Nie wiem czemu upierasz się akurat przy M. Ja na początek bardziej świadomego fotografowania polecam tryb AV - gdzie masz kontrolę nad GO (rozmycie tła).
I ciągle nie wiemy czym focisz...
Nie wiem czemu upierasz się akurat przy M. Ja na początek bardziej świadomego fotografowania polecam tryb AV - gdzie masz kontrolę nad GO (rozmycie tła).
I ciągle nie wiemy czym focisz...
/ Canon /
Przyłączę się do Seleny - tryb AV - ustalenie głębi ostrości przez regulację przysłony, tryb TV - regulacja czasu kryterium poruszone lub nie. Tryb M głównie w zdjęciach nocnych, ale statyw bardzo przydatny, bo wychodzą "długie" czasy.
To jakim sprzętem pracujesz...
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 13-11-2013 o 11:08
Światłomierz w aparacie (nie każdym) też można ustawić na pomiar matrycowy lub punktowy. Tu chodzi o coś innego. Światłomierz w aparacie mierzy światło odbite od fotografowanego obiektu. Przyjmuje przy tym że ten obiekt odbija 18% światła które na nie pada. Jest to wartość z grubsza właściwa dla większości kadrów. Gorzej gdy fotografowany obiekt odbija znacznie więcej lub mniej światła, np śnieg lub czarna ściana. Wtedy pomiar dokonany przez światłomierz wbudowany będzie zafałszowany.
Światłomierz przykładany do fotografowanego obiektu mierzy światło padające, czyli faktyczne oświetlenie obiektu niezależnie od tego ile światła on odbija. Jest to precyzyjniejsze, lecz mniej wygodneDla amatora wystarczy światłomierz wbudowany, korzystanie z histogramu i w razie konieczności wprowadzanie korekty naświetlania.
Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.
Moje gnioty
Moje gnioty 2
Może w bliskiej przyszłości doczekamy się odpowiedzi, a może ten wątek przyda się komuś innemu.
Tak jak już pisałeś wraz z Selena, nie powinno się zaczynać od trybu M, lecz od Av, Tv. Zanim przejdzie się na tryb M należy wykonać bardzo wiele zdjęć i zauważyć jak zachowuje się aparat w różnych sytuacjach i następnie samemu podejmować decyzję co kiedy można i jak aby uzyskać jak najlepszy efekt finalny - zdjęcie.
/ Canon /
No faktycznie - mam Nikona. Zorientowałam się, że to forum stricte Canonowe dopiero po zapostowaniu zapytania.
Mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe. Bardzo mi pomogliście! Dziękuję!