Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: tryb manualny

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie Odp: tryb manualny

Nie wiem czemu upierasz się akurat przy M. Ja na początek bardziej świadomego fotografowania polecam tryb AV - gdzie masz kontrolę nad GO (rozmycie tła).

I ciągle nie wiemy czym focisz...

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    I ciągle nie wiemy czym focisz...
    Koleżanka pewnie fotografuje Nikonem
    / Canon /

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez Mike7 Zobacz posta
    Koleżanka pewnie fotografuje Nikonem
    A nawet gdyby to był N, jakaś pomoc każdemu się przyda - jak prosi. Funkcje obu systemów takie same...prawie
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 13-11-2013 o 15:32

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    A nawet gdyby to był N, jakaś pomoc każdemu się przyda - jak prosi. Funkcje obu systemów takie same...prawie
    To było napisane w formie żartu Ale zauważ, że koleżanka pyta, ale nie odpowiada na wszystkie pytania jakie jej się zadaje (w tym to, czym robi zdjęcia), które zostały przez kogoś zadane najprawdopodobniej w celu udzielenia lepszej odpowiedzi zadanej przez koleżankę.
    / Canon /

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Przyłączę się do Seleny - tryb AV - ustalenie głębi ostrości przez regulację przysłony, tryb TV - regulacja czasu kryterium poruszone lub nie. Tryb M głównie w zdjęciach nocnych, ale statyw bardzo przydatny, bo wychodzą "długie" czasy.

To jakim sprzętem pracujesz...
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 13-11-2013 o 11:08

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Światłomierz w aparacie (nie każdym) też można ustawić na pomiar matrycowy lub punktowy. Tu chodzi o coś innego. Światłomierz w aparacie mierzy światło odbite od fotografowanego obiektu. Przyjmuje przy tym że ten obiekt odbija 18% światła które na nie pada. Jest to wartość z grubsza właściwa dla większości kadrów. Gorzej gdy fotografowany obiekt odbija znacznie więcej lub mniej światła, np śnieg lub czarna ściana. Wtedy pomiar dokonany przez światłomierz wbudowany będzie zafałszowany.
    Światłomierz przykładany do fotografowanego obiektu mierzy światło padające, czyli faktyczne oświetlenie obiektu niezależnie od tego ile światła on odbija. Jest to precyzyjniejsze, lecz mniej wygodne Dla amatora wystarczy światłomierz wbudowany, korzystanie z histogramu i w razie konieczności wprowadzanie korekty naświetlania.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Może w bliskiej przyszłości doczekamy się odpowiedzi, a może ten wątek przyda się komuś innemu.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Może w bliskiej przyszłości doczekamy się odpowiedzi, a może ten wątek przyda się komuś innemu.
    Tak jak już pisałeś wraz z Selena, nie powinno się zaczynać od trybu M, lecz od Av, Tv. Zanim przejdzie się na tryb M należy wykonać bardzo wiele zdjęć i zauważyć jak zachowuje się aparat w różnych sytuacjach i następnie samemu podejmować decyzję co kiedy można i jak aby uzyskać jak najlepszy efekt finalny - zdjęcie.
    / Canon /

No faktycznie - mam Nikona. Zorientowałam się, że to forum stricte Canonowe dopiero po zapostowaniu zapytania.
    Mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe. Bardzo mi pomogliście! Dziękuję!

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Cytat Zamieszczone przez parmezan Zobacz posta
    Mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe.
    No co Ty
    Różnica może być taka, że te tryby nazywają się nieco inaczej, czy np. korekta ekspozycji jest przypisana innym pokrętłom itd. No i nie będę Cię namawiać na szkła manualne, bo z Nikonem kiepsko działają

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów