Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Obróbka zdjęć w lighroomie czy w ps?

Dopiero zaczyna Awatar nightcrawler
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie Odp: Obróbka zdjęć w lighroomie czy w ps?

Cytat Zamieszczone przez feder Zobacz posta
    File -> Auto Import włączyć i ustawić odpowiednie katalogi.
    Tylko w ten sposób on chce mi przenosić zdjęcia do jakiegoś folderu - a ja zdjęcia wrzucam do folderu i chciałbym aby Lightroom zassał je tylko do bazy ale nie przenosił ich nigdzie...
    Chyba że ja czegoś w tym autoimport nie kumam

W tej chwili dodając nowe zdjęcia (wpierw wrzucam je w odpowiednio nazwanym folderze do folderu "zdjęcia" na dysku) - zaznaczam w opcjach importu "add" i zostają one na swoim miejscu, a nie są przenoszone/kopiowane, a znajdują się w bazie lightrooma (na liście folders).
    Czy można to zautomatyzować aby właśnie przy każdym odpaleniu lightrooma "sprawdzał" on wskazany katalog i nowe zdjęcia dodawał do kolekcji ale nie przenosił/kopiował ich.

Dopiero zaczyna Awatar marcar
    Miasto
    Tychy

Cytat Zamieszczone przez jeff.lebowski Zobacz posta
    Czy duza jest roznica miedzy wersja 5 a wczesniejszymi?
    Wersja 5 to przede wszystkim w module Develop nowe algorytmy automatycznego prostowania zdjęć oraz narzędzie clone/heal w postaci pędzla (w więc dowolnego kształtu), a nie kółka. Już to robi sporą różnicę. Inne zmiany też są.

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Też miałem 3 podejścia do lightrooma a dziś nie wyobrażam sobie pracy bez niego...
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Coś już napisał
    Miasto
    niewielka

Cytat Zamieszczone przez nightcrawler Zobacz posta
    Tylko w ten sposób on chce mi przenosić zdjęcia do jakiegoś folderu - a ja zdjęcia wrzucam do folderu i chciałbym aby Lightroom zassał je tylko do bazy ale nie przenosił ich nigdzie...
    Chyba że ja czegoś w tym autoimport nie kumam

W tej chwili dodając nowe zdjęcia (wpierw wrzucam je w odpowiednio nazwanym folderze do folderu "zdjęcia" na dysku) - zaznaczam w opcjach importu "add" i zostają one na swoim miejscu, a nie są przenoszone/kopiowane, a znajdują się w bazie lightrooma (na liście folders).
    Czy można to zautomatyzować aby właśnie przy każdym odpaleniu lightrooma "sprawdzał" on wskazany katalog i nowe zdjęcia dodawał do kolekcji ale nie przenosił/kopiował ich.
    Tyle, ze Lightroom dziala wedlug innej filozofii - on nie ma byc nakladka na juz istniejacy system katalogow, bo wtedy robi sie balagan, ale sam LR ma byc katalogiem. Dla mnie najwygodniejsza metoda jest najpierw odpalic LR, a nastepnie uruchomic import z karty pamieci z poziomu LR.

Miasto
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez roja Zobacz posta
    Tyle, ze Lightroom dziala wedlug innej filozofii - on nie ma byc nakladka na juz istniejacy system katalogow, bo wtedy robi sie balagan, ale sam LR ma byc katalogiem. Dla mnie najwygodniejsza metoda jest najpierw odpalic LR, a nastepnie uruchomic import z karty pamieci z poziomu LR.
    Fajnie ale pod warunkiem że nie masz własnego systemu katalogowania który działa od xx lat a dopiero teraz zaczynasz używać lightrooma.
    Z tego powodu wolałbym aby był jak to nazwałeś nakładką.

Coś już napisał
    Miasto
    Sulejówek

Cytat Zamieszczone przez nightcrawler Zobacz posta
    Fajnie ale pod warunkiem że nie masz własnego systemu katalogowania który działa od xx lat a dopiero teraz zaczynasz używać lightrooma.
    Z tego powodu wolałbym aby był jak to nazwałeś nakładką.
    Wydaje mi się, że można te dwie sprawy pogodzić. Ja zanim zacząłem używać LR miałem swój system katalogowania i nadal go stosuję. Jedyną zmianą jest to, że zdjęć nie zgrywam z kart wykorzystując windowsowego explorera a LR - tak jak napisał to roja.
    6D || 5D || EF 17-40mm f/4 L || EF 35mm f/1.4 || EF 50mm f/1.4 || EF 85 mm f/1.8 || EF 135 mm f/2.0 || SPEEDLITE 580 EX II

Miasto
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez andrew84 Zobacz posta
    Wydaje mi się, że można te dwie sprawy pogodzić. Ja zanim zacząłem używać LR miałem swój system katalogowania i nadal go stosuję. Jedyną zmianą jest to, że zdjęć nie zgrywam z kart wykorzystując windowsowego explorera a LR - tak jak napisał to roja.
    Będę musiał popróbować i pokombinować
    Niemniej szkoda że nie można mu ustawić folderu (który już jest dodany) który ma sprawdzać po uruchomieniu i dodawać nowe pliki do biblioteki.

Dopiero zaczyna Awatar Norberto
    Miasto
    Parczew

LR daje możliwość szybszej obróbki większej ilości materiału. Przykładowo masz kilkanaście zdjęć o podobnym świetle i kolorach, robisz jedno a reszte synchronizujesz i masz gotową całą serie, potem jedynie drobne korekty indywidualne. Do tego do LR jest dużo fajnych presetów które możesz użyć do obrobki. Co prawda nie wystarczy wybrać i kliknąć na preset i myśleć ze już bedzie ok, kazdy trzeba dopasować do fotki ale i tak jest to bardzo przydatna rzecz. Ja sam ogarnąłem narzędzia bo z j. angielskim porblemów nie mam ale zrób tak jak koledzy wyżej proponowali: zakup książkę i ucz się

LR5 - plusem jest cena. Minusem to, że nie chodzi pod Win XP.
    Używam PS6 i odnoszę wrażenie, że w Camera Raw alarm prześwietleń jest ustawiony na innym poziomie. LR jest tu mniej czuły.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Norberto Zobacz posta
    LR daje możliwość szybszej obróbki większej ilości materiału. Przykładowo masz kilkanaście zdjęć o podobnym świetle i kolorach, robisz jedno a reszte synchronizujesz i masz gotową całą serie
    Bardzo ładnie opisałeś... funkcję przycisku "Synchronize..." w ACR (lewy górny róg okna).

Do tego do LR jest dużo fajnych presetów które możesz użyć do obrobki.
    A tu z kolei opisujesz funkcję zakładki "Presets". Jedyna różnica polega na tym, że w ACR nie dostajesz domyślnie presetów, tylko sobie je musisz sam stworzyć lub zaimportować.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów