Jaki masz model aparatu? sprawdź też jak masz ustawioną lampę błyskową ? Czy masz włączoną korektę ekspozycji lampy ?
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Musisz wysłać zdjęcia na jakiś serwer. Nie wiem np dysk gg, Google drive, dropbox , imageshack... lub inny. Sprawdź jeszcze czy masz taki sam tryb pomiaru światła.
    Moje zdjęcia niewdana.pl

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez parmezan Zobacz posta
    Znam podstawową zasadę, że jeśli kreseczka jest pośrodku podziałki, to powinno wyjść w miarę dobre zdjęcie
    W przypadku kadru o przeciętnej szarości. Jeśli w kadrze jest zdecydowana przewaga jasnych motywów, np dużo śniegu, lub ciemnych to musisz wprowadzić korektę, czyli odsunąć kreseczkę od środka podziałki.
    po pierwsze ma dokladnie takie same parametry, po drugie kreseczka jest przeciez ladnie na srodku...
    Jeśli przy pierwszym zdjęciu kreseczka była po stronie ujemnej to parametry nie mogły być takie same, pierwsze zdjęcie miałaś niedoświetlone. Przypuszczalnie masz wprowadzoną stałą ujemną korektę która jest uwzględniana tylko w trybach automatycznych, przy manualu już nie. Jeśli drugie zdjęcie powtórzysz z kreską dokładnie w tym samym miejscu gdzie była przy trybie automatycznym wtedy dostaniesz takie same zdjęcia.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

...
    W obu wypadkach wlaczyla sie lampa,...
    I to może być powód.
    W trybie automatycznym lampa działa w E-TTLu, a po przełączeniu na M lampa też może przełączać się w M i wtedy musisz ustawić jeszcze siłę błysku.
    Wszystko zależy od aparatu. Sprawdzałem w C s5is i tam właśnie tak jest.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

dzieki wielkie za wskazówki, zaraz pogrzebię w ustawieniach lampy - może to dobry trop, bo faktycznie nic z tym sama nigdy nie robiłam. Właśnie przeglądam instrukcję, żeby popróbowac coś z lampą teraz.

Póki co - próba skorzystania z dropboxa. Otwiera się zdjęcie z linku?
    https://www.dropbox.com/s/01jg8th5dw...01%20i%202.jpg

(Zestawiłam te dwa zdjęcia)

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Zdjęcia dobrze jest wysyłać na serwer osobno, tak aby był EXIF do każdego z nich.

Można również zamieszczać linki bezpośrednie do zdjęć na forum, ale muszą być pomiędzy znakami [ IMG ]www.coś tam..link.com__[ /IMG ] (ale bez spacji).

Jest na forum instrukcja jak to zrobić.

Co do zdjęć tak myślę, że z instrukcją można wypróbować lampę i najlepsze ustawienia. Na forum Vitez "przekleił" instrukcję zdjęć z lampą.

Warto wykorzystać ustawienia indywidualne np. Korekta ekspozycji lampy przypisac pod SET.

Znalazłem: http://www.canon-board.info/dla-pocz...-av-tv-p-3785/
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 12-11-2013 o 19:49

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Patrząc na cienie to: pierwsze zdjęcie jest z lampą, a drugie bez. Podniosłaś lampę robiąc w M ?
    Napisz może czym focisz - łatwiej będzie coś podpowiedzieć.

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Dokładnie, po cieniach pod klamką i włącznikiem widać że przy ciemnym nie ma błysku lampy.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

fakt, chyba faktycznie nie włączałam lampy w manualu... Troche mi glupio. Dzieki wielkie za pomoc!

Tylko, że cały czas coś nie daje mi spokoju. Ostatnio byłam na spacerze w dość słoneczny dzień i miałam ten sam problem: zdjęcia na automacie wychodziły jasne, a w trybie manualnym calkiem ciemne. Troche dziwne, gdyby w taki dzien na automacie mimo wszystko wlaczala sie lampa, wiec nie wiem, czy jeszcze nie powinnam czegos zmienic w ustawieniach.
    Niestety tamtych zdjęć już nie mam, wywaliłam, bo były beznadziejne i nie moge tego sprawdzić.

Jesli moge, to mam jeszcze male pytanie o światłomierze: W każdej lustrzance jest wbudowany światłomierz, prawda? Mam wrażenie, że niektórzy korzystają mimo wszystko z dodatkowych oddzielnych sprzęcików światłomierzy - po co? czy są dokładniejsze? Czy te zewnerzne działają jak punktowy czy matrycowy?
    Używa się go w ten sposób, że przykłada się go do fotografowanego obiektu (osoby, przedmiotu), on wskazuje czas i przyslone, po czym fotograf ustawia te dane w aparacie i wie, ze ekspozycja bedzie poprawna?
    (A ten wbudowany jak działa?)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów