Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Matowka Canon 5d mkII

Dopiero zaczyna

Domyślnie Matowka Canon 5d mkII

Chciałem zapytać jak oczyścić matówkę. Czy są jakieś specjalne specyfiki. Czy sam mogę wymienić matówkę?

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Matowka Canon 5d mkII

wymiana https://www.youtube.com/watch?v=ZzBnvwI6sz8

co do czyszczenia to tylko ostrożnie "wydmuchać" dobrą gruszką foto, nie za mocno z doświadczenia wiem że można "wdmuchać" więcej drobinek kuzu pod matówkę
    Ostatnio edytowane przez FOTO-PAN ; 11-11-2013 o 20:32

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Matówki się raczej nie czyści. Tyle co da się zdmuchać. Jest robiona z polistyrenu, który jest bardzo miękki i mogą go nieco uszkodzić alkohole z płynów czyszczących do optyki. A aceton to w ogóle rozpuszcza. Jako procedurę do wykonania na własne ryzyko wchodzi moim zdaniem próba opłukania w wodzie z detergentami w myjce ultradźwiękowej. Jakiekolwiek dotykanie szmatką czy pędzlem może ją porysować. Jak jest całkiem do niczego to się wymienia. Koszt nowej matówki jest stosunkowo niewielki.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna

O tym że szmatka nie wolno wycierać dowiedziałem się z własnego doświadczenia. Niestety mój talent i delikatność sprawiły że porysowałem delikatnie. No cóż powoli odkładam na nową. Tu mam kolejne pytanie. Czy po zakupie matówki mogę wymienić ją sam, czy jest to bardzo skomplikowane? Czy lepiej oddać do autoryzowanego serwisu?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

W 5d mk II matówka jest elementem wymienianym przez użytkownika.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna

Z filmu powyżej wydaje się to dosyć proste. To duży plus, zawsze kilka groszy zostanie na czekoladę, dla wzmocnienia się podczas wymiany matówki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Wymiana matówki w mkII jest banalnie prosta. Wszystko co potrzebne masz w zestawie z nowa matówką, a na YouTube filmiki.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Delikatnie, bardzo miękkim pędzelkiem, można próbować czyścić. Ale póki paprochy nie zasłaniają połowy kadru lepiej tego nie robić.
    Alternatywą dla gruchy jest małą sprężarka, np modelarska, z odpowiednią dyszką. Można też próbować takim patentem na odkurzacz, służącym do czyszczenia dziecięcych nosków.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów