Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Pytanie-Co zrobić w takim wypadku.

Bywalec

Domyślnie Pytanie-Co zrobić w takim wypadku.

Witam.Mam taki problemik: miałem dość duże kłopoty z "zasyfieniem" matrycy,w związku z tym porozumiałem się z serwisem Canona,a oni wspaniałomyślnie mi ją wyczyścili,za co jestem im bardzo wdzięczny.No ale..aparat przyszedł,założyłem obiektyw w warunkach sterylnych i go od tego czasu nie zdejmowałem.Po paru wypdach w góry zauważyłem,że mam jedną plamę na wszystkich zdjęciach,plama jest dość duża i widoczna.Pomyślałem?Serwis się nie popisał?Hmm,gdy przyszedł mi nowy obiektyw założyłem go,dziś musiałem zmienić z powrotem na 10-22mm no i..tak się przed przełożeniem obiektywu przyglądałem temu szkiełku i co zauważyłem:gdy przyłożyłem oko do tylnych soczewek widoczne są dwie kropki (malutkie włoski?kurz?),które próbowałem wyczyścić,ale wygląda na to ,że są one w środku...Hmm,pomyślałem: szczelna elka to to nie jest,ale bez kitu,obiektyw mam tak krótki okres czasu i już się kurz do niego dostał? No a ,że to widoczne na zdjęciach z lekka się wkurzyłem.Bo co ja mam niby zrobić..Nie wiem czy to do końca to jest winą tej plamy na zdjęciach,czy jednak serwis nie do końca poradził sobie z "syfami" (no ale przecież robili jakieś testy po czyszczeniu :/).Nie wiem czy gwarancja obiektywu obejmuje jego czyszczenie z takich paprochów :/ Bez kitu to wszystko chore jest,człowiek używa sprzętu,cieszy się ze zdjęć,a tu takie syfy na zdjęciach wychodzą.Ech.
    Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Pokaz te zdjecie to po pierwsze.

Kurz w obiektywie to normalka byle by nie bylo matowo. Pojedyncze paprochy nie powinny jednak sie rejestrowac na fotce - musialy by byc iscie zaj....ste!
    Poza tym, jak plama jest z roznymi obiektywami w tym samym miejscy to juz zostaje ci tylko matryca.
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Bywalec

Domyślnie

http://img159.imageshack.us/img159/4354/xx4fb.jpg przykładowe,wraz ze zmianą ogniskowej zmienia się wielkość plamy
    Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Masz to z kazdym obiektywem czy ktoryms konkretnym?
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jetchan
    wraz ze zmianą ogniskowej zmienia się wielkość plamy
    Pewnie tez ze zmiana ogniskowej zmienia sie swiatlo obiektywu (jak nie elka to i stalym swiatlem tez pewnie nie grzeszy ). A do tego pewnie jeszcze to typowa pompka pompujaca za kazda zmiana ogniskowej powietrze do srodka i ze srodka, zarowno obiektywu i puszki.

Na co wy liczycie? Ze jak sie szkla nie odpina to syfu na matrycy nie przybywa? Do tego to jak juz nie szczelnej elki to chociaz czegos co nie robi za miech potrzeba.
    ...

Bywalec
    Miasto
    Stockholm

Domyślnie

A ja uważam,że jeśli to obiektyw,to reklamować,jeśli matryca to jeszcze raz do czyszczenia.
    EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L I

Bywalec

Domyślnie

Dzięki za rady-już wszystko wiem.To jednak (na szczęście?) matryca,bo na innym obiektywie plamki są w tym samym miejscu...Chyba KuchateK masz rację,te zoomy działają jak pompki,wystarczy mieć pare paprochów na tylnym szkiełku.No cóż,drugi raz raczej nie będę wysyłał tego do czyszczenia.Muszę zaopatrzyć się w jakąś porządną gruszkę.Może polecicie jakieś większe,bez talku w środku?Pzdr.

Uprawnienia umieszczania postów